Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Eτοιμάζουν να κάνουν εισβολή στην νόμιμη Μονή Εσφιγμένου στο Άγιον Όρος

Επέμβαση το Σαββατοκύριακο, κατά πάσα πιθανότητα, ετοιμάζει η Αστυνομία στο Άγιο Όρος. Η επιχείρηση έχει ετοιμαστεί σε κάθε λεπτομέρεια εδώ και μέρες, μετά την εντολή του Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης κ. Φλωρίδη (εδώ και 1 μήνα περίπου) να αποβάλλουν τους Ζηλωτές μοναχούς από την Μονή Εσφιγμένου.

Η επέμβαση, αν γίνει, θα είναι για πρώτη φορά στην ......ιστορία του Αγίου Όρους. Όπως είναι γνωστό, υπάρχει άβατο για την δράση ενόπλων δυνάμεων.

Είναι μια επιχείρηση που θα προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, γι' αυτό και ο Αρχηγός της Αστυνομίας κ. Τσιατούρας μέχρι στιγμής (παρά την εντολή του Εισαγγελέα) προσπαθεί να αποφύγει το πικρό τούτο ποτήριον.

Πάντως η επιχείρηση έχει μελετηθεί και οργανωθεί και δεν μένει παρά ένα μόνο νεύμα για να εισβάλλουν τα ΜΑΤ στο Άγιο Όρος...

MOUNT ATHOS, GREECE – Today the Greek government deployed hundreds of armed police to forcibly remove the monks of the Holy Monastery of Esphigmenou from their monastery. Under the leadership of foreign minister Dora Bakoyannis, all roads to the monastery have been sealed off and over 200 police in full riot gear are on Mt. Athos , with an additional 400 police deploying to assist in the pending assault. Their expressed plan is to forcibly remove the peaceful and defenseless monks and their long-standing Abbot Methodios from their monastery, and replace them with those who pray in accordance with the dictates of the Greek government.

The government has authorized the use of force to resolve a religious dispute after failing to starve the monks into leaving their monastery during a 5-year blockade. In this time, they have denied the monks deliveries of food, medicine, heating oil, and access to medical attention while simultaneously subjecting them to a non-stop campaign of official harassment and intimidation.

The local Greek prosecutor, Vasilis Floridis, has destroyed the livelihood of these peaceful monks who seek to be left alone to pray in their monastery. Last week Floridis sent a letter to senior government officials calling the monks a “national threat” and demanding their removal. This is the same prosecutor who in October 2006 threatened “grave consequences” to anyone who dared raise their voice to protest these actions.

The monks have repeatedly requested dialogue with the Greek government as well as Patriarch Bartholomew of Istanbul to resolve this dispute. The Patriarch, who has declared the monks “schismatic,” has refused to aid in the peaceful reconciliation of this dispute.

For the last five years, the U.S. Government has cited Greece for its treatment of the Esphigmenou monks in its International Religious Freedom Report issued by the Department of State.

For more information please contact John Rigas +1-617-971-0091


---------------------------------

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΔΗΣΗ

Το Ελληνικό κράτος και οι λειτουργοί του, έστειλαν τελικά μια δύναμη 600 περίπου αστυνομικών για να εισβάλουν στην Μόνή Εσφιγμένου.( Για να τους έστειλαν να φυλάνε τους Εσφιγμενίτες δεν το νομίζω ).

Έχουν κλείσει τους δρόμους γύρω από την Μονή, και είναι όπως φαίνεται θέμα ωρών η λίγων ημερών η εισβολή τους σε αυτήν.

Αν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά στα άγια χώματα του όρους ……….και μάλιστα με τις ευλογίες “ κληρικών ”. Οι πρόδρομοι του Αντίχριστου βιάζονται πολύ από ότι φαίνεται να διαλύσουν κάθε εμπόδιο που υπάρχει για την έλευση του αφέντη τους.

Αλλά μην θαρρείτε πως θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια και θα σας κοιτάμε να διαπράττετε τα εγκλήματα σας. Αν νομίζεται κάτι τέτοιο μάλλον σφάλετε.

Το θράσος σας έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Αν αυτό το κράτος το λέτε Δημοκρατικό , τότε αλλοίμονο στην Δημοκρατία.

Είμαστε ελεύθεροι να λέμε ότι θέλουμε, φτάνει να μην κάνουμε κακό στις καρέκλες σας, και στα βρώμικα σχέδια σας. Ωραία ελευθερία …….να την χαίρεστε αλλά δεν θα πάρουμε.

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είχε πει…. Τα πάντα να χάσετε, μόνο την ψυχή σας μην χάσετε.

Εσείς λέτε το αντίθετο…. Την ψυχή μας να χάσουμε, την καλοπέραση μας μην χάσουμε που μας προσφέρει ο πανούργος κάνωντας τα θελήματα του , που δεν ξέρετε πως περιμένει να παραλάβει τις ψυχές μας για να τις βασανίζει στην αιώνια κόλαση......Αυτόν κάνουμε χαρούμενο και τον κύριο μας Ιησού Χριστό που θέλει μόνο το καλό μας και την σωτηρία μας τον θλίβουμε συνεχώς.

Μέχρι να αλλάξετε λοιπόν πορεία και να σταματήσετε να είστε διώκτες του Χριστού θα μας έχετε απέναντί σας εμάς τους αμαρτωλούς…. Για όσο καιρό θα επιτρέψει ο κύριος μας.

ΜΙΑ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΑΛΙΑ ΕΙΔΗΣΗ........

Διώξεις κατά Εσφιγμένου 20.02.08

[20/02/08 | 01:25] Ποινικές διώξεις εις βάρος 14 μοναχών της παλαιάς αδελφότητας της Ι. Μονής Εσφιγμένου για κατάληψη, άσκησε ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης της πολης.

Οι διώξεις σχετίζονται με την παραμονή των μοναχών στο μοναστήρι, μετά από μήνυση που κατέθεσαν τα μέλη της νέας αδελφότητας. Επιπλέον, ο εισαγγελικός λειτουργός άσκησε δίωξη και κατά δύο αστυνομικών, για παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν εμπόδισαν όχημα που μετέφερε είδη πρώτης ανάγκης, να εισέλθει στο μοναστήρι.

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΟΣ........





Ημερομηνία: 22/5/2008 - Σελίδα: 14
Τίτλος: Επέμβαση της ΕΛΑΣ στη Μονή Εσφιγμένου

ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ




Την άμεση επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων για την απομάκρυνση των ζηλωτών μοναχών από την Ιερά Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Oρους προτείνει στην υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, με έγγραφό του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Φλωρίδης.

O εισαγγελέας, ο οποίος κοινοποιεί το έγγραφο στο γραφείο του πρωθυπουργού, τον Oικουμενικό Πατριάρχη, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης καθώς και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζει μονόδρομο την «επιβολή της κρατικής βούλησης, η οποία θα επιβεβαιώσει την ελληνική πολιτειακή κυριαρχία στο Αγιον Oρος και την πνευματική δικαιοδοσία του Oικουμενικού Πατριαρχείου επ αυτού» και προτείνει δραστικά μέτρα για την απέλαση των μοναχών. «Επιβάλλεται η άμεση επέμβαση της δημόσιας δύναμης, η οποία μπορεί γρήγορα, αποτελεσματικά και χωρίς επιπλοκές να προβεί στην εκτέλεση της απόφασης περί απέλασης των παρανόμως κατεχόντων την Ι. Μονή. Λύση για όλα τα προβλήματα υπάρχουν πάντα. Ζητούνται οι λύτες», επισημαίνει στο έγγραφό του ο εισαγγελέας.



ΓΙΑ ΤΟΝ Κ.ΦΛΩΡΙΔΗ........ΔΕΙΤΕ ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΦΟΡΑ.



ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ-ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 14-03-2008 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΚ 54122 ΤΗΛ 2310507000 ΠΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ KAI ΕΝΩΣΕΙΣ ΝΟΜΙΚΩΝ

ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΟΠΩΣ Κ ΣΑΝΙΔΑΣ, Κ ΦΛΩΡΙΔΗΣ Κ ΜΠΟΜΠΟΛΗΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑΠΕΙΝΩΣΕΙ ΚΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.


Διαβάστε στην παρακάτω σελίδα όλο το κείμενο.

ΠΗΓΗ : http://gmargari.wordpress.com/contact/


ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ




Υποβολή αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με παραπομπή στην πρωτοϋποβληθείσα αναφορά 361/2002
Η αναφορά υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο και γράφουμε στην επιλογή Άλλα στην ενότητα ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΟΣ : Παραπομπή στην αναφορά 361/2002 που είχε πρωτοϋποβληθεί για τη Μονή Εσφιγμένου
http://a41655540.web.aplus.net/esphigmenou/petition361-2002.gif



Τέλος στο http://esphigmenou.com στην ενότητα πάνω αριστερά What Can I Do to Help? προτείνονται μια σειρά από δράσεις για την ενίσχυση του αγώνα των μοναχών


Το Σύνταγμα



O προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση κάνει λόγο για μη εφαρμογή του Συντάγματος και θέτει εκκλησιαστικά, πολιτειακά και εθνικά ζητήματα που προκύπτουν ως «παρενέργειες» από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Μονή Εσφιγμένου.

«Ενώ έχει αποφασιστεί από το Oικουμενικό Πατριαρχείο, την Ιερά Κοινότητα και την Ελληνική Πολιτεία η απέλαση των κατόχων της Μονής, το δε Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις ακυρώσεως των αποφάσεων και άρα αυτές ως αμετάκλητες πρέπει να εκτελεστούν, εντούτοις η Πολιτεία δεν προχωράει στην εκτέλεση των αποφάσεων, με αποτέλεσμα να συντηρείται η υφέρπουσα εδώ και χρόνια σε αυτήν τη χώρα τάση, που συντηρεί στο διηνεκές τα ακανθώδη προβλήματα με τη συνεχή και επί μακρόν μη εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων. Η λογική του ας το κάνει ο επόμενος ή ο χρόνος θα θεραπεύσει το πρόβλημα οδηγεί νομοτελειακά στη γιγάντωση των προβλημάτων, με αποτέλεσμα να θεωρούνται πλέον αυτά σχεδόν άλυτα», υπογραμμίζει ο εισαγγελέας.


Εκκλησιαστικό ζήτημα


Oσον αφορά το εκκλησιαστικό ζήτημα, ο κ. Φλωρίδης περιγράφει κατάσταση σχίσματος ανάμεσα στο Oικουμενικό Πατριαρχείο και το Αγιον Oρος. «Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ιδιαίτερη επικινδυνότητα λόγω της εξαιρετικά ευαίσθητης φύσεως του Αγίου Oρους και κυρίως λόγω της καταστάσεως στην οποία τελεί σήμερα το Oικουμενικό Πατριαρχείο, του οποίου αμφισβητείται η ίδια η υπόσταση όχι μόνο από τη χώρα της έδρας του αλλά και από το εσωτερικό της Oρθοδόξου Εκκλησίας (Ρωσία). O Oικουμενικός Πατριάρχης και όλη η Εκκλησιαστική Ιεραρχία εξυβρίζονται σκαιότατα καθημερινά μέσα στο ίδιο το Κέντρο της Oρθοδοξίας που είναι το Αγιον Oρος από μία μικρή ομάδα φανατικών ατόμων και το ελληνικό κράτος στέκεται σαν απλός θεατής», επισημαίνεται στο έγγραφο.


Το Πατριαρχείο Μόσχας


O εισαγγελέας σημειώνει ότι η μη απέλαση των ζηλωτών μοναχών «προσφέρει την πλέον κατάλληλη ευκαιρία σε τυχόν βλέψεις τρίτων εις βάρος της ενότητας του Αγίου Oρους και των ελληνικών εθνικών συμφερόντων». Μάλιστα τονίζει ότι το Πατριαρχείο Μόσχας εμφανίζεται να υποθάλπει το κλίμα υπέρ των Εσφιγμενιτών μοναχών.

«Oι καταληψίες της Μονής κατά την περίοδο της λήψεως των αποφάσεων δε δίστασαν να απευθυνθούν στο Πατριαρχείο της Μόσχας, το οποίο μάλιστα παρενέβη υπέρ τους στο Oικουμενικό Πατριαρχείο διά του εκπροσώπου του μητροπολίτου Σμολένσκ Κυρίλλου (επιστολή 225/28.1.2003). Oι ίδιοι ακόμη και σήμερα αναφερόμενοι στο Πατριαρχείο Μόσχας το αποκαλούν Oικουμενικό Πατριαρχείο Μόσχας, ενώ από πλευράς του το Πατριαρχείο Μόσχας εμφανίζεται να υποθάλπει το υπέρ αυτών κλίμα, ενώ μεταξύ των φανατικών Ρώσων μοναχών ανθεί η συμπάθεια για τους Εσφιγμενίτες», προσθέτει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.



ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ι.Μ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Κ.ΦΛΩΡΙΔΗ



Από: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ


Με αφορμή την επιστολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ.Β.Φλωρίδη (αριθ.πρωτ.2008 / 20.05.08 ) σε 13 ανώτατους φορείς του τόπου, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ο συγκεκριμένος λειτουργός της Δικαιοσύνης εκφράζει πολιτικά συμφέροντα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το θέμα της Ιστορικής Μονής Εσφιγμένου ως «όπλο» σε πολιτική φαρέτρα για την όποια πολιτική διαμάχη ιδίου οφέλους ή συγγενών του, με την κυβέρνηση.

Έτσι θα μπορούσε να εξηγήσει κανείς τρεις σελίδες με ανακρίβειες δια χειρός του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης που καταδικάζουν 107 μοναχούς σε βέβαιο θάνατο εντός Αγίου Όρους. Ελπίζουμε όμως με ένα θαύμα στο τέλος η λογική να πρυτανεύσει. Η Μονή μας σέβεται και στηρίζει τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Η θρησκευτική μας διαφωνία έγκειται στις φιλοπαπικές διαθέσεις του Οικουμενικού μας Πατριάρχη και όχι στον θεσμό.Όλα έχουν ξεκινήσει από την ημέρα που η Ιερά Μονή Εσφιγμένου κάνοντας χρήση παραγράφου του Καταστατικού Χάρτου του Άγιου Όρους, σταμάτησε την μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη ως μόνη μορφή διαμαρτυρίας, εναντίον στις φιλοπαπικές διαθέσεις της κεφαλής της Ορθόδοξης εκκλησίας.

Αυτό είχε καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον του μοναστηριού, αν και αυτή η διαμαρτυρία προβλέπεται από τους «νόμους» του Άγιου Όρους ως η μόνη μορφή εναντίωσης στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Το γεγονός ότι ένα μοναστήρι όρθωνε ανάστημα και έλεγε ότι οι κοινές λειτουργίες με τον Πάπα είναι κατά των Ιερών κανόνων της εκκλησίας , έπρεπε να εξαλειφθεί Μετά τα υπόλοιπα μοναστήρια άρχισαν να διαμαρτύρονται και αυτά με επιστολές προς τον Οικουμενικό μας.

Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου ήταν «κακό» παράδειγμα που δεν έπρεπε να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες 19 μονές του Άγιου Όρους. Έτσι τα μέτρα εναντίον της μονής μας έπρεπε να είναι σκληρά . Εδώ σας θυμίζω ότι στο Άγιο Όρος υπάρχει το «αυτοδιοίκητο» και ο ρόλος του Οικουμενικού είναι του θρησκευτικού καθοδηγητή. Όμως με την βοήθεια του Διοικητή του Άγιου Όρους (που είναι πάντα πολιτική θέση και καθοδηγούμενος από το κράτος) μπορεί ο Οικουμενικός να κατευθύνει και την διοίκηση του Άγιου Όρους αφού ο Διοικητής λαμβάνει μέρος στο συμβούλιο των Ηγουμένων των υπόλοιπών μονών.

Το δικό μας εκπρόσωπο σε αυτά τα συμβούλια τον έχουν διώξει, αν και υπάρχει όρος στον καταστατικό χάρτη ότι κανένας εκπρόσωπος μοναστηριού δεν απομακρύνεται πέρα των έξι μηνών, εκπρόσωπο η Ιερά μονή Εσφιγμένου δεν της επιτρέπεται να έχει περίπου 30 χρόνια. 30 χρόνια παραβιάσεων του καταστατικού χάρτη μόνο και μόνο ώστε να δεχτούμε τις κρυφές επικοινωνίες του Φαναριού με το Βατικανό που από τότε είχαν εκδηλωθεί με αποκορύφωμα την κοινή λειτουργία Πάπα -; Οικουμενικό μέσα στο Φανάρι πριν ένα χρόνο.
Τα τελευταία χρόνια οι παραβιάσεις (κυρίως ανθρωπίνων δικαιωμάτων) στο σύνολο τους έχουν γίνει αβάστακτες για αυτό είμαστε στην δυσάρεστη θέση να σας ζητάμε βοήθεια.

Αν είχαμε φωνή στο συμβούλιο των εκπροσώπων του Άγιου Όρους θα πηγαίναμε εκεί να τα πούμε αλλά όπως σας προείπα δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα μας έχει απαγορευτεί.

Επιπλέον: Μας έχουν πάρει το όνομα μας που εδώ και δεκαπέντε αιώνες φέρουμε αδιάλειπτα, και το έδωσαν σε μια άλλη αδελφότητα που είναι από σύσταση της παράνομη βάση του καταστατικού χάρτη του Άγιου Όρους. Δίνοντας το δικαίωμα στην νέα Εσφιγμένου να υπογράφει σαν Εσφιγμένου και να πάρει τα χρήματα της Ε.Ε. που αρνιόμαστε εμείς. Χρήματα που πληρώνουν ιδιωτικούς ντετέκτιβ να παρακολουθούν την όποια κίνηση μας εντός και εκτός Άγιου Όρους αλλά και χρήματα που δίνουν το κίνητρο σε μοναχούς να παίρνουν λοστούς και να μας επιτίθενται την ώρα που κοιμόμαστε στα κελιά μας. Επιπλέον έτσι τους δίνουν το δικαίωμα να δεσμεύσουν ό,τι μας ανήκει (βάρκες, ακίνητα ,αυτοκίνητα) και με κόπο έχουμε κάνει.


Μας απαγορεύουν να έχουμε πιστούς εντός της Μονής μας ούτε τις μεγάλες γιορτές της Ορθοδοξίας μας.

Μας απαγορεύουν την όποια
επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

Μας έχουν ονοματίσει ως καταληψίες ενώ εδώ ζούμε εδώ και δεκαπέντε αιώνες. Μας απαγορεύουν να φέρνουμε τρόφιμα εντός της μονής μας.

Μας απαγορεύουν να μπορούμε να
ψαρεύουμε με τις ίδιες τις βάρκες μας.

Μας απαγορεύουν να φέρνουμε
φάρμακα για τους αρρώστους μας.

Μας απαγορεύουν να προσκαλούμε γιατρούς που παρακολουθούν χρόνια περιστατικά γερόντων μας. Πεθαίνουν γερόντια αδιάγνωστα στην Ελλάδα του 2008.

Μας απαγορεύουν να καλέσουμε γιατρό της επιλογής μας , τον μόνο γιατρό που μπορούμε είναι έναν γενικής ιατρικής που βρίσκεται στις Καρυές, που σε περίπτωση κακοκαιρίας δεν έρχεται καν.

Μας απαγορεύουν οτιδήποτε
στοιχειοθετεί την επιβίωση μας.

Μας έχουν καταδικάσει σε αργό θάνατο.

Για όλα αυτά ο δικηγόρος μας (κ. Βασίλης Καπερνάρος) έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά που λόγω σχέσης κράτους - Φαναριού έχει μπει στο «συρτάρι».

Πηγή της απάντησης από την Ιερά Μονή Εσφιγμένου


----------------------------------------------------------------

ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΔΗΣΗ


Είναι αδιανόητο πραγματικά άνθρωποι που λένε πως υπηρετούν τον κύριο μας Ιησού Χριστό, να είναι οι σχεδιαστές μιας τέτοιας απόφασης , και αναφέρομαι περισσότερο στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και σε όλους όσους συμφωνούν με τον διωγμό των πατερών της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου.

Οι φωνές που ομολογούν την αλήθεια δεν θα πρέπει να ακούγονται , για να μην χαλάσουν τα σχέδια των Οικουμενιστών , της Μασονίας και όλων των προδρόμων του Αντίχριστου. Η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο φανάρι και η εδώ επίσκεψη του Βαρθολομαίου πριν από λίγες μέρες φαίνεται πως δίνει νέα δυναμική και στον αγώνα κατά της Εσφιγμένου. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο άλλωστε το πώς η επιστολή του κ. Φλωρίδη στην κ. Μπακογιάννη στάλθηκε κατά την ίδια σχεδόν χρονική περίοδο.

Ο κ. Φλωρίδης μάλλον δεν γνωρίζει καλά τα αίτια της στάσης των πατέρων της Εσφιγμένου, και ότι εδώ δεν πιάνουν τα νομικά αλλά τα πνευματικά , γιατί μιλάμε για πίστη και το ζήτημα αυτό μπορεί να λυθεί μόνο μέσα από έναν θρησκευτικό διάλογο και σε καμιά περίπτωση με την Βία.

Πατέρες που όλοι μέρα προσεύχονται για όλους εμάς τους κατάπτυστους και για την σωτηρία μας, πατέρες που δεν θέλουν να παίρνουν λεφτά …….που δεν θέλουν ανέσεις, που δεν τους ενδιαφέρει αν θα τα έχουνε καλά με τους μεγάλους και τρανούς επί της γης , παρά μόνο με τον Κύριο μας Ιησού Χριστό , αυτοί θέλετε κ. Βαρθολομαίε , κ. Φλωρίδη, κ. Μπακογιάννη και λοιποί να εκδιωχθούν ;

Είναι πραγματικά για να κλαίει κανείς βλέποντας όλα αυτά.

Τόση διαφθορά γύρω μας , τόσο παρακμή , τόσα σκάνδαλα, και το πρόβλημα είναι οι μοναχοί Εσφιγμενίτες που το μόνο που κάνουν είναι να ομολογούν την ΑΛΗΘΕΙΑ , που δεν βολεύει το σύστημα του Αντίχριστου .

Παρέμβαση του εισαγγελέα που δεν στέκει γιατί εδώ δεν υπάρχει νομική βάση.


Τι κατηγορίες θα τους απαγγείλετε κ. Φλωρίδη;

Σας βγάζουμε με τα ΜΑΤ γιατί δεν συλλειτουργείτε και δεν κάνετε διάλογο με τον αιρετικό Πάπα ;

( Οι Άγιοι πατέρες τα έχουνε πει αυτά , και υπάρχουν συνοδικές αποφάσεις και διαταγές για να κρατάμε κάποιες αποστάσεις από τους αιρετικούς που οι Εσφιγμενίτες τηρούν . )

Σας βγάζουμε με τα ΜΑΤ γιατί δεν παίρνετε τα λεφτά από την Ευρωπαϊκή ένωση ;

( Αν και για αυτό βρέθηκε λύση , αφού χτίστηκε Εσφιγμένου δεύτερη για να μην υπάρχουν οικονομικές απώλειες. Οπότε ποιος ο λόγος ανησυχίας ; Και από όσα γνωρίζω μέχρι σήμερα κανείς άλλος δεν έχει κατηγορηθεί γιατί δεν τα "παίρνει" . Νομίζω πως υπόλογος είναι κάποιος που τα "παίρνει " παράνομα. Αλλάξανε μήπως οι νόμοι ; )

Σας βγάζουμε με τα ΜΑΤ γιατί είστε σχισματικοί ;

( Σχισματικοί από πολλά κοσμικά μπορεί να είναι , αλλά από τον Χριστό και την ομολογία της πίστεως σε καμιά περίπτωση . Μάλλον τους διώκτες τους θα έπρεπε να κατηγορήσετε ως Σχισματικούς .

Ο κυριός μας Ιησούς Χριστός είπε......

ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Η ΟΔΟΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΖΩΗ

Ποιοι ομολογούν την αλήθεια και ποιοι την φοβούνται ;
( Αυτοί που με την Βία πάνε να επιβάλουν την αλήθεια τους είναι αυτοί που την φοβούνται . αυτοί που την ομολογούν είναι αυτοί που καλούν τους κατήγορους τους σε δημόσιο διάλογο. )

Για αυτό και πάνε να την χτυπήσουνε όχι με επιχειρήματα γιατί ξέρουν πως δεν θα μπορέσουν να δικαιωθούν , αλλά με την Βία . Αν είναι ποτέ δυνατόν.

Ο Ηγούμενος της Ι.Μ Εσφιγμένου κ. κ Μεθόδιος είναι ανοιχτός σε έναν δημόσιο διάλογο μαζί σας κ. κ Βαρθολομαίε γιατί δεν έχει να φοβηθεί κάτι . Εσείς ;


Διαβάστε περισσότερα...

Υπό διερεύνηση το πρώτο περιστατικό με συμπτώματα γρίπης A στην Κύπρο

Πρόκειται για Κύπρια φοιτήτρια, η οποία σπουδάζει στο Εδιμβούργο και ήρθε προχθές στην Κύπρο.

Υπό διερεύνηση βρίσκεται το πρώτο περιστατικό, το οποίο παρουσιάστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με συμπτώματα γρίπης A (H1N1) στην Κύπρο.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Κύπρου αναφέρονται τα εξής: «Παρουσιάστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με συμπτώματα γρίπης A (H1N1), άτομο που φοιτά σε Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Το άτομο αυτό μεταφέρθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Μετά την ιατρική αξιολόγηση κρίθηκε ότι η εν λόγω περίπτωση πληροί τα κριτήρια του υπό διερεύνηση περιστατικού.

Έχουν ληφθεί δείγματα για τις απαιτούμενες εργαστηριακές εξετάσεις και το περιστατικό έχει τεθεί στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Παράλληλα, δόθηκαν οι απαραίτητες συμβουλές προς τους οικείους, ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε επαφή μαζί τους».

Το άτομο, που μεταφέρθηκε χθες βράδυ για νοσηλεία σε ειδικό θάλαμο του γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, είναι Κύπρια φοιτήτρια, η οποία σπουδάζει στο Εδιμβούργο και ήρθε προχθές στην Κύπρο. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αναμένεται να είναι έτοιμα σε 48 ώρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Η μαντίλα δεν προκαλεί διακρίσεις στους μουσουλμάνους, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι μουσουλμάνοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν έντονες διακρίσεις σε βάρος τους στην Ευρώπη, αλλά η παραδοσιακή ή η θρησκευτική ενδυμασία δεν αυξάνει το πρόβλημα αυτό, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση της Υπηρεσίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της ΕΕ, δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στη Μαδρίτη.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης αποτελούν μέρος της πρώτης έρευνας στην ΕΕ όσον αφορά τις σχετικές εμπειρίες μεταναστών και μειονοτήτων και προέκυψαν ύστερα από συνεντεύξεις με περισσοτέρους των 20.000 ανθρώπων στις 27 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων μουσουλμάνων σε 14 χώρες.

Το ένα τρίτο των μουσουλμάνων που ερωτήθηκαν απάντησαν ότι έχουν υποστεί διακρίσεις τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 11% εξ αυτών είπαν ότι έπεσαν θύματα ρατσιστικών επιθέσεων.

Περίπου το 30% των περιπτώσεων διακρίσεων συνέβησαν κατά την αναζήτηση εργασίας ή στο χώρο εργασίας, ενώ το 14% σημειώθηκαν σε μπαρ, εστιατόρια ή τους ιδιοκτήτες των κατοικιών τους.

Οι μουσουλμάνοι που πήραν μέρος στην έρευνα δε θεωρούν τη θρησκεία τους ως την κύρια αιτία των διακρίσεων σε βάρος τους. Από το 25% των ερωτηθέντων Μουσουλμάνων οι οποίοι είπαν ότι τους σταμάτησε η αστυνομία για έλεγχο κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, το 40% εκτιμά ότι αυτό έγινε λόγω της εθνικότητάς τους, ενώ μόνο το 10% επικαλέστηκε τη θρησκεία ως το μόνο λόγο γι΄ αυτό.

Σύμφωνα με την έκθεση η παραδοσιακή ή η θρησκευτική ενδυμασία όπως η μουσουλμανική μαντίλα δεν φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα διακρίσεων σε βάρος τους.

Η διάρκεια παραμονής τους σε μια χώρα μειώνει τις πιθανότητες διακρίσεων. Μόνον το ένα τέταρτο αυτών που γεννήθηκαν σε μια χώρα δοκιμάζει τέτοιες εμπειρίες, ενώ το ποσοστό ανέρχεται στο 45% για όσους ζουν σε μια περιοχή για λιγότερο από τέσσερα χρόνια.

Περίπου το 80% των ερωτηθέντων μουσουλμάνων δεν έχουν καταγγείλει στις αρχές περιστατικά διάκρισης σε βάρος τους, πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις αποσιωπώνται.


Διαβάστε περισσότερα...

Απαγόρευση του καπνίσματος στα νοσοκομεία της Κίνας ως το 2011

Η Κίνα προτίθεται να απαγορεύσει το κάπνισμα σε όλα τα νοσοκομεία της ως το 2011, μετέδωσε σήμερα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Το υπουργείο Υγείας κάλεσε όλες τις ιατρικές υπηρεσίες, τα νοσοκομεία και τα κέντρα ελέγχου των λοιμώξεων να επιβάλουν απαγόρευση του καπνίσματος έως το 2011, επισημαίνει το τηλεγράφημα του κινεζικού πρακτορείου, χωρίς να αναφέρει αν το μέτρο θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Σε μόλις 20 νοσοκομεία της χώρας απαγορεύεται το κάπνισμα, σύμφωνα με αξιωματούχο της κινεζικής ένωσης κατά του καπνίσματος.

Η Κίνα αριθμεί σχεδόν 350 εκατομμύρια καπνιστές, δηλαδή σχεδόν το 1/4 του πληθυσμού της και σχεδόν το 1/3 των καπνιστών όλου του κόσμου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με στατιστικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως στην Κίνα από επιπλοκές ασθενειών που οφείλονται στο κάπνισμα.

