Η Βόρεια Κορέα, μια από τις πιο απομονωμένες χώρες του κόσμου, που μαστίζεται από τη φτώχεια, δαπάνησε τουλάχιστον 700 εκατομμύρια δολάρια για την πυρηνική της δοκιμή στις 25 Μαΐου και τις πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων, όπως γράφει την Δευτέρα νοτιοκορεατική εφημερίδα.
Σύμφωνα με την Chosun Ilbo που επικαλείται νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, η εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Ταεποντόνγκ-2, στις 5 Απριλίου, και οι πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων στις 2 και 4 Ιουλίου, στοίχισαν σχεδόν 320 εκατομμύρια δολάρια στο καθεστώς, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της πείνας για τους 24 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες.
Το κόστος της πυρηνικής δοκιμής της 25ης Μαΐου, της δεύτερης που πραγματοποιήθηκε από το 2006, ανήλθε σε 300 έως 400 εκατομμύρια δολάρια. Η JoongAng Ilbo δημοσιεύει παρόμοια στοιχεία αλλά καμιά από τις εφημερίδες αυτές δεν εξήγησε τον τρόπο που έκανε τους υπολογισμούς της.
Η Βόρεια Κορέα ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες οξεία αντιπαράθεση με τη διεθνή κοινότητα, την οποία κατηγορεί ότι επιδιώκει να περιορίσει την κυριαρχία της.
Υπενθυμίζεται πως το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ προχώρησε το Σάββατο, 4 Ιουλίου σε νέες εκτοξεύσεις πυραύλων, κατά τα φαινόμενα για να στείλει ένα μήνυμα στις ΗΠΑ που γιόρταζαν την ίδια ημέρα την επέτειο της ανεξαρτησίας τους.
Κατά σειρά εκτοξεύθηκαν δύο πύραυλοι μεταξύ 08:00-08:30 (τοπική ώρα), ένας στις 10:45, ένας στις 12:00, ένας στις 14:50 και ένας στις 16:10. Οι έξι πύραυλοι μικρού δραστικού βεληνεκούς (400-500 χλμ.) εκτοξεύθηκαν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες απαγορεύουν στο καθεστώς την όποια δοκιμή πυραύλων, πυρηνικών ή συμβατικών. Οι εκτοξεύσεις ακολούθησαν μια σειρά πυραυλικών δοκιμών αυτήν την εβδομάδα.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα, μετά τις νέες εκτοξεύσεις πυραύλων, έκλεισε «κάθε δίαυλο επικοινωνίας και διαλόγου», ενώ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε σε συνέντευξή του στο ABC πως οι νέες βορειοκορεατικές εκτοξεύσεις πυραύλων έχουν ως στόχο να «τραβήξουν την προσοχή, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη διεθνή απομόνωση». Πάντως, μετά τις εκτοξεύσεις αυτές, η Ρωσία και Κίνα απηύθυναν έκκληση για ηρεμία.