Σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας ζουν από φέτος 55 εκατ. με 90 εκατ. περισσότεροι άνθρωποι, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Στην ετήσια έκθεση προόδου του ΟΗΕ, η οποία δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα στη Γενεύη, ο γενικός γραμματέας Μπαν Κι-Μουν τονίζει ότι οι φτωχοί πολίτες έχουν δεχθεί σημαντικό πλήγμα από την οικονομική κρίση και καλεί τα πλούσια κράτη να μην «κόψουν» τη βοήθεια που τους χορηγούν. «Ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν και ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας είναι πολύ μεγαλύτερος, απ’ ό,τι θα ήταν αν η πρόοδος δεν είχε διακοπεί», αναφέρει ο Μπαν. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 55 εκατ. με 90 εκατ. περισσότεροι άνθρωποι ζουν φέτος σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, σε σχέση με τους υπολογισμούς που είχαν γίνει προτού καταρρεύσει η οικονομία.
Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού κάλεσε τις κυβερνήσεις, που παρέχουν βοήθεια, να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση έργων στις φτωχές χώρες, όπως την κατασκευή αποχωρητήριων για 1,4 δισ. ανθρώπους που δεν έχουν.
Τόνισε επίσης τη σημασία συνέχισης των προγραμμάτων για την αύξηση των ποσοστών επιβίωσης στις μητέρες και τα βρέφη και την αντιμετώπιση της πείνας και του υποσιτισμού στα παιδιά.
Οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης Α χρειάζονται οι αναπτυσσόμενες χώρες
Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν περίπου 1 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του έτους για να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), όπως δήλωσε ο γ.γ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Όταν ερωτήθηκε για τις εκτιμήσεις του όσον αφορά τις ανάγκες των φτωχών χωρών, ο κ. Μπαν Κι Μουν ανέφερε: «Για το υπόλοιπο του έτους, υπολογίζουμε πως θα χρειαστούμε 1 δισεκατομμύριο δολάρια» .