Μελέτη που δημοσιοποιήθηκε πέρυσι στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet αναφέρει ότι 100 εκατομμύρια άνδρες στην Κίνα μπορεί να πεθάνουν την περίοδο 2000 - 2050 από ασθένειες που έχουν σχέση με το κάπνισμα, αν δεν υπάρξει μείωση του αριθμού των καπνιστών.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιέσεις σε Τουρκία για λαθρομετανάστες

Η Κομισιόν θέλει να αλλάξει το καθεστώς επανεισδοχής - Ο Μπαρό ζήτησε να εισαχθεί το θέμα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Πιέσεις στην Τουρκία να αλλάξει στάση στο θέμα της επανεισδοχής των λαθρομεταναστών, που διέρχονται από το έδαφός της καθ' οδόν προς την Ελλάδα και την Ευρώπη ασκεί συνεχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως εξήγησε χθες σε αποκλειστικές για την Ελλάδα δηλώσεις του στην «Κ», ο αντιπρόεδρός της Ζακ Μπαρό. Ομως, όπως επίσης δέχθηκε, μέχρι στιγμής οι προσπάθειες αυτές έχουν πέσει στο κενό.

Το θέμα της λαθρομετανάστευσης συζητήθηκε χθες σε ειδική συνάντηση των επιτρόπων στις Βρυξέλλες, ενόψει της κατάθεσης, σήμερα, εισήγησης στους υπουργούς Εσωτερικών των κρατών-μελών για την έγκριση πακέτου βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, η Ελλάδα είναι σε απόλυτους αριθμούς η πλέον πληττόμενη από τη λαθρομετανάστευση μεσογειακή χώρα της Ε.Ε., με συνολικά 57.260 αιτήσεις ασύλου, κυρίως από Πακιστανούς, Αφγανούς και Γεωργιανούς μόνο την τριετία 2006-2008. Εξ αυτών, θα πρέπει να σημειωθεί, εγκρίθηκε μόλις το 0,08%, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το υπόλοιπο… 99,92% εγκαταλείπει τη χώρα, ενώ πολλαπλάσιος είναι ούτως ή άλλως ο αριθμός των «απλών» λαθρομεταναστών που δεν ζητούν καν άσυλο.

Οι περισσότεροι από αυτούς φθάνουν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, αλλά όπως επισήμανε ο Μπαρό, οι προσπάθειες που έχουν γίνει από τον ίδιο, μεταξύ άλλων με επίσκεψή του στην Αγκυρα τον Νοέμβριο, έχουν πέσει στο κενό και η τουρκική πλευρά δηλώνει πλήρη αδυναμία να δεχθεί τους λαθρομετανάστες που έχουν περάσει από το έδαφός της. Αυτό, όπως σημείωσε ο Γάλλος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, τον οδήγησε να ζητήσει, χθες, από τον επίτροπο Διεύρυνσης, Ολι Ρεν, να εισάγει «λίγο εντονότερα» το θέμα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο του ευρύτερου ευρωτουρκικού «δούναι και λαβείν». Αλλωστε οικονομικά «ήδη βοηθάμε αρκετά» την Τουρκία, πρόσθεσε…

Αντίστοιχα προβλήματα όμως υπάρχουν και με τη δεύτερη σημαντική χώρα διέλευσης λαθρομεταναστών, τη Λιβύη, αλλά όπως επεσήμανε ο Μπαρό κάθε συνεννόηση με τρίτες χώρες, ακόμα και ο «χρηματισμός» τους για να φανούν πιο συνεργάσιμες, είναι αναγκαστικά πολύ μακροπρόθεσμος στόχος. Βραχυπρόθεσμα η λύση μπορεί να δοθεί μόνο εντός της ίδιας της Ευρώπης.

Ετσι, ο ίδιος θα ζητήσει άμεσα από τα «βόρεια» κράτη-μέλη να δεχθούν στο έδαφός τους μέρος των αιτούμενων ασύλου που σήμερα έχουν εγκλωβισθεί στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Κύπρο ή και την Ισπανία, αν και όπως παραδέχθηκε δεν θα είναι εύκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλωστε ήδη προβλέπεται κοινοτική ενίσχυση ύψους 4.000 ευρώ για κάθε λαθρομετανάστη (εφόσον έχει ζητήσει άσυλο) που μετεγκαθίσταται εντός Ευρώπης, για παράδειγμα από την Ελλάδα στη Γερμανία. Ομως, ως κίνητρο είναι προφανές ότι μάλλον δεν αρκεί, όπως ανεπαρκή έχουν αποδειχθεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων που έχουν ήδη δεσμευθεί για δράσεις κατά της λαθρομετανάστευσης. Το πραγματικό ζητούμενο, κατέληξε ο Μπαρό, είναι «να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα», διαφορετικά η τραγωδία θα συνεχίζεται.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα δε δυσκόλως εννοούμενα, αγνοούνται

Tου Θανου Oικονομοπουλου

Οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι αν η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις, τόσο αυτές που γίνονται εν όψει των ευρωεκλογών όσο και τις «τακτικές», ήταν μικρότερη από αυτή που εμφανίζεται (στις περισσότερες με αυξητική και πάντως «παγιωμένη» τάση), σε επίπεδα που επικοινωνιακά θα μπορούσε να τα διαχειρισθεί το κυβερνών κόμμα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προσανατολιζόταν στην προκήρυξη «διπλών εκλογών», ποντάροντας στο ότι το εκλογικό σώμα θα εκδήλωνε τη δυσαρέσκειά του στην κυβερνητική αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα με τη «χαλαρή» ψήφο στις ευρωκάλπες, αλλά στις κρίσιμες «εθνικές», θα σκεφτόταν ωριμότερα και θα επέλεγε τον «καταλληλότερο» ως πρωθυπουργό - ή εν πάση περπτώσει από το τελικό αποτέλεσμα δεν θα προέκυπτε αυτοδυναμία, οπότε το «παιχνίδι» θα συνεχιζόταν είτε με νέα προσφυγή στη λαϊκή κυριαρχία (με το διευρυμένο, αυτή τη φορά, «μπόνους» του νέου εκλογικού νόμου) είτε με απόπειρες σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας.

Οι άτσαλοι κυβερνητικοί χειρισμοί στις υποθέσεις των σκανδάλων που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα αλλά και η κίνηση του εσπευσμένου κλεισίματος της Βουλής δεν επέτρεψαν να αποδειχθεί υλοποιήσιμο αυτό το σχέδιο. Συνέβαλε αναμφίβολα και η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που παρά τις αρχικές προσπάθειες της κυβέρνησης να αποδοθεί αποκλειστικά στην παγκόσμια κρίση, αποδεικνύεται καθημερινά ότι κατά κύριο λόγο οφείλεται στις χρόνιες παθογένειές της (έλλειμμα, χρέος, αρνητικό ισοζύγιο) που όχι μόνο δεν θεραπεύθηκαν επί της «νέας διακυβέρνησης» αλλά επιδεινώθηκαν κιόλας, και έτσι το Μέγαρο Μαξίμου εγκατέλειψε τα σχέδια για δίδυμες εκλογές...

Γνωρίζουν πολύ καλά, βεβαίως, οι κυβερνητικοί, πως παρά τις επικοινωνιακές διακηρύξεις τους ότι «στις ευρωεκλογές δεν κρίνεται το ποιος κυβερνά τη χώρα...» (τακτική, πάντως, που έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική πόλωσης που φάνηκαν να επιλέγουν - θα δούμε αν θα την συνεχίσουν), το αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου εκ των πραγμάτων θα αποτελέσει τον καμβά πολιτικών εκτιμήσεων, ακόμη και εξελίξεων, ανάλογα με τη διαφορά που θα καταγραφεί. Γι' αυτό και τις τελευταίες μέρες, επιχειρείται να σταλεί το μήνυμα «Business as usal», τη μια με... ξαφνικές επισκέψεις του πρωθυπουργού σε βασικά υπουργεία, την άλλη με διαβεβαιώσεις ότι δίνεται έμφαση στην «καθημερινότητα» του πολίτη - και με επιμύθιο πως έρχεται το «β΄ κύμα μεταρρυθμίσεων».

Δεν μπαίνει, φυσικά, κανείς στον... κόπο να μας κάνει έναν απολογισμό του πολυδιαφημισμένου «α΄ κύματος μεταρρυθμίσεων». Αυτό με τις εμβαλωματικές μικροαλλαγές στην παιδεία και το ασφαλιστικό (που ακόμη και αν δεν ακυρώθηκαν μετά τις εκλογές του 2007, δείχνουν ήδη την αναποτελεσματικότητά τους αφού προβάλλεται η ανάγκη «νέων» διορθωτικών μέτρων...), στο φορολογικό σύστημα, όπου όχι μόνο οι όποιες «μεταρρυθμίσεις» ήταν πρόδηλα άδικες κοινωνικά, αλλά είχαν αποτέλεσμα το κράτος να απολέσει φόρους περί τα 5 δισ. ευρώ (και τώρα σκίζεται να εξασφαλίσει... 3!) που ωφελήθηκαν οι έχοντες (κατάργηση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, μείωση φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων, κατάργηση φόρου κληρονομιάς) και... τώρα υπάρχουν σκέψεις επαναφοράς των «καταργημένων» από τις μεταρρυθμίσεις! Για να μην αναφερθούμε στις περιβόητες αποκρατικοποιήσεις, που έγιναν με αποκλειστικό γνώμονα την εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία (αυτό που η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση κατήγγειλε για «ξεπούλημα των ασημικών της οικογένειας!») δίχως το παραμικρό μελετημένο και επεξεργασμένο αναπτυξιακό τους υπόβαθρο. Και ας αφήσουμε απ' έξω και την... περιβόητη «επανίδρυση του κράτους» και την πάταξη της διαφθοράς, από την οποία θα εξασφάλιζαν (τα είχαν μετρήσει!) 10 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτούσαν την ανάπτυξη...

Η σκληρή πραγματικότητα δείχνει πως κάθε σχεδιασμός της κυβέρνησης -και ας μείνουμε μόνο στο οικονομικό πεδίο- έχει ανατραπεί πλήρως και μάλιστα σε... χρόνο μηδέν: το έλλειμμα, στο διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου, εκτινάχθηκε στα 9,1 δισ. ευρώ (όταν στόχος για ολόκληρο το έτος ήταν τα 14,2!), το δημόσιο χρέος από τα 243 δισ. για ολόκληρο το 2009 (αυτό προέβλεπε το... επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας!) τώρα προβλέπεται να αγγίξει τα 252 («προβλέπεται» - να δούμε στα πόσα θα φθάσει...), το ισοζύγιο επιδεινώνεται δραματικά. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει πέσει πανικός. Και δεν το κρύβουν (πώς, άλλωστε;) πως θα χρειασθούν τουλάχιστον δύο πακέτα σκληρών μέτρων (κυρίως εισπρακτικού και μόνο χαρακτήρα) αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και τον Οκτώβριο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να φέρουν «τα νούμερα» σ' ένα σχετικά διαχειρίσιμο επίπεδο, ικανοποιώντας και τις απαιτήσεις της Ε.Ε...

Μέτρα σε οποιαδήποτε άλλη σοβαρή χώρα, που θα έπρεπε ΗΔΗ να έχουν παρθεί, προκειμένου και η κατάσταση να μην επιδεινωθεί, αλλά και η αποδοτικότητά τους να είναι μεγαλύτερη. Στην περίπτωσή «μας», βεβαίως, τα... τρενάρουμε λόγω (προ)εκλογικής σκοπιμότητας! Αλλά, εκ των πραγμάτων, «προεκλογικό» θα είναι και το διάστημα μέχρι τον Οκτώβρη (αν υποτεθεί ότι τότε θα καταφύγει στις κάλπες η κυβέρνηση), καθώς και το... μετά από αυτόν, λόγω εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας! Πόσο περιθώριο «εκκρεμότητας» και αναβολής έχει η κυβέρνηση;


Διαβάστε περισσότερα...

«Πράσινα άλογα» και «πράσινα παπαγαλάκια»

Γράφει ο Aντώνης Καρκαγιάννης

Aυτές τις μέρες, πληθώρα τηλεοπτικών συνεργείων περιφέρεται στις ακρογιαλιές της Αττικής κάνοντας ένα είδος «ρεπορτάζ της αμμουδιάς», όπως και στις μέρες με μεγάλο καύσωνα. Το ερώτημα, ας πούμε το δημοσιογραφικό είναι αν ο ερωτώμενος θα ψηφίσει στις εκλογές και επιλέγουν ειδικά τις αμμουδιές με την εκ των προτέρων πεποίθηση ότι οι ψηφοφόροι δύσκολα θα εγκαταλείψουν τη δροσιά της θάλασσας για να πάνε στο εκλογικό κέντρο να ψηφίσουν. Ολοφάνερο ότι αυτή την απάντηση περιμένουν και αυτήν θα μεταδώσουν στο τηλεοπτικό κοινό με τα ανάλογα... πολιτικά συμπεράσματα. Ο δημοσιογράφος προσπαθεί να αποτυπώσει ιδιαιτέρως ευχάριστες και διόλου πολιτικές τηλεοπτικές εικόνες περιγράφοντας χαρίσματα που δεν έχουν μεν σχέση με την πολιτική είναι όμως εξόχως ενδιαφέροντα και αξιοπρόσεκτα.

Με αυτό το χαριτωμένο «ρεπορτάζ» της αμμουδιάς ο τηλεοπτικός δημοσιογράφος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου θα σημειωθεί μεγάλη αποχή, που θα ξεπεράσει το ρεκόρ του 30% των προηγουμένων εκλογών. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και οι οπωσδήοτε σοβαρότερες δημοσκοπήσεις. Είναι, βλέπετε, και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, οι τελευταίες αργίες ώς τον Δεκαπενταύγουστο και είναι γνωστή η αδυναμία του Νεοέλληνα στις αργίες, νόμιμες και παράνομες.

Υπάρχουν πράγματι πολλοί λόγοι για να μην κάνει ο ψηφοφόρος τον κόπο να ψηφίσει. Εκτός από τη δροσιά της θάλασσας και τη νωχέλεια των αργιών που θα δυσκολευθεί να εγκαταλείψει είναι και η αναξιοπιστία των κομμάτων, εκ των οποίων μερικά δεν κρύβουν τον αντιευρωπαϊκό φανατισμό τους αλλά και όλα τα άλλα, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν το ευρωπαϊκό τους πρόσωπο, ίσως γιατί δεν έχουν. Γιατί, λοιπόν, να ψηφίσει ένα κόμμα που δεν πιστεύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την καταγγέλλει ως καταπιεστική που «πίνει το αίμα των λαών της».

