Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Δάνεια με ενέχυρο ψυχές

Έγινε και αυτό. Στη Λετονία , μεγάλη εταιρία δίνει δάνεια με ενέχυρο την ψυχή του δανειζόμενου.

Όπως αποκαλύπτει η διαδικτυακή εφημερίδα Delfi, για να μπορέσουν να πάρουν δάνειο 1.000 ευρώ, οι πελάτες υπογράφουν συμβόλαιο, στο οποίο αναγράφεται πως σε περίπτωση που δεν θα μπορέσουν να ξεχρεώσουν το δάνειο, οι ψυχή τους θα ανήκει στην δανείστρια εταιρία.

Η υπόθεση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων των θρησκευτικών ηγετών, οι οποίοι με κοινή ανακοίνωση αφορίζουν την επιχείρηση της Δημοκρατίας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης: «Είναι πιθανό να πρόκειται απλώς για κυνικό σχόλιο της χρηματοοικονομικής εταιρίας, για να προκαλέσουν το φόβο των δανειοληπτών, ώστε να αποπληρώνουν πάσει θυσία το δάνειό τους», αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν της Ευαγγελικής, Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας.

Όμως , οι κληρικοί επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να βρίσκεται πίσω από την εταιρία κύκλωμα σατανιστών με σκοπό να ελέγξουν ανθρώπινες ψυχές.

Πάντως η Λετονία είναι μια από τις χώρες που πλήττεται από την οικονομική κρίση, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός της έχει παραδεχτεί ότι η Δημοκρατία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι απέτυχε ο οικονομικός εκσυγχρονισμός της Ρωσίας

Είχαμε άλλα προβλήμτα πιό σοβαρά και δεν ασχοληθήκαμε όσο έπρεπε προς αυτό τον τομέα είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Υπήρξε πρόθεση να δημιουργηθεί μια επιτροπή για να συζητήσει τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της Ρωσίας δήλωσε στα μέσα Μαΐου του τρέχοντος έτους, ο Ρώσος Πρόεδρος.


Υποτίθεται ότι η Επιτροπή θα συντόνιζε τις ενέργειες των υπαλλήλων, εμπειρογνωμόνων και επιχειρηματιών, για να αναπτύξουν δημόσιες πολιτικές προς όφελος της Ρωσίας.

Οι εργασίες για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, όπως προτάθηκε από τον Μεντβέντεφ, θα πρέπει να διεξάγονται σε συγκεκριμένους τομείς: ιατρική, βιοτεχνολογία, την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικά της ενέργειας.


Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος εποχής και στην Ελλάδα για τις συμβατικές λάμπες των 100 watt

Σε ισχύ τίθεται από αύριο Τρίτη η απαγόρευση διάθεσης των διαφανών συμβατικών λαμπτήρων πυράκτωσης των 100 βατ, καθώς και οποιωνδήποτε ημιδιαφανών (γαλακτερών-ματ) λαμπτήρων, από τα καταστήματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα καταστήματα θα μπορούν να ξεπουλήσουν και μετά την 1/9/09 τα διαθέσιμα αποθέματά τους, αλλά δεν θα μπορούν από εδώ και στο εξής να κάνουν νέες χονδρικές παραγγελίες για τέτοιες λάμπες.

Το μέτρο ελήφθη προκειμένου να προωθηθεί η εξοικονόμηση ενέργειας με την χρήση νέας τεχνολογίας λαμπτήρων, οι οποίοι, αν και πιο ακριβοί, έχουν οκτώ έως 15 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Υπολογίζεται ότι με τις νέες λάμπες το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό θα εξοικονομεί περίπου 166 ευρώ ετησίως στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε έναν χρόνο από τώρα θα σταματήσουν να κυκλοφορούν στην αγορά οι συμβατικές λάμπες των βατ, το 2011 θα απαγορευτούν οι λάμπες πυράκτωσης των 60 βατ, οι μικρότερες των 40 και 25 βατ θα αποσυρθούν το 2012, ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 όλες ανεξαιρέτως οι λάμπες πυράκτωσης θα έχουν πλέον υποχρεωτικά εξαφανιστεί από τα ράφια των ευρωπαϊκών καταστημάτων.

Η αντικατάσταση προσδοκάται ότι θα επιτρέψει την εξοικονόμηση στην Ευρώπη μέχρι και του 80% της συνολικής ενέργειας που κατανάλωναν οι παλιές λάμπες, μια εξέλιξη η οποία θα συμβάλει παράλληλα στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και, για αυτό το λόγο, το συγκεκριμένο μέτρο απόσυρσης εντάσσεται στο ευρύτερο πακέτο πρωτοβουλιών της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Καταναλωτών χαιρέτισε την απαγόρευση εμπορίας των συμβατικών λαμπτήρων, ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις για το υψηλό επίπεδο υδραργύρου που περιέχουν οι νέες λάμπες.

Ανάλογες ανησυχίες για τον υδράργυρο εξέφρασε και η οργάνωση ANEC, που εκπροσωπεί τους ευρωπαίους καταναλωτές σε θέματα προτύπων και προδιαγραφών των προϊόντων. Επεσήμανε ακόμα την ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα ένα σύστημα ανακύκλωσης των παλιών λαμπτήρων που αποσύρονται, καθώς επίσης να μπορούν οι καταναλωτές να επιστρέφουν, χωρίς χρέωση, τις χρησιμοποιημένες συμβατικές λάμπες τους στα καταστήματα από όπου τις αγόρασαν.