Αλλά και τα άλλα κόμματα που, έστω με χίλιων ειδών γκρίνιες, εμφανίζονται ως «ευρωπαϊκά» (καλά, ευρωπαϊκά δεν είναι αλλά, τέλος πάντων, φιλοευρωπαϊκά) στην προεκλογική τους εκστρατεία ασχολούνται με όλα τα άλλα, με τα σκάνδαλα κυρίως και τη μεταξύ τους αντιπαράθεση (ακριβέστερα τον σκυλοκαβγά) παρά με την Ευρώπη, τα προβλήματά της και τις προοπτικές της. Ετσι η Ευρώπη ήταν μια μακρινή πραγματικότητα, αντιληπτή μόνο... ως αγελάδα προς άρμεγμα, ο πολιτικός χειρισμός της από τα κόμματα την απομακρύνει ακόμη περισσότερο και την κάνει αδιάφορη. Ισως από αυτού του είδους την απομάκρυνση πηγάζει αυτό το «έλλειμμα δημοκρατικότητας» που τη χαρακτηρίζει και όχι από την ανεπάρκεια των θεσμών της. Αλλωστε και στην εθνική μας Πολιτεία διαθέτουμε δημοκρατικούς θεσμούς αλλά έχουμε ταυτόχρονα πολύ σοβαρό «δημοκρατικό έλλειμμα».

Με αυτά και με αυτά στήνεται ένα παιχνίδι που μπορεί να αποβεί και επικίνδυνο. Από τη μια οι ψηφοφόροι που δεν έχουν σοβαρούς λόγους να εγκαταλείψουν τις παραλίες, τη δροσιά της θάλασσας και την τριήμερη αργία και να πάνε να ψηφίσουν. Από την άλλη, τα ρεπορτάζ της παραλίας και της άμμου και οι απανωτές δημοσκοπήσεις που διαπιστώνουν την απροθυμία. Στη μέση τα κόμματα και οι πολιτικοί που κάθε μέρα ζουν με τα ρεπορτάζ και τις δημοσκοπήσεις και αναλόγως «μοντάρουν» τα πιστεύω τους, τις ιδέες τους και τα συνθήματά τους (άλλοι με πράσινα άλογα και άλλοι με πράσινα πουλιά) διαμορφώνουν μόδα και στυλ αποχής.

Και όμως. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πραγματικότητα, ήδη αρκετά ισχυρή και δύσκολα ανατρέψιμη. Ηδη έχει διεισδύσει στην καθημερινότητά μας από χίλιους πόρους (με περισσότερο εμφανείς τις επιδοτήσεις, τις «οδηγίες» της, την κοινοτική νομοθεσία της και προ παντός το κοινό νόμισμα, το ευρώ). Ανεξάρτητα από το πώς ο καθένας αισθάνεται στην καθημερινότητά του την παρουσία της, η σκέψη ότι αυτό το τεράστιο κέλυφος μπορεί να σπάσει και να καταστραφεί σημαίνει μια μεγάλη περιπέτεια. Είναι μερικά κόμματα που έχουν αδυναμία (και ειδικότητα) στις ανέφικτες επιδιώξεις που καταλήγουν σε περιπέτεια για τα ίδια και για μας.

Ομολογώ ότι οι πνευματικές μου δυνάμεις δεν ήταν αρκετές για να καταλάβω τι νόημα και ποιο σκοπό έχουν τα «πράσινα παπαγαλάκια» της Ν.Δ. Χρειάσθηκε να ακούσω την ανάλυση γνωστού δημοσκόπου από την τηλεόραση για να μπω στο νόημα.

Τα «πράσινα άλογα» του ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να με απασχολούν και να με προβληματίζουν. Το «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» που τόσο αυτάρεσκα επαναλαμβάνει ο Γιώργος Παπανδρέου δεν το καταλάβαινα ούτε όταν το ξεφούρνιζε ο Κορνήλιος Καστοριάδης πριν από τόσο διαφορετικά χρόνια και ήταν ακόμα τόσο φρέσκο και λαμπερό. Υπήρχε τότε ακόμα και ο «σοσιαλισμός» και ο «καπιταλισμός» και προφανώς ο μακαρίτης μας συμβούλευε να επιλέξουμε τον πρώτο γιατί διαφορετικά θα περιπέσουμε στη βαρβαρότητα. Ηταν μια ερμηνεία όχι όμως και τόσο σίγουρη γιατί ο ίδιος ο Καστοριάδης δεν έπαυε να καταγγέλλει και τις βαρβαρότητες του σοσιαλισμού, του υπάρχοντος ακόμη. Ισως να εννοούσε κάποιον άλλο σοσιαλισμό που εμείς δεν τον ξέρουμε, ίσως να μην εννοούσε απολύτως τίποτα και απλώς αυτογοητεύθηκε από την τραγική διάζευξη που ο ίδιος κατασκεύασε.

Ελπίζω και ο Γιώργος Παπανδρέου να μην εννοεί τίποτα. Διότι αν εννοεί, έναντι της βαρβαρότητας, να μας επαναφέρει στον «σοσιαλισμό» του ΠΑΣΟΚ που γνωρίσαμε... ο θεός να μας φυλάξει.


Διαβάστε περισσότερα...

Η περίεργη ανοχή μας στη διαφθορά

Tου Στέφανου Κασιμάτη

Η γενναία στάση της κυρίας Γιαννάκου σε δύο κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον της χώρας της κατοχύρωσαν τη φήμη της πολιτικού που «δεν μασάει τα λόγια της» - με την έννοια, δηλαδή, ότι δεν φοβάται να υπερασπισθεί αυτό που η ίδια αντιλαμβάνεται ως αληθές. Οπως κάθε γενίκευση αυτού του τύπου, έτσι και τούτη δεν ισχύει απολύτως: η κυρία Γιαννάκου ξέρει πάρα πολύ καλά να μασάει τα λόγια της, εφόσον είναι αναγκασμένη.

Λόγου χάριν, όταν ερωτάται για τη φθορά που έχουν επιφέρει τα σκάνδαλα στη Νέα Δημοκρατία, η πρώην υπουργός διαπιστώνει ότι «τα ζητήματα ηθικής πολιτικής τάξης είναι αδιαπραγμάτευτα και τυχόν συμπεριφορές που θέτουν τέτοια ζητήματα δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές και δεν γίνονται ανεκτές, ούτε από τη Ν.Δ. ούτε από την κοινωνία». Το περί τη Ν.Δ. ας το παρακάμψουμε, θεωρώντας το ως ένα αποτυχημένο αστείο. Η διαπίστωσή της όμως ότι η κοινωνία δεν ανέχεται ατασθαλίες σε ζητήματα ηθικής τάξεως -με όλο τον σεβασμό προς το πρόσωπο της- είναι προδήλως αναληθής: εδώ, η κυρία Γιαννάκου τα μασάει...

Το υποστηρίζω αυτό, διότι αδυνατώ να πιστέψω ότι η επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. δεν έχει αντιληφθεί ότι, στη Βρετανία, μερικές εβδομάδες αποκαλύψεων για τις οικονομικές ατασθαλίες των βουλευτών ήταν αρκετές ώστε να έλθουν τα πάνω κάτω στην πολιτική ζωή της χώρας. Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων παραιτήθηκε, το ίδιο έπραξαν και δύο μέλη της κυβέρνησης, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου οι μισοί εξ όσων μετέχουν στο σημερινό Κοινοβούλιο δεν πρόκειται να επανεκλεγούν. Το κοινό των τηλεοπτικών εκπομπών, αλλά και ο κόσμος στους δρόμους γιουχάρει απροκάλυπτα τους ατάσθαλους κοινοβουλευτικούς, ενώ ο πολιτικός κόσμος αναζητεί εναγωνίως τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους εκπροσώπους τους.

Το ενδιαφέρον, δε, είναι ότι ο κοινοβουλευτισμός στη Βρετανία περνά τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του (από την εποχή του Κρόμγουελ τουλάχιστον) με αφορμή περιπτώσεις διαφθοράς, που ως επί το πλείστον αφορούν αστεία μικροποσά. Ποσά τα οποία, με τα δικά μας μέτρα (τα μέτρα της χώρας όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα και το «κιμπαριλίκι» εκλαμβάνεται ως υψίστη λεβεντιά), θεωρούνται απλές «γυφτιές»: κατακριτέες μεν, κατανοητές δε.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι, οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, δεν αφορούν την έκνομη συμπεριφορά των βουλευτών. Ελάχιστοι είναι εκείνοι οι οποίοι παραβίασαν, ψευδόμενοι, την ισχύουσα νομοθεσία για τα προνόμια των βουλευτών. Οι πιο πολλοί έχουν το γράμμα του νόμου με το μέρος τους. Ομως ο λόγος για τον οποίον οι Βρετανοί εκφράζουν κατά πρωτοφανή τρόπο την αποστροφή τους για τους ατάσθαλους είναι επειδή έκαναν κακή χρήση των προνομίων τους και μάλιστα σε περίοδο δεινής κρίσης για τη βρετανική οικονομία. Εν ολίγοις, οι Βρετανοί έχουν εξοργισθεί επειδή δεν ανέχονται να τους σερβίρουν πως ό,τι στην πολιτική είναι νόμιμο είναι και ηθικό - για να το θέσω με τους όρους του κ. Γ. Βουλγαράκη.

Οταν, λοιπόν, οι ψύχραιμοι Βρετανοί εξεγείρονται με αφορμή τις «γυφτιές» των πολιτικών τους, εμείς, που υποτίθεται ότι το αίμα μας βράζει, πώς γίνεται και καταπίνουμε την κάμηλο χωρίς να βγάζουμε κιχ; Πώς εξηγείται αυτή η περίεργη και εν μέρει υποκριτική ανοχή μας έναντι φαινομένων διαφθοράς πολύ χειρότερων από αυτά που απασχολούν τους Βρετανούς; Πώς γίνεται, δηλαδή, ιδιωτικώς οι περισσότεροι να εκφράζουμε αηδία για τους πολιτικούς και δημοσίως να τους μεταχειριζόμαστε με κωμική δουλοπρέπεια;

Προφανώς, υπάρχουν διαφορές μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας ως προς τις αντιλήψεις περί πολιτικού ήθους. Εκεί, λ.χ., η άσκηση του υπουργικού αξιώματος θεωρείται υπηρεσία, ενώ εδώ ο υπουργός θεωρείται «δερβέναγας»: αντιλαμβάνεται τον τομέα της ευθύνης του ως κάτι ανάμεσα σε τσιφλίκι και αρματολίκι. (Είναι τυχαίο μήπως ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παρέλειψε να εκδώσει οικοδομική άδεια για το σπίτι που έχτιζε;) Ωστόσο, το ήθος του πολιτικού κόσμου δεν είναι απλώς ένα άνθος που ευδοκιμεί αναλόγως του κλίματος. Η πραγματική αιτία τόσο της διαφοράς στα ήθη όσο και της αφύσικης ανοχής μας στη διαφθορά, είναι ότι οι περισσότεροι μετέχουμε σε αυτή, μέσω του τεράστιου κράτους.

Από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, η ευημερία των πολλών εξασφαλίσθηκε με τη δημιουργία ενός υπερδιογκωμένου κράτους, που συντηρείται με δανεικά. Η διαχείριση αυτού του κράτους έγινε το κλειδί για την επιτυχία στην πολιτική. Ετσι, βρεθήκαμε σήμερα να έχουμε τα δύο κόμματα εξουσίας να ανταγωνίζονται για τη διεκδίκηση του management μιας πελώριας επιχείρησης, που λέγεται Δημόσιο και οι υπάλληλοι της οποίας πλησιάζουν τις 800.000 - αριθμός που ίσως υπερβαίνει το σύνολο των εργαζομένων στις τρεις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης. Δεν είναι συμπτωματικό, ασφαλώς, ότι μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας, η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, ανακοίνωσε τις επικείμενες προσλήψεις (έστω με σύμβαση ενός έτους) περίπου 100.000 ατόμων στο Δημόσιο.

Για την περιστολή αυτού του κτηνώδους κράτους, κανείς πολιτικός δεν είναι πρόθυμος να μιλήσει, αλλά -το κυριότερο- ούτε και εμείς οι πολίτες είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε, γιατί δεν μας συμφέρει. Αυτό είναι ο γόρδιος δεσμός στον οποίο διαπλέκονται όλοι, πολίτες και πολιτικοί και μάλλον χρειαζόμαστε έναν Μέγα Αλέξανδρο για να τον κόψει. Δυστυχώς, διαθέτουμε μόνον τον Ψωμιάδη, στις διάφορες παραλλαγές του...

Τα παπαγαλάκια

Μαθαίνω ότι η επιτυχία του σποτ με τα παπαγαλάκια οφείλεται στο ότι την καμπάνια της Ν.Δ. έχουν αναλάβει κατ' αποκλειστικότητα δύο επαγγελματίες. Πρόκειται για τους κ. Δημήτρη Μαύρο και Γιάννη Λούλη...


Διαβάστε περισσότερα...

Debate... Sudoku!

Tου Θανου Oικονομοπουλου

Eτσι όπως στήνονται αυτές οι περιβόητες «τηλεμαχίες» οι προεκλογικές στην ελληνική εκδοχή τους (που αποτελεί και παγκόσμια πρωτοτυπία - τέτοια αποστεωμένη σαχλαμάρα, πουθενά αλλού δεν συμβαίνει!), είναι απολύτως βέβαιο πως το μόνο που δεν εξασφαλίζουν είναι η «ενημέρωση» του εκλογικού σώματος σε διάφορα ζητήματα αιχμής, σε ό,τι αφορά τις θέσεις και τις πολιτικές προτάσεις των διαφόρων πολιτικών αντιπάλων. Σε όλες τις σοβαρές χώρες (ακόμη και σε αυτές που επίσης η... τηλεοπτική δημοκρατία αποτελεί τον ισχυρότερο θεσμό!) αυτό το ζωντανό τηλεοπτικό, πολιτικό σόου, οργανώνεται από καταξιωμένους δημοσιογράφους που προδιαγράφουν (φυσικά σε συνεννόηση με τους πολιτικούς αντιπάλους) και τους όρους της «τηλεμαχίας», όρους που δεν αποβλέπουν στο να... προστατεύσουν αρχηγούς και κόμματα, αλλά στο να επιτρέψουν την αντιπαράθεση, τη σύγκρουση, την ανάδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων τους ή των αδυναμιών τους, ευνοούν την απευθείας μεταξύ τους δημόσια «κόντρα» για να βγάλει το κοινό τα συμπεράσματά του...

Εδώ, στη χώρα του... ερζάτς και της θεοποίησης της κομματικής σκοπιμότητας (ενδεδυμένης με τον μανδύα της πολιτικής «σοβαρότητας»), ακόμη και τα έρμα τα τηλεοπτικά «ντιμπέιτ», συμφωνούνται μέχρι και την παραμικρή τους ανθυπολεπτομέρεια από την... διακομματική προεκλογική επιτροπή! Μετέχουν στο «πάνελ» των δημοσιογράφων εκπρόσωποι που ορίζουν τα επτά βασικά ενημερωτικά κανάλια, οι οποίοι, όμως, δεσμεύονται εκ προϊμίου πως θα τηρήσουν ευλαβικά την τηλεοπτική διαδικασία που έχει συμφωνηθεί από τα κόμματα, οι αρχηγοί των οποίων μετέχουν στην «τηλεμαχία», μια διαδικασία που εγγυάται μια... βαρετή παράθεση ερωτήσεων και μονολόγων, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ενός πολιτικού αρχηγού να παρέμβει ή να συνομιλήσει με τους υπόλοιπους, και (ουσιαστικά) χωρίς να υπάρχει το δικαίωμα από τους ερωτώντες δημοσιογράφους να επιμείνουν, να στριμώξουν, τους αρχηγούς, αν αυτοί επιλέξουν... άλλα να τους ρωτάνε και για άλλα να απαντάνε.

Στην «τηλεμαχία» της Πέμπτης, αποφασίσθηκε να μετέχουν οι αρχηγοί της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ, που θα απαντήσουν στα ερωτήματα των δημοσιογράφων των έξι βασικών τηλεοπτικών καναλιών (η εκπρόσωπος του 7ου, της κρατικής τηλεόρασης θα αναλάβει τον ρόλο του συντονιστού) σε πέντε θεματικές ενότητες. Οι ερωτήσεις θα είναι μέχρι 30 δευτερόλεπτα, οι απαντήσεις από κάθε αρχηγό 1,5 λεπτό, με δυνατότητα (θεωρητικά) από τον ίδιο δημοσιογράφο που ρώτησε έναν από τους πολιτικούς αρχηγούς, να κάνει και δεύτερη «διευκρινιστική» ερώτηση επί του ιδίου θέματος, στην οποία ο ερωτώμενος θα πρέπει να απαντήσει (αν θέλει μπορεί, φυσικά, να... ξεφύγει διά της «ρητορικής» του!) σε 1 λεπτό. Μόνο που στις... «λεπτομέρειες», τα πράγματα έμπλεξαν!

Πέντε πολιτικοί αρχηγοί με ερωτήσεις σε πέντε θεματικές ενότητες που είχαν προαποφασισθεί, μας «κάνουν» 25 ερωτήσεις. Αν αυτές τις διαιρέσουμε διά των έξι δημοσιογράφων που θα τις υπέβαλλαν, βρίσκουμε πως κάθε δημοσιογράφος θα έπρεπε να κάνει... από 4 ερωτήσεις! Ενας μόνο θα υπέβαλλε πέντε - εκτός εάν κάποιος «αποφασιζόταν» να... μη ρωτήσει κάποιον πολιτικό αρχηγό! Μπλέξιμο... Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, επιστρατεύθηκε μαθηματικός για να βρει λύση στο πρόβλημα, ο οποίος δήλωσε αδυναμία (του ίδιου αλλά και της μαθηματικής επιστήμης!) παντελή!

Εστυψαν το μυαλό τους οι «διοργανωτές» και κατέληξαν στο να... αυξηθούν οι θεματικές ενότητες: από πέντε να γίνουν έξι, οπότε πέντε αρχηγοί επί έξι ερωτήσεις μας βγάζουν 30 ερωτήσεις, πέντε για κάθε συμμετέχοντα δημοσιογράφο! Οταν έβαλαν το «σχέδιο» στο... χαρτί όμως, προέκυψε πως κατά την «ροή» των ερωτήσεων αναγκαστικά κάποιος δημοσιογράφος θα υπέβαλλε δύο φορές ερώτηση στην ίδια θεματική ενότητα, στον ίδιο πολιτικό αρχηγό. Οπότε, κατέληξαν στη «φόρμουλα» (γνωστή σε όσους παίζουν πόκερ, με πολλούς παίκτες, όπου σε κάθε «χέρι» αυτός που μοιράζει χαρτιά... δεν παίζει ο ίδιος!) σε κάθε «ενότητα» ένας δημοσιογράφος να «παραλείπεται», στη σειρά! Και έτσι, με τη συγκεκριμένη φόρμουλα «εναλλαγής», λύθηκε και αυτό το τεχνικό πρόβλημα! Λύθηκε; Περίπου - γιατί, αφού οι ερωτήσεις από 25 αυξήθηκαν στις 30, αυτό σημαίνει πως... παρατείνεται και ο χρόνος διάρκειας του «ντιμπέιτ» κατά περίπου 40 λεπτά! Οπότε, ως... λύση για να επιτευχθεί η συγκεκριμένη λύση, αποφασίσθηκε η... μετάθεση του αγώνα μπάσκετ ΠΑΟ - Ολυμπιακού (στη σειρά των τελικών) που ήταν για την Πέμπτη το βράδυ, για την επομένη, Παρασκευή 29 Μαΐου - γιατί, φυσικά, σε αντίθετη περίπτωση οι τηλεθέαση του «ντιμπέιτ» θα... έπεφτε δραματικά!

Αδικο έχει η Αλέκα Παπαρήγα που δήλωσε πως αν δεν φοβόταν μήπως μια τέτοια κίνησή της εκληφθεί ως φυγομαχία, δεν... θα πήγαινε στο «ντιμπέιτ» και πως, πάντως, είναι η τελευταία φορά που μετέχει σε τέτοιο «πράγμα» με τη σημερινή μορφή του; Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, που πήραν μέρος στο τελευταίο πανομοιότυπο «ντιμπέιτ», εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το «στενό» και αποστεωμένο πλαίσιο που γίνεται, δίχως ζωντάνια και δίχως την ευκαιρία «σύγκρουσης» απευθείας μεταξύ των αρχηγών. Τα ίδια λένε και τώρα - προς τι το... σόου, λοιπόν; Για «δημοκρατικό» άλλοθι των πολιτικών κομμάτων;


Διαβάστε περισσότερα...

Η δελφινολογία βλάπτει τη Ν.Δ.

Του Αλέξη Παπαχελά

Η δελφινολογία που έχει προκληθεί γύρω από τη Νέα Δημοκρατία προκαλεί εντύπωση, γιατί βρίσκεται σε μεγάλη δυσαρμονία με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου. Δεν γνωρίζω ποιος είχε, για παράδειγμα, τη φαεινή ιδέα να προσκαλέσει το διάστημα πριν από τις ευρωεκλογές τους θεωρούμενους ως δελφίνους να εμφανιστούν και να μιλήσουν στο Ινστιτούτο Καραμανλή. Από την ώρα που γεννήθηκε η ιδέα, ήταν βέβαιο πως θα εξελισσόταν σε μια κομματική πασαρέλα, ένα διαγωνισμό για το ποιος θα έχει περισσότερα στελέχη και βουλευτές στο ακροατήριο. Και βεβαίως, επρόκειτο για τη «χαρά του δημοσιογράφου», μία εξαιρετική ευκαιρία να αρχίσει από τα μέσα ενημέρωσης η δελφινολογία. Κανείς δεν σκέφθηκε πως εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν ανακινούνται θέματα διαδοχής και εσωτερικών ισορροπιών; Κανένα «κεντρικό μυαλό» στη Νέα Δημοκρατία δεν λειτουργεί για να αποτρέψει αυτά τα φαινόμενα;

Η Νέα Δημοκρατία εκπροσωπεί μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, την οποία ο τόπος έχει ανάγκη για να κυβερνηθεί. Δυστυχώς, όμως, ελάχιστοι έχουν ασχοληθεί με το πώς θα συγκροτηθεί σε έναν ζωντανό πολιτικό φορέα που μιλάει με την κοινωνία, εκφράζει μεταρρυθμιστικές θέσεις, αφομοιώνει δυναμικά κομμάτια του πληθυσμού και παράγει ιδέες και προτάσεις. Αυτή η μεγάλη πρόκληση δεν είναι θέμα προσώπων ούτε αφορά 3 - 4 οικογένειες μόνο και μια παρέα κομματικών στελεχών.

Η αλήθεια είναι πως το λαϊκίστικο τσουνάμι της μεταπολίτευσης μαζί με το πρώιμο ΠΑΣΟΚ εγκαθίδρυσαν μια κεντροαριστερή ηγεμονία στη χώρα. Η κεντροδεξιά δεν ασκούσε γοητεία στις μεταπολιτευτικές γενιές. Το 1997 η παράταξη διάλεξε την εύκολη λύση: φορτώθηκε στους ώμους ενός χαρισματικού, έξυπνου, καθαρού ανθρώπου, ο οποίος δείχνει εξαιρετικές πολιτικές αντοχές και ένστικτα. Ο Κώστας Καραμανλής έχει ήδη πάει πολύ μακριά τη Ν.Δ. και ενδεχομένως να έχει ακόμη αρκετές «πολιτικές ανάσες». Καλύτερο πολιτικό στην επικοινωνία και στις προεκλογικές καμπάνιες δύσκολα θα βρει η Ν.Δ.

Τα ερωτήματα, όμως, που πρέπει να απαντήσει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη είναι γιατί δεν ήταν έτοιμη να κυβερνήσει, γιατί κάηκαν τόσα στελέχη της από αμετροέπεια, γιατί δεν μπόρεσε να πάει τη χώρα πιο πέρα από εκεί που την πήρε.

Οσοι θέλουν να ανέβουν στην εσωκομματική πασαρέλα, και αφού προσέξουν μην καούν όπως τόσοι άλλοι που στραβοπάτησαν, πρέπει να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα και να μας δείξουν τι απτό άφησαν πίσω τους, πού και πότε. Γιατί, αλλιώς, κάνουν πολύ κακό σε μια ήδη τραυματισμένη παράταξη, που κινδυνεύει να επιστρέψει στον παλιό κακό της εαυτό. Και το κυριότερο, οι εσωκομματικές τους καντρίλιες μοιάζουν πολύ αστείες μπροστά στα μεγάλα προβλήματα του τόπου.


Διαβάστε περισσότερα...

Επανίδρυση στην ομίχλη

Tου Θανου Oικονομοπουλου

«Eντός τετραμήνου»: Αυτή είναι η διαφορά. Πώς, δηλαδή, τούτη η εξαγγελία συνοδεύεται από συγκεκριμένη (ας πούμε...) δέσμευση, ότι η «μεταρρύθμιση» ή αν θέλετε κάποιο πολλοστημόριο από την πολυδιαφημισμένη «επανίδρυση του κράτους», θα συντελεσθεί εντός τετραμήνου. Σε 120 μέρες θα 'χουν καταργηθεί ή συγχωνευθεί 225 από 620 φορείς του δημόσιου τομέα - δεν είναι όλοι οι φορείς, απλώς τόσοι, 620, έχουν εξετασθεί μέχρι σήμερα. Σε τέσσερις μήνες θα 'χουν ολοκληρωθεί (καλά θα 'ναι να 'χουν αρχίσει, έστω...) οι κατά περίπτωση συγχωνεύσεις ή καταργήσεις, και «στο μεταξύ», θα προχωράει και η εξέταση των υπολοίπων «περιπτώσεων». Πόσες ακριβώς είναι αυτές, πόσοι δηλαδή είναι συνολικά οι «δημόσιοι φορείς», θα μας προκύψει σε αυτή τη συνέχεια...

Να μην... γκρινιάζουμε: καλώς τηνε κι ας άργησε! Η μεταρρύθμιση, η επανίδρυση, ο εκσυγχρονισμός, η εκλογίκευση - όπως θέλτε πείτε την! Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές η εξαγγελία; Λίγες μέρες πριν από τις κάλπες, τι να γίνει; Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν αυτή η σύμπτωση «έτυχε» ή... «πέτυχε», για να κολλήσει με τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις του περιοδεύοντος τη χώρα πρωθυπουργού πως «είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, να πάρει μέτρα, να αδιαφορήσει για το πολιτικό κόστος, να προτάξει το κοινό καλό του τόπου έναντι του πολιτικού κόστους...», το βέβαιο πάντως είναι πως τη «δέσμευση» γι' αυτόν τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό και τη συνακόλουθη τεράστια εξοικονόμηση πόρων που σπαταλιούνται από τις δαπάνες του Κύριος οίδε πόσων «δημόσιων φορέων», την... ακούμε και την ξανακούμε από τις προεκλογικές «προγραμματικές» εξαγγελίες, αλλά και από τις μετεκλογικές δηλώσεις τούτης της κυβέρνησης. Μόνο την ακούμε...

Δεν λέμε πως μια τέτοια γενναία εκσυγχρονιστική κίνηση μπορεί να ολοκληρωθεί και να αρχίσει να αποφέρει τα θετικά της αποτελέσματα από τη μια στιγμή στην άλλη. Αλλά, από την άλλη, και... πέντε ολόκληρα χρόνια «νέας διακυβέρνησης», παραείναι πολλά για... να αρχίσει να κυλάει το νερό στ' αυλάκι. Σε αυτό το διάστημα, θα μπορούσε, αν μη τι άλλο, να 'χει ολοκληρωθεί η... καταμέτρηση του «κουβαριού» των δημόσιων φορέων, να 'χουν επισημανθεί η χρησιμότητα ή το περιττό της ύπαρξης (και της χρηματοδότησης!) κάποιων δημόσιων φορέων, οι τυχόν επικαλύψεις, αν παράγουν (και ποιο και με ποιο κόστος...) κάποιο έργο.

«Είναι ένα απαιτητικό πρόγραμμα που αποβλέπει στην πιο ευέλικτη λειτουργία του κράτους...», είπε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπαθανασίου. Συμφωνούμε απόλυτα - γι' αυτό και έπρεπε να έχει δρομολογηθεί πριν από πολλά χρόνια, και πάντως μέσα στα τελευταία πέντε που η συγκεκριμένη κυβέρνηση είχε κάνει σημαία της την «επανίδρυση του κράτους». Η δέσμευση που συνόδευσε χθες τη (νέα) εξαγγελία είναι πως από το ήδη απασχολούμενο προσωπικό στους δημόσιους φορείς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, δεν πρόκειται κανείς να χάσει τη δουλειά του. Προφανώς είτε θα απορροφηθεί σε φορείς και υπηρεσίες που υπάρχει έλλειψη προσωπικού (οι περιβόητες «μετατάξεις», που θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες... κανονικού κράτους να αποτελούν πάγια τακτική, ώστε να μην εμφανίζεται το φαινόμενο σε κάποιους τομείς να πλεονάζει προκλητικά προσωπικό και σε ορισμένους άλλους να υπάρχουν για χρόνια... κενές θέσεις και υπολειτουργία!), είτε έστω θα υπάρξει κάποια «ανοχή», μέχρι τη συνταξιοδότησή του και τη μη αντικατάστασή του...

Εστω και έτσι, ο εκσυγχρονισμός και η αύξηση της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας της κρατικής μηχανής, έχει γίνει άμεσα αντιληπτός, καθώς επίσης και η τεράστια εξοικονόμηση πόρων. Γιατί, η ύπαρξη και μόνο άχρηστων φορέων έχει ως αποτέλεσμα το γραφειοκρατικό «κράτημα» της κρατικής λειτουργίας, που από μόνο του επιφέρει τρομακτικά αρνητική οικονομική επίπτωση, ίσως μεγαλύτερη και από το ίδιο το κόστος του «περιττού» προσωπικού.

Μια απορία, μόνο: αφού αυτές ήταν (έστω και αν άργησαν να υλοποιηθούν) οι προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης, «η ευέλικτη λειτουργία του κράτους», η εξοικονόμηση πόρων, ο περιορισμός της σπατάλης του Δημοσίου, η κατάργηση ή συγχώνευση φορέων του Δημοσίου, για ποιον λόγο τότε προχώρησε και η ίδια (πριν κάνει το εξαγγελθέν «ξεσκαρτάρισμα») σε... δημιουργία νέων φορέων, τους οποίους στελέχωσε μάλιστα με νέο προσωπικό;

Και σε ποια «λογική» (εκσυγχρονιστική, «επανιδρυτική», μείωσης των δημοσίων δαπανών κ.λπ.) εντάσσονται οι άνω των 100.000 προσλήψεων (με διάφορες μορφές - εποχικού, επί συμβάσει, προσωρινής διάρκειας κ.λπ.) που έχει κάνει τον τελευταίο σχετικά καιρό, όπως έχει αποκαλυφθεί, χωρίς μάλιστα να διαψευσθεί επισήμως, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι προσλήψεις αυτές έγιναν κατά τρόπο παράνομο (και πάντως: παράτυπο...) με παράκαμψη του ΑΣΕΠ;


Διαβάστε περισσότερα...