Διαβάστε περισσότερα...

Πλημμύρες σε Αχαρνές, Καματερό, Λιόσια από τη νεροποντή

Προβλήματα προκάλεσε η απογευματινή νεροποντή στην Αττική.

Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής έγιναν 50 κλήσεις για πλημμύρες κυρίως στις περιοχές Αχαρνών, Καματερού και Λιοσίων.

Επίσης ξεχείλισε το ρέμα κοντά στη λεωφόρο Φυλής με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο δρόμος και να ακινητοποιηθούν αρκετά αυτοκίνητα τα οποία απομακρύνθηκαν από συνεργεία της Πυροσβεστικής.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Αιθιοπία αντιμέτωπη με τον λιμό

Ολο και συχνότερες, τον τελευταίο καιρό, αναφορές από διεθνείς οργανώσεις αρωγής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: το φάσμα της πείνας έρχεται ξανά για να μείνει στο Κέρας της Αφρικής.

Εκατομμύρια πάμφτωχοι και εξαθλιωμένοι κάτοικοι στης Αιθιοπίας, ήδη σε κατάσταση υποσιτισμού, αντιμετωπίζουν σοβαρότατη απειλή γενικευμένου λιμού μέσα στους επόμενους μήνες, αντίστοιχου με την εθνική τραγωδία των αναρίθμητων θανάτων πριν από ένα σχεδόν τέταρτο του αιώνα, στα μέσα της δεκαετίας του '80.

Δεν έβρεξε φέτος σε μεγάλο μέρος της εδαφικής επικράτειας της Αιθιοπίας, της οποίας η εγχώρια οικονομία κατά τα 90% βασίζεται στην παραδοσιακή γεωργία και κτηνοτροφία. Ή οι βροχές έφεραν πολύ λιγότερο από το νερό που χρειάζεται για τη σπορά και την ωρίμανση της αγροτικής παραγωγής. Τα σύννεφα που έρχονται από τον Ινδικό Ωκεανό και φέρνουν τις ετήσιες βροχές, πέρασαν γοργά πάνω από τις νοτιοανατολικές περιοχές με τα έντονα προβλήματα ξηρασίας, αλλά έριξαν βροχή στα εύφορα ορεινά βορειοδυτικά. Ο μεγάλος λιμός του 1984-85, που είχαν κάνει γνωστό στον κόσμο οι σπαρακτικές ανταποκρίσεις του Μάικλ Μπιούερκ του BBC, ήταν στην πραγματικότητα δύο λιμοί, ένας στο Τιγκρέι, στα βόρεια, και άλλος ένας στο Σομάλι, στα νότια.

Και τώρα πάλι στην επαρχία Σομάλι χτύπησε αλύπητα η ξηρασία, που φέρνει την πείνα. Φέτος υπολογίζεται ότι αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των Αιθιόπων που χρήζουν άμεσης ανάγκης για βοήθεια: από 4,9 εκατομμύρια τον Ιανουάριο, ανέβηκαν σε 5,3 τον Μάιο και έφτασαν 6,2 εκατομμύρια τον Ιούνιο. Αλλα 7,5 εκατομμύρια πληρώνονται με τρόφιμα, επειδή μέλη των οικογενειών τους εργάζονται ως υπάλληλοι σε προγράμματα βοήθειας υπό την αιγίδα του κράτους, αλλά χρηματοδοτούμενα από διεθνείς οργανώσεις αρωγής. Ωστόσο ο αριθμός των λιμοκτονούντων ανεβαίνει, απειλώντας την κυβέρνηση της Αιθιοπίας των περίπου 80 εκατομμυρίων πληθυσμού με τη χειρότερη επισιτιστική κρίση εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.

«Κλείνει τα μάτια»

Τα πιο λαμπερά αστέρια του διεθνούς μουσικού στερεώματος είχαν ενεργοποιηθεί μέσω της εκστρατείας του Live Aid το 1985 και είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν γύρω στα 200 εκατομμύρια δολάρια για βοήθεια στον μεγάλο λιμό. Ομως, για να κηρυχθεί μια χώρα σε κατάσταση λιμού απαιτείται πολιτική απόφαση. Αλλά ακόμη και αν παρθούν οι αποφάσεις και η διεθνής κοινή γνώμη ευαισθητοποιηθεί στην πράξη, η όλη διαδικασία για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας εκτεταμένης ανθρωπιστικής καταστροφής δεν παύει να αποτελεί και αντίστοιχου βεληνεκούς πολιτική αποτυχία. Και της κυβέρνησης της χώρας και της διεθνούς κοινότητας: μέχρι στιγμής, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μέλες Ζενάουι, επιμένει να αγνοεί τα προειδοποιητικά σημάδια και αρνείται ότι ο λαός της Αιθιοπίας κινδυνεύει φέτος από λιμό.


Διαβάστε περισσότερα...

Στον Βικτ. Ρέστη ο City 99,5

Με ανακοίνωσή του ο Όμιλος Ρέστη, γνωστοποιεί ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της εταιρείας Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις CITY Α.Ε, που κατέχει το ραδιοφωνικό σταθμό CITY 99,5, από το Θεόδωρο και τη Γιάννα Αγγελοπούλου.

Το κτίριο του ραδιοφωνικού σταθμού city 99,5 στο Μαρούσι