«Πειρατές» σαλπάρουν για την Ευρωβουλή

Της Λίνας Γιανναρου

Αν η χώρα μας νομίζει ότι κρύβει στο μανίκι της την «έκπληξη» των επερχόμενων ευρωεκλογών λόγω της εισόδου στο προσκήνιο των Οικολόγων - Πρασίνων, πλανάται οικτρά. Εάν κοιτάξουμε λίγο βόρεια (όχι εκεί, πιο βόρεια, ναι εκεί όπου η όποια άνοδος του κόμματος των Οικολόγων - Πρασίνων είναι old news), θα αντικρίσουμε μια πραγματικά εκλογική έκπληξη. Στη Σουηδία, δεν αποκλείεται τέταρτο κόμμα -και με δύο έδρες στην Ευρωβουλή- να βγουν οι... Πειρατές.

Οχι ότι το Πειρατικό Κόμμα της Σουηδίας περιμένει την 7η Ιουνίου για να «διεμβολίσει» το ευρωπαϊκό κατεστημένο. Το έχει ήδη κάνει. Με το τρίπτυχο «Κάτω το copyright, κάτω οι πατέντες, ζήτω η προστασία της ιδιωτικότητας στο Ιντερνετ», το PiratPartiet, όπως ονομάζεται στα σουηδικά, έχει κατορθώσει να κλέψει τις καρδιές του σημαντικότερου και σφριγηλότερου τμήματος του εκλογικού σώματος, εντός και εκτός Σκανδιναβίας: των νέων. Των νέων - νέων. Εκείνων που δεν ξέρουν τι θα πει δισκάδικο και βιντεοκλάμπ, που δεν έχουν αγοράσει ποτέ λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών, που εν τέλει δεν βρίσκουν τίποτα κακό στο να ανταλλάσσουν γρήγορα, εύκολα και δωρεάν τα αρχεία τους. Των «δηλαδή-εσείς-πώς-το-κάνατε-πριν;» νέων.

Μορφή κινήματος

Δεν είναι τυχαίο ότι, μέσα σε μόλις τρία χρόνια ύπαρξής του, το Πειρατικό Κόμμα μετράει πάνω από 40.000 μέλη (εγγράφει πάνω από 3.000 καθημερινά), ενώ η νεολαία του είναι η πολυπληθέστερη στη χώρα: 16.000 παλλόμενα κορμιά της γενιάς του download. Ηδη, ημιαυτόνομα «παραρτήματα» του κόμματος έχουν δημιουργηθεί σε Πολωνία, Αυστρία, Ισπανία, Γερμανία - και έπεται συνέχεια...

Τη δημιουργία του κόμματος πυροδότησε η ψήφιση ενός νόμου στη Σουηδία που ποινικοποιούσε τις ανταλλαγές αρχείων (μουσική, βίντεο, προγράμματα) μέσα από δίκτυα P2P (peer to peer), με στόχο την «προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών». (Σημειώνεται ότι ένας στους δέκα στη Σουηδία χρησιμοποιεί αυτά τα δίκτυα.) Ηδη, η χώρα ένιωθε υπερήφανη γιατί είχε «γεννήσει» το Pirate Bay, έναν από τους δημοφιλέστερους χώρους ανταλλαγής torrent (έχει καταγράψει και 25 εκατομμύρια επισκέπτες σε μία ημέρα). Ηταν λοιπόν οι «εγκέφαλοι» του συγκεκριμένου ιστοτόπου, μαζί με τα μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης για τα πνευματικά δικαιώματα PiratByran που αποφάσισαν να «απαντήσουν» στο νόμο στη γλώσσα που καταλαβαίνει: την κοινοβουλευτική. Κάπως έτσι, στις εκλογές του 2006 το νεοσύστατο PiratPartiet των μόλις 3.000 μελών τότε, έλαβε το 0,63% των ψήφων. Αυτά που πρέσβευε ήταν απλά: να αλλάξουν οι νόμοι γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα - το copyright να έχει 5ετή και όχι 75ετή διάρκεια για εμπορική χρήση και η μη κερδοσκοπική χρήση του να είναι ελεύθερη από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του νέου δίσκου ή της νέας ταινίας. Να καταργηθούν οι πατέντες στα φάρμακα, ώστε οι νέες ανακαλύψεις να μπορούν να χρησιμοποιούνται άμεσα από όλους. Και να υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός στα προσωπικά δεδομένα και την ιδιωτικότητα που, στη μετά την 11η Σεπτεμβρίου εποχή, καθημερινά φαίνεται να λεηλατούνται.

Υψηλή δημοτικότητα

Η απόφαση, τον περασμένο Απρίλιο, του σουηδικού δικαστηρίου να καταδικάσει τους τρεις νεαρούς συνιδρυτές τού Pirate Bay σε ένα χρόνο φυλάκιση και πρόστιμο 2,7 εκατ. ευρώ για παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, κυριολεκτικά εκτόξευσε στα ύψη τη δημοτικότητα του Πειρατικού Κόμματος, εξοργίζοντας την εκλογική του βάση. Μεταξύ των μηνυτών του site ήταν ορισμένα από τα πιο ηχηρά ονόματα της βιομηχανίας του θεάματος, όπως η Warner Bros, η Fox Movies, η Sony Music κ. ά. και, όπως αναμενόταν, η δικαστική διαμάχη παρομοιάστηκε με σύγκρουση μεταξύ ισχυρών και καταπιεσμένων. Φυσικά, το Pirate Bay ουδέποτε έκλεισε, η έφεση έχει ήδη ασκηθεί (άλλωστε αποκαλύφθηκε ότι ένας από τους δικαστές ήταν και μέλος ένωσης για την προστασία των συγγραφικών δικαιωμάτων), ενώ τη συσπείρωση του PiratPartiet θα τη ζήλευαν πολλοί. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 5% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τους Πειρατές, όταν δεν χρειάζονται παρά ένα 4% για να μπουν στην Ευρωβουλή. Οπως γράφτηκε στο Pirate Bay, την ημέρα της ανακοίνωσης της απόφασης του δικαστηρίου, «όπως σε όλες τις καλές ταινίες του Χόλιγουντ, οι ήρωες χάνουν στην αρχή, αλλά κερδίζουν μια επική νίκη στο τέλος».


Διαβάστε περισσότερα...

«΄Η αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»

Του Σταυρου Λυγερου

Το νέο σύνθημα του Γιώργου Παπανδρέου «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» μπορεί να μην έχει την αφαίρεση και την πατίνα του «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», αλλά είναι συγκεκριμένο και πολύ εύστοχο. Εάν δεν είχε εμπλακεί στην προεκλογική διαμάχη, δύσκολα θα έβρισκες πολίτη που να διαφωνεί. Οπως επιβεβαιώνουν και οι δημοσκοπήσεις, η κοινή γνώμη δυσφορεί, επειδή πιστεύει ότι η χώρα βυθίζεται στην παρακμή. Εάν καταλόγιζε την ευθύνη για την παρούσα κατάσταση στο κυβερνών κόμμα και θεωρούσε την αξιωματική αντιπολίτευση λύση στο πρόβλημα διακυβέρνησης, τα πράγματα θα ήταν μάλλον εύκολα. Απλώς, θα χρειαζόταν να περιμένουμε μέχρι τις εκλογές.

Η πολιτική φθορά της Ν.Δ. είναι τόσο μεγάλη, που εάν το ΠΑΣΟΚ είχε πείσει ότι αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση το προβάδισμά του θα ήταν διψήφιο. Η εκλογική πτώση των δύο μεγάλων κομμάτων, σε μία περίοδο που αυτά δεν έχουν απώλειες από αποσχίσεις, είναι απόδειξη κρίσης πολιτικής αντιπροσώπευσης. Δυσαρεστημένοι κεντροαριστεροί και κεντροδεξιοί ψηφοφόροι στρέφονται προς μικρά κόμματα. Αυτή τη φορά το κύριο δοχείο για την ψήφο διαμαρτυρίας είναι οι Οικολόγοι - Πράσινοι, αφ’ ενός επειδή έχουν ελκυστικό όνομα και αφ’ ετέρου επειδή δεν έχουν παρελθόν.

Στην πραγματικότητα, το ρήγμα στο διπολικό πολιτικό σύστημα έχει μεγαλύτερο βάθος από όσο καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Πολλοί θα ψηφίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα με μισή καρδιά. Οι αμαρτίες, τα λάθη και οι παραλείψεις της κυβέρνησης Καραμανλή έχουν απογοητεύσει και δυσαρεστήσει ακόμα και αμετακίνητους «γαλάζιους» ψηφοφόρους. Στην άλλη όχθη, η εκλογική συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ είναι σαφώς μεγαλύτερη. Αυτό δεν οφείλεται στην πεποίθηση των κεντροαριστερών ψηφοφόρων πως το κόμμα τους θα κυβερνήσει καλά. Οφείλεται κυρίως στο κίνητρο να επιταχυνθεί η εκδίωξη της Ν.Δ. από την εξουσία. Το σύνδρομο της αρνητικής ψήφου, όμως, δεν παράγει στέρεα πολιτικά αποτελέσματα.

Ολοένα και περισσότεροι ψηφοφόροι βιώνουν ένα αίσθημα πολιτικού ανικανοποίητου από τη διάψευση προσδοκιών και την ακύρωση ελπίδων. Κάνοντας τον απολογισμό της διακυβέρνησης του τόπου από τα δύο μεγάλα κόμματα, τον βρίσκουν κραυγαλέα ελλειμματικό. Σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις, αυτό δεν θα εμποδίσει τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και την άνοδό του στην εξουσία όταν θα στηθούν οι εθνικές κάλπες. Δεν φαίνεται να διαλύει, όμως, το διάχυτο κλίμα δυσπιστίας και για την ηθική του και για την ικανότητά του να κυβερνήσει παραγωγικά. Το δίλημμα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» είναι πραγματικό, αλλά δεν σημαίνει υποχρεωτικά πως η αλλαγή κυβέρνησης θα αποτρέψει το βούλιαγμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο κ. Καραμανλής και ο κ. Γιάννης

Tου Κωνσταντίνου Ζούλα

«Mα πώς είναι δυνατόν η “Καθημερινή” να δημοσιεύει γκάλοπ με το ΠΑΣΟΚ να προηγείται με 4 ή 5%, όταν ακόμη και αντιπολιτευόμενες εφημερίδες δείχνουν τη διαφορά μικρότερη»; με ρώτησε oργισμένος ο κ. Γιάννης, ένας συνταξιούχος αναγνώστης που τηλεφωνεί τακτικά για να σχολιάσει την επικαιρότητα. Του εξήγησα το αυτονόητο: Οτι οι δημοσκοπικές έρευνες δεν γίνονται από τις εφημερίδες, αλλά από ανεξάρτητες εταιρείες. Του υπενθύμισα επίσης ότι ειδικώς η Public Issue έχει προβλέψει ουκ ολίγες φορές το ακριβές αποτέλεσμα της κάλπης. «Ναι, αλλά αυτή τη φορά θα διαψευσθεί» μού είπε και μου έκλεισε το τηλέφωνο.

Είναι προφανές ότι ο κ. Γιάννης θα ξαναψηφίσει στις ευρωεκλογές τη Ν. Δ., όπως έκανε πάντοτε. Αμφιβάλλω πολύ, ωστόσο, αν ο κ. Γιάννης και οι ομοίως «ορκισμένοι» οπαδοί της Ν. Δ. εκφράζουν σε αυτήν τη συγκυρία αυτό που αισθάνονται οι πιο μετριοπαθείς ψηφοφόροι της. Εκείνοι, δηλαδή, που έχουν επιλέξει στο παρελθόν και άλλα κόμματα.

Οι συγκεκριμένοι πολίτες που ανήκουν στον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο ουδόλως συμμερίζονται σήμερα την αγωνία του κ. Γιάννη για την εκλογική τύχη της Ν. Δ., αλλά μπορεί εύκολα κανείς να διακρίνει τον προβληματισμό τους για την ψήφο που εντέλει θα ρίξουν στις 7 Ιουνίου. Το 2004 ψήφισαν τη Ν. Δ. γιατί πίστεψαν στην επανίδρυση του κράτους και στο τέλος της διαφθοράς. Το 2007, με λιγότερο ενθουσιασμό, έκριναν ότι της αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Τώρα, όμως, δυσκολεύονται να αιτιολογήσουν ακόμη και στον εαυτό τους γιατί πρέπει να της «χαρίσουν» την ψήφο τους.

Γι’ αυτήν την αμηχανία τους δεν φταίνε βέβαια οι ίδιοι. Εδώ και καιρό ακόμη και οι βουλευτές της Ν. Δ. αδυνατούν να εξηγήσουν γιατί πρέπει σε αυτές τις κάλπες να στηριχθεί και πάλι το κόμμα τους. Το επιχείρημά τους, ότι για τα σημερινά προβλήματα της χώρας φταίει το ΠΑΣΟΚ που τα διογκώνει και όχι η κυβέρνηση που αδυνατεί να τα λύσει, δεν πείθει. Πόσω μάλλον η μεζούρα που εξακολουθούν να επιδεικνύουν για να «μετρήσουν» ποιο από τα δύο κόμματα έκανε τα μεγαλύτερα σκάνδαλα.

Χρειάζονται ένα επιχείρημα οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι της Ν. Δ. για να μην την αποδοκιμάσουν σε αυτές τις «ανώδυνες» εκλογές, ψηφίζοντας Οικολόγους, Δράση, ΛΑΟΣ ή πηγαίνοντας στις παραλίες. Ενα επιχείρημα που θα τους πείσει ότι ο πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί πλήρως τη βαθιά απογοήτευση ή και την οργή που νιώθουν για το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι στα σκάνδαλά της, εξακολουθούν να βγαίνουν στα κανάλια ωσάν να μην συνέβη τίποτα.

Το αποψινό ντιμπέιτ προσφέρει, ίσως, στον κ. Κ. Καραμανλή μια ύστατη ευκαιρία. Διότι είναι βέβαιο ότι θα του τεθεί το ερώτημα αν στις λίστες της Ν. Δ. θα ξαναδούμε στις επομενες εθνικές εκλογές εκείνους που ευθύνονται για τη δημοσκοπική της κατάρρευση. Από την απάντηση του πρωθυπουργού θα κριθούν πολλά, διότι το ντιμπέιτ προφανώς δεν θα το παρακολουθήσει μόνον ο κ. Γιάννης.


Διαβάστε περισσότερα...

Προεκλογικό γέλιο με το ζόρι

Tης Μαριαννας Τζιαντζη

Eκλογές χωρίς σάτιρα δεν γίνονται. Το γέλιο είναι απαραίτητο συστατικό των εκλογικών αναμετρήσεων, μόνο που στις μέρες μας ακόμα και το γέλιο είναι τηλεγενές και τηλεκατευθυνόμενο. Αντί να σχολιάζουμε το παρελθόν, το παρόν και τις επαγγελίες των κομμάτων, ασχολούμαστε με τα προεκλογικά τους σποτ και, κυρίως, με τους πράσινους παπαγάλους.

Το «Ολα 9» του Θέμου Αναστασιάδη (ΑΝΤ1) επέλεξε, αντί για παπαγάλους, μαύρα ψηφιακά κοράκια που πετούσαν στο στούντιο. Εύστοχος και χωρίς χυδαίους υπαινιγμούς ήταν ο σχολιασμός των σποτ με τους παπαγάλους στην ποδοσφαιρο-πολιτική σατιρική εκπομπή «Ο Γιώργος σφύριξε» (Alpha), με τον Γιώργο Μητσικώστα να μιμείται έξοχα τον Γ. Γεωργίου, ενώ στο ΥοuTube μπορεί κανείς να δει πολλά ερασιτεχνικά βίντεο, άλλα έξυπνα και άλλα χαζά, που εμπνέονται από τα «ορίτζιναλ» παπαγαλάκια – μια καρικατούρα των «Πουλιών» του Χίτσκοκ, σύμφωνα με μια αναγνώστρια της εφημερίδας μας.

Το προχθεσινό «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» (Alpha) επίσης πρόβαλε μια λεκτικά ψιλοσόκιν παραλλαγή της πολυσυζητημένης πολιτικής διαφήμισης. Γενικά, τα αφελή έως παιδαριώδη σχόλια εναλλάσσονταν με αιχμηρές πολιτικές παρατηρήσεις, με πικρές αλήθειες που δεν ακούγονται συχνά στα ΜΜΕ, καθώς και με την τολμηρή κριτική κατά των καναλιών που φιλοξενούν μέρα νύχτα ακροδεξιούς πολιτικούς, οι οποίοι καλλιεργούν το μίσος και την ξενοφοβία. Αδύνατο σημείο της εκπομπής είναι ο βομβαρδισμός μας από πολλά βίντεο που αναπαράγουν στιγμές κορυφαίου τηλεοπτικού κάλλους ή μάλλον γελοιότητας. Το κακό είναι ότι κάτι παρόμοιο κάνουν και άλλες εκπομπές, π. χ., το ίδιο βίντεο με τον κ. Αυτιά και έναν συνταξιούχο είδαμε προχθές στο «Ράδιο Αρβύλα» και στο «Αλ Τσαντίρι».

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο κ. Λαζόπουλος επιδιώκει με συνέπεια -και χωρίς να αστειεύεται- την αντιρατσιστική διαπαιδαγώγηση του κοινού του. Ισως για κάποιους αυτό να ισοδυναμεί με ανέξοδη φιλανθρωπική γυμναστική, όμως στην εποχή μας πολλοί διστάζουμε να πούμε ακόμα και το αυτονόητο από τον φόβο μήπως γίνουμε γραφικοί. Δύο ώρες εκπομπή κάθε εβδομάδα με πρωταγωνιστή «έναν» μόνο ηθοποιό δεν βγαίνουν εύκολα, μόνο που τα πολλά παραγεμίσματα αδικούν την ουσία -και ουσία, παρά την κόπωση, τις εύκολες λύσεις και τις συχνά ετεροβαρείς επικρίσεις- υπάρχει στο «Τσαντίρι».

Τον ντόρο, το γέλιο, επιδίωξε, αλλά δεν το πέτυχε, ο Δημοσθένης Βεργής, που την περασμένη εβδομάδα αμόλησε λίγα ζωντανά αιγοπρόβατα στην πλατεία Κολωνακίου. Το χάπενινγκ μεταδόθηκε «λάιβ» από τα «Παρατράγουδα» (Αlter) της Αννίτας Πάνια, ενώ ο ίδιος ο αρχηγός ήταν καλεσμένος προχθές στο «Ολα 9» σε μια συζήτηση στην οποία κυριαρχούσε η υστερία και απουσίαζε το χιούμορ.

Κάποτε, στις εκλογές έσκαγαν μύτη οι «Ωραίοι Τρελοί», κάποιους από τους οποίους περιγράφει στο απολαυστικό βιβλίο του ο Γιάννης Καιροφύλας, όμως σήμερα τη θέση των «Ωραίων Τρελών» έχουν καταλάβει τα «Αχαρα Τηλεοπτικά Ψώνια».


Διαβάστε περισσότερα...

Απόψε η τηλεοπτική αναμέτρηση για τις ευρωεκλογές

Διεξάγεται στις 8 το βράδυ η τηλεοπτική αναμέτρηση των πέντε πολιτικών αρχηγών ενόψει των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου. Τη συζήτηση θα συντονίζει η Μαρία Χούκλη.

Ερωτήσεις θα υποβάλουν από το Mega η Όλγα Τρέμη, από τον ΑΝΤ1 ο Νίκος Ευαγγελάτος, από το Alter ο Ανδρέας Κωνσταντάτος, από τον Alpha ο Αντώνης Σρόιτερ, από το Star ο Αιμίλιος Λιάτσος και από το ΣΚΑΪ η Σία Κοσιώνη.

Οι θεματικές ενότητες θα είναι έξι. Κάθε ερώτηση θα διατυπώνεται σε 30'', ενώ ο πολιτικός αρχηγός θα έχει στη διάθεσή του 90'' για να απαντήσει. Η διευκρινιστική ερώτηση θα γίνεται εντός 30'' και η απάντηση θα δίδεται σε 1 λεπτό.

Οι θεματικές ενότητες είναι:

α) Ευρωπαϊκή Ένωση και Εξωτερική πολιτική

β) Οικονομία και Ανάπτυξη

γ) Κοινωνική πολιτική και εργασιακά ζητήματα

δ) Παιδεία

ε) Περιβάλλον

στ) Διακυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση


Διαβάστε περισσότερα...

Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Οι εφ'όλης της ύλης συνεντεύξεις, ενόψει των ευρωεκλογών, χθες, του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, απασχολούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου.

Αναλυτικά οι τίτλοι των εφημερίδων κατ' αλφαβητική σειρά είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δεν αποκλείεται η πρωτιά για τη ΝΔ. Αρχίζουν να καταρρέουν και τα δήθεν γκάλοπ".

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Είμαι μαχητής, αισθάνομαι ακμαίος και θα συνεχίσω να παλεύω. Όρθιος, στο τιμόνι, ο καπετάνιος Κώστας Καραμανλής εντυπωσίασε με την ειλικρίνεια και το δυναμισμό του".

* Η ΑΥΓΗ: "Συγγνώμη και μέτρα τώρα για τους μετανάστες. Παρέμβαση Αλαβάνου - Τσίπρα για να αποτραπεί η σύγκρουση για το Κοράνι εν όψει των αυριανών διαδηλώσεων στην Αθήνα".

* ΑΥΡΙΑΝΗ: "Φορτώνουν στους εκδότες και στα... συμφέροντα την ανικανότητα τους και την αναξιοπιστία τους τα δύο μεγάλα κόμματα γιατί φοβούνται τη λαϊκή αποδοκιμασία στις ευρωεκλογές".

* ΤΟ ΒΗΜΑ: "Γ. Παπανδρέου: 'Η αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Η συνέντευξη στο Ζάππειο Μέγαρο".

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Πρόγευση από ντιμπέιτ. Καραμανλής και Παπανδρέου άνοιξαν χθες τα χαρτιά τους".

* ΕΘΝΟΣ: "Συγχωροχάρτι για τους Βατοπεδινούς. Ο Καραμανλής καλύπτει μέχρι τέλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς".

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτή τη συμμετοχή ή μη των "Βατοπεδινών" στα ψηφοδέλτια και δεσμεύτηκε... Όχι νέους φόρους αλλά... υπό όρους".

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Βόμβες" Βαρβιτσιώτη για την εκλογική τακτική της ΝΔ. Πικρές αλήθειες από το ιστορικό στέλεχος της φιλελεύθερης παράταξης".

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δεν φεύγω, είμαι μαχητής". "Όχι" σε νέους φόρους, εκτός εάν αλλάξουν τα δεδομένα".

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ο αρχιερέας της υπεκφυγής. Ο Καραμανλής οδηγούμενος στην ήττα απέφυγε να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις".

* ΕΣΤΙΑ: "Η σημερινή τηλε-αναμέτρησις. Παρωδία πραγματικού πολιτικού διαλόγου".

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η Ευρώπη πιέζει την Τουρκία για το κύμα λαθρομεταναστών. Συνδέει το έντονο πρόβλημα με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις".

* Ο ΛΟΓΟΣ: "Στόχος η μείωση της αποχής. Ελλάδα και Ιρλανδία θα έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές!".

* ΤΑ ΝΕΑ: "Κώστας Καραμανλής: Συγχωροχάρτι για Βατοπεδινούς. Γιώργος Παπανδρέου: Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε".

* Η ΝΙΚΗ: "Ποντάρουν σε αποχή και... οικολογία."

* ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Παιχνίδια με αποχή και... ακυβερνησία. Βαρόνοι - ΝΔ σπρώχνουν τον κόσμο στις παραλίες".

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Με όπλο την ψήφο ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ".

* Η ΧΩΡΑ: "Όλοι μαζί για τη νίκη. Ο Καραμανλής δίνει το σύνθημα για τις Ευρωεκλογές".

* Metro "Ζέσταμα" πριν το ντιμπέιτ. Άτυπη αναμέτρηση Καραμανλή- Παπανδρέου χθες, μέσα από δύο συνεντεύξεις τους".

* Metropolis: "Η πράσινη επιχειρηματικότητα επιδοτείται!".

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Έξι νεκροί σε δέκα μέρες. Καρμανιόλα ο δρόμος Ν. Μουδανιών- Ν. Ποτίδαιας".

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Στο έλεος των ντεσιμπέλ. Σημαντικό πρόβλημα ηχορύπανσης προκαλεί το κυκλοφοριακό στη Θεσσαλονίκη".

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Συναγερμός στο ΑΧΕΠΑ. Η νέα γρίπη εντός των πυλών".


Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Αυξάνεται ο ανταγωνισμός για τη Google

Η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο, το Google, βλέπει την κυριαρχία της να απειλείται από τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το MySpace., όπως επεσήμανε στέλεχος της εταιρείας.

Καθώς οι χρήστες αναζητούν πληροφορίες σε καθημερινή βάση, η γνωστή λίστα με links των αποτελεσμάτων αναζήτησης της Google χάνει σταδιακά την αξιοπιστία και τον προσωπικό της χαρακτήρα, δήλωσε ο Κεν Τοκουσέι, Product Manager του ομίλου Google. Όταν αναζητούν πληροφορίες για κάποιο εστιατόριο ή άλλες παρεμφερείς υπηρεσίες, οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης έχουν τον πρώτο λόγο.

Οι ιστοσελίδες αυτές παρέχουν πληροφορίες από φίλους και γνωστούς, τους οποίους οι χρήστες τείνουν να εμπιστεύονται περισσότερο, γεγονός που φέρνει τα αποτελέσματα της Google σε δυσχερή θέση. «Ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο σημείο όπου τα αποτελέσματα φαίνονται σαν να προέρχονται από κάποιον γνωστό», εξήγησε ο Τοκουσέι. Παρέχονται μεν κάποια εργαλεία αξιολόγησης των αποτελεσμάτων αναζήτησης από τους χρήστες, ωστόσο υπάρχει ακόμη δουλειά στο πεδίο αυτό.

Με την απόκτηση εμπειρίας και τεχνογνωσίας από την πλευρά των χρηστών, οι τελευταίοι αναμένουν τις πιο σχετικές απαντήσεις σε μια αναζήτηση. Υπηρεσίες όπως το Wolfram Alpha, η νέα μηχανή αναζήτησης που ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία της, συνδυάζουν τη χρήση του Ίντερνετ με τα δεδομένα, αναλύοντας τα και δίνοντας συγκεκριμένες απαντήσεις, αντί για μια λίστα σχετικών ή λιγότερο σχετικών ιστοσελίδων.

Η μηχανή της Google κάνει κάτι παρόμοιο για κάποιες αναζητήσεις, εμφανίζοντας για παράδειγμα σχετικές τιμές στην αναζήτηση «μετοχή Sony», ωστόσο, εμφανίζεται πάντα η γνωστή λίστα των ιστοσελίδων όπου ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει περαιτέρω πληροφορίες.

Αν και η Google έχει αναπτύξει μια σειρά εργαλείων και υπηρεσιών για τους χρήστες, από λειτουργικό σύστημα για κινητά τηλέφωνα, μέχρι επεξεργαστή κειμένου, αφιερώνει το 70% των πόρων της στη μηχανή αναζήτησης. Επιπλέον, η εταιρεία είναι συνεχώς αντιμέτωπη με τον ανταγωνισμό, που συνεχώς αναζητά νέους τρόπους να αποσπάσει μερίδιο αγοράς της Google. Τόσο η Micorosoft όσο και η Yahoo, οι δύο βασικοί ανταγωνιστές της Google, αναζητούν πάντοτε νέους τρόπους να προσαρμόζουν τις υπηρεσίες τους ώστε να διαφοροποιούνται από τη μηχανή της Google, με μικτά ωστόσο μέχρι στιγμής αποτελέσματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Η «Lidl» ενδιαφέρεται για τη λειτουργία δικτύου στη ρουμανική αγορά

Η γερμανική αλυσίδα σουπερ μάρκετ «Lidl» προετοιμάζει την είσοδό της στην αγορά της Ρουμανίας και ήδη αναζητά οικόπεδα και ακίνητα, για την εγκατάσταση αποθηκευτικών υποδομών και την κατασκευή καταστημάτων. Οι εκπρόσωποι της Lidl Romania αναφέρουν ότι ενδιαφέρονται άμεσα για την επέκταση του δικτύου καταστημάτων της αλυσίδας σε πόλεις άνω των 30.000 κατοίκων.

Η Lidl ενδιαφέρεται για την αγορά οικοπέδων εμβαδού από 4.000 έως 8.000 τ.μ., αλλά και για την ενοικίαση αποθηκευτικών χώρων εμβαδού 800 τ.μ.

Η γερμανική αλυσίδα έχει μέχρι στιγμής θέσει στη διάθεση της Lidl Romania κεφάλαια ύψους 70 εκατ. ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει στη συγκρότηση των υποδομών για τη λειτουργία του δικτύου καταστημάτων της στη ρουμανική αγορά.

Η Lidl Romania συστήθηκε το 2003, ενώ το 2006 η μητρική εταιρία αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας της. Ωστόσο, η θυγατρική της Lidl στη Ρουμανία ενεργοποιήθηκε το 2007, προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδια επέκτασης των δραστηριοτήτων της αλυσίδας στη νέα αγορά.


Διαβάστε περισσότερα...

ΠΟΕ: Όχι ακόμα αισθητές οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία

Μεταξύ άλλων, η ανεργία αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, ακόμη κι όταν οι οικονομίες θα αρχίσουν να εξέρχονται από την ύφεση.

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στο κοινωνικό επίπεδο δεν έχουν ακόμη γίνει αισθητές πλήρως, δήλωσε χθες, Τρίτη, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, προειδοποιώντας πως όταν αυτό συμβεί θα ενταθούν οι πολιτικές προστατευτισμού.

«Οι πλήρεις κοινωνικές συνέπειες της τρέχουσας κρίσης, δυστυχώς, ακόμα έρχονται και αυτό θα δημιουργήσει αναπόφευκτα περισσότερες πολιτικές πιέσεις στο πολυμερές σύστημα εμπορίου», είπε χθες στη Γενεύη ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ Πασκάλ Λαμύ.

Η ανεργία αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, ακόμη κι όταν οι οικονομίες θα αρχίσουν να εξέρχονται από την ύφεση. Παρομοίως, οι τιμές στα βασικά αγαθά ενδέχεται να σημειώσουν αλματώδη αύξηση πριν αρχίσει η οικονομική ανάκαμψη, προειδοποιούν υπηρεσίες του ΟΗΕ.

«Όμως είναι ακριβώς τότε, όταν οι προστατευτικοί πειρασμοί θα ενταθούν, που η αξία του πολυμερούς εμπορικού συστήματος θα είναι πιο προφανής για μας», είπε ο Λαμύ.

Ο Λαμύ είπε πως πολλές κυβερνήσεις βλέπουν το λεγόμενο «Γύρο της Ντόχα» ως ένα πακέτο τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές διαρκούν από το 2001, αλλά έχουν «παγώσει» λόγω των διαφωνιών μεταξύ των αναπτυσσόμενων και των βιομηχανικών χωρών για τους δασμούς και τους φόρους.

Αναμένεται να υπάρξει μια δοκιμασία του πολυμερούς συστήματος διεξαγωγής του εμπορίου, πρόσθεσε ο Λαμύ.


Διαβάστε περισσότερα...

Διαδηλωτές απέκλεισαν προσωρινά τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό στην Τιφλίδα

Οι διαδηλωτές ζητούσαν από τον πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι να παραιτηθεί.

Χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν προσωρινά το σιδηροδρομικό σταθμό στην Τιφλίδα, παραλύοντας την κίνηση στη στρατηγικής σημασίας αρτηρία που συνδέει την περιοχή της Κασπίας και τα ενεργειακά της κοιτάσματα με την Δύση.

Η κίνηση σηματοδότησε μια νέα κλιμάκωση της πολιτικής αναταραχής στη Γεωργία, όπου η αντιπολίτευση συνεχίζει τις καθημερινές διαδηλώσεις από την 9η Απριλίου αξιώνοντας την παραίτηση του προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι. Στις χθεσινές κινητοποιήσεις έλαβαν μέρος πάνω από 50.000 άνθρωποι.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας έως ότου ο Σαακασβίλι παραιτηθεί», είπε η ηγέτιδα του Κινήματος για μια Ενωμένη Γεωργία, Έκα Μπεσέλια.

Πρόσθεσε ότι ο αποκλεισμός των τραίνων έχει προειδοποιητικό και προσωρινό χαρακτήρα και ότι η αντιπολίτευση εξετάζει διάφορες επιλογές, όπως τον αποκλεισμό των σιδηροδρόμων, των κομβικών οδικών αρτηριών και του δρόμου που οδηγεί στο αεροδρόμιο της Τιφλίδας, στην προσπάθειά της να εξαναγκάσει το Σαακασβίλι σε παραίτηση.

Ο αποκλεισμός διήρκεσε αρκετές ώρες. Κατόπιν, οι διαδηλωτές διαλύθηκαν ειρηνικά. Ο Σαακασβίλι δήλωσε από την πλευρά του πως οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης πλήττουν την οικονομία και δεσμεύτηκε να μην επιτρέψει την διακοπή των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών.

«Θα κάνω τα πάντα προκειμένου να μην επιτρέψω σε οποιονδήποτε να αποκλείει τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και να προκαλεί δεινά στο λαό μας», δήλωνε ο Σαακασβίλι την 19η Μαΐου.

Οι μεταφορές φορτίων με τραίνα από την εταιρία των σιδηροδρόμων της Γεωργίας έχει μειωθεί κατά 35% από την έναρξη των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Ηρακλής Εζουγκμπάια.

«Γινόμαστε μάρτυρες της μείωσης των φορτίων που μεταφέρονται ακόμα και από επιχειρήσεις τόσο ισχυρές όσο η Chevron και η Exxon», δήλωσε ο Εζουγκμπάια.


Διαβάστε περισσότερα...

Υπό πλήρη έλεγχο εντός των επόμενων ωρών η πυρκαγιά στη Δεσκάτη Γρεβενών

Υπό πλήρη έλεγχο αναμένεται να τεθεί εντός των επόμενων ωρών η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες από κεραυνό σε δύσβατη δασική έκταση, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 1.300 μέτρων στο δήμο Δεσκάτης Γρεβενών.

Στην προσπάθεια κατάσβεσής της συμμετέχουν 3 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 9 άντρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση έως και 40% στις συντάξεις από διαδοχική ασφάλιση

Ποιες αλλαγές προτείνει η αρμόδια Επιτροπή

Αύξηση έως και 40% στις συντάξεις, μέσα από τον εξορθολογισμό του συστήματος ανταπόδοσης των διαδοχικών συντάξεων, για τους δικαιούχους που ασφαλίστηκαν κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου σε 2 ή και περισσότερα Ταμεία προβλέπει το πόρισμα που επέδωσε χθες στην υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φ. Πετραλιά η ειδική επιτροπή, η οποία μελέτησε επί τρίμηνο το πώς θα αλλάξει το προβληματικό σύστημα των διαδοχικών συντάξεων.

Οι προτεινόμενες αλλαγές παρότι επιβαρύνουν οικονομικά το σύστημα οδηγούν σε βελτίωση των χρόνων αναμονής για την έκδοση των διαδοχικών συντάξεων. Σε καθοριστικής σημασίας διαδικασία που θα κρίνει και τη νομοθέτηση ή μη των προτάσεων το φθινόπωρο, αναδεικνύεται η αναλογιστική μελέτη που θα διενεργήσουν η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

«Το θέμα της διαδοχικής ασφάλισης είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο αφορά και ταλαιπωρεί ακόμα και το 50% των ασφαλισμένων. Θεωρώ ότι η ομάδα εργασίας, την οποία είχαμε συστήσει, έκανε εξαιρετική δουλειά μέσα στο χρονικό όριο που είχε, δηλαδή των 3 μηνών», δήλωσε η κ. Πετραλιά παραλαμβάνοντας το πόρισμα. Την υιοθέτησή του ζήτησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Ασφαλιστικών Ταμείων, κ. Γ. Κουτρουμάνης, ενώ η ΓΣΕΕ εξέφρασε επιφυλάξεις «ως προς την ειλικρινή πρόθεση της κυβέρνησης να επιλύσει ένα πρόβλημα που απασχολεί πάνω από 1 εκατομμύριο ασφαλισμένους».

Αναλυτικότερα, η ομάδα εργασίας η οποία μελέτησε το θέμα (χωρίς αμοιβή), αποτελούμενη από τους Δ. Μπούρλο, Γ. Ψηλό, Αικ. Γραμματίκα, Δ. Κυριάκη, Ι. Γάτη, Ευ. Τσιάκαλο, Αικ. Ταλιαδώρου και Μ. Πολυχρονοπούλου, κατέληξε στα εξής βασικά σημεία:

α. Ο ασφαλιστικός φορέας στον οποίο ήταν ασφαλισμένος για μεγαλύτερο αριθμό ημερών εργασίας, θα είναι αυτός που θα απονέμει τη σύνταξη στον δικαιούχο της διαδοχικής ασφάλισης. Σήμερα, απονέμων φορέας είναι το τελευταίο Ταμείο.

Για τις περιπτώσεις συντάξεων αναπηρίας ή θανάτου προτείνεται να παραμείνει το ισχύον καθεστώς της αρμοδιότητας του τελευταίου φορέα. Τίθεται όμως ως προϋπόθεση να έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 1.000 ημέρες εργασίας στην ασφάλισή του, εκ των οποίων 300 ημέρες πριν από την υποβολή της αίτησης (αντί των 1.500 και 500 που ισχύουν σήμερα για το στάδιο της πρώτης κρίσης).

β. Ο οργανισμός που απονέμει τη σύνταξη θα υπολογίζει το ποσό της σύνταξης, θεωρώντας ότι ο χρόνος ασφάλισης τόσο σε αυτόν όσο και στα άλλα Ταμεία διανύθηκε στη δική του ασφάλιση, (όπως προβλέπει και ο ν. 1405/83) με τις δικές του διατάξεις.

Ομως, εάν ο δικαιούχος κρίνει ότι ο νέος τρόπος δεν τον ευνοεί (όπως στην περίπτωση που έχει διανύσει τον περισσότερο χρόνο στον ΟΓΑ), προτείνεται η δυνατότητα εναλλακτικής επιλογής και με το παλαιό σύστημα. Σε αυτή την περίπτωση ο απονέμων φορέας αθροίζει τα ποσά που έχουν υπολογιστεί ξεχωριστά για κάθε Ταμείο.

Από το νέο τρόπο υπολογισμού αναμένεται μια αύξηση της τάξεως του 30% έως και 40% για τους ασφαλισμένους, κυρίως του ΟΑΕΕ.

Παρόλο που το μέτρο προτείνεται για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά τη θεσμοθέτηση της νέας ρύθμισης, η αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης για τα Ταμεία αναμένεται να ανέλθει, σταδιακά, έως και στα 500 εκατ. ευρώ.

Ως προς τον επιμερισμό της δαπάνης, η ομάδα εργασίας προτείνει να διατηρηθεί ο τρόπος επιμερισμού από τους συμμετέχοντες φορείς και να επεκταθεί η εφαρμογή του και στις περιπτώσεις των μη οριστικών συντάξεων αναπηρίας που δεν ισχύει σήμερα.

Σημαντικές είναι και οι 7 προτάσεις της ομάδας για την επιτάχυνση και την απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων. Σε αυτές περιλαμβάνεται η ενεργοποίηση του θεσμού της προσυνταξιοδοτικής ρύθμισης, η αξιοποίηση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η αυτεπάγγελτη αναζήτηση πιστοποιητικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η τήρηση δελτίου διαδοχικής ασφάλισης, σε συνδυασμό με τον ΑΜΚΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Χαμηλά τα ποσοστά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Μειώνεται στο 4,5% η διαφορά τους – Στο 8,5% ανέβηκαν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Χαμηλά ποσοστά των δύο κομμάτων εξουσίας, αλλά και μείωση του προβαδίσματος του ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν.Δ. από τις 6 στις 4,5 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφει το τέταρτο κύμα του κυλιόμενου Βαρόμετρου της Public Issue για λογαριασμό της «Κ» και του ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει, στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου στις ευρωεκλογές, 33% και η Ν.Δ. 28,5%, σύνολο 61,5%.

Από το Βαρόμετρο προκύπτει επίσης τάση υψηλής αποχής των ψηφοφόρων, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι εμφανίζουν νέα αύξηση των ποσοστών τους, στο 8,5%. Αντιθέτως, ελαφρά κάμψη καταγράφουν τα λοιπά κοινοβουλευτικά κόμματα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 5,5%, το ΚΚΕ 5% και ο ΛΑΟΣ 4,5%, ενώ στο 1% υπολογίζεται η δύναμη της Δράσης.

Παράλληλα, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ εμφανίζουν έντονο πρόβλημα συσπείρωσης.

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο, από τη Ν.Δ. προέρχεται ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων που δηλώνουν είτε αναποφάσιστοι είτε ότι θα απέχουν από την κάλπη κατά την αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιβεβαιώθηκε τρίτο κρούσμα της γρίπης Α στην Ελλάδα

Σήμερα το πρωί ο υπουργός προεδρεύει σύσκεψης, που έχει συγκαλέσει στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, της Επιτροπής Παρακολούθησης της Νέας Γρίπης.

Επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί από το Κέντρο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης και 3ο κρούσμα του ιού της νέας γρίπης (Η1Ν1) σε φιλικό πρόσωπο του 2ου κρούσματος που ανιχνεύθηκε χθες στην Αθήνα.

Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο, άνδρα ηλικίας 21 ετών, ο οποίος επέστρεψε προχθές από το Εδιμβούργο. Ήταν μαζί με το 2ο κρούσμα που ανιχνεύθηκε χθες στην Αθήνα, ενώ οι εξετάσεις του τρίτου ατόμου της ιδίας συντροφιάς ήταν αρνητικές.

Χθες, επιβεβαιώθηκε το δεύτερο κρούσμα του ιού της νέας γρίπης από το Ινστιτούτο Παστέρ.Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο 21 ετών, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα από το Εδιμβούργο και διακομίζεται στο Σισμανόγλειο.

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει συγκαλέσει σύσκεψη της επιστημονικής και διυπηρεσιακής επιτροπής αντιμετώπισης της νέας γρίπης το πρωί στο ΕΚΕΠΥ όπου αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τονίζεται ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και δεν υφίσταται κίνδυνος για πολίτες και επισκέπτες της χώρας μας.

Δήλωση Δημήτρη Αβραμόπουλου για το δεύτερο κρούσμα

«Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε, ότι ανιχνεύθηκε και δεύτερο κρούσμα στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να ανησυχούμε. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και είμαι βέβαιος, ότι όλα θα πάνε καλά», δήλωσε απόψε ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος για το νέο περιστατικό με τη γρίπη Η1Ν1.

Ο κ. Αβραμόπουλος εξήγησε ότι ο 21χρονος εντοπίστηκε έγκαιρα και πως «έχουν αναλάβει πλέον οι Ειδικές μας Υπηρεσίες την υπόθεση. Πρέπει να είμαστε σίγουροι, ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Δεν χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις πανικός. Έχουμε τη γνώση και την εμπειρία, οι επιστήμονές μας είναι καταρτισμένοι και οι μηχανισμοί μας σε ετοιμότητα. Θέλω να πιστεύω και εύχομαι να πάνε όλα καλά».

«Το Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ επιβεβαίωσε σήμερα την ύπαρξη δεύτερου κρούσματος από τον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1. Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο 21 ετών, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα από το Εδιμβούργο. Βρίσκεται στην κατοικία του όπου και θα ακολουθηθεί η θεραπεία σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για τους οικείους και για τα άτομα με τα οποία έχει έρθει σε επαφή, που βρίσκονται υπό καθεστώς ιχνηλάτησης. Ουδείς κίνδυνος υφίσταται για τους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρας μας.

Υπενθυμίζουμε την ανάγκη τήρησης των μέτρων ατομικής υγιεινής καθώς και τις έγκαιρης ενημέρωσης των αρχών ή γιατρού σε περίπτωση που κάποιος πολίτης παρουσιάζει συμπτώματα δυνατού κρυολογήματος ή γρίπης σε συνδυασμό με πυρετό. Θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας σε συνεννόηση με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι αθλητικές εφημερίδες σήμερα 27-5-2009


















Διαβάστε περισσότερα...

Οι πολιτικές και οικονομικές εφημερίδες σήμερα 27-5-2009



















Διαβάστε περισσότερα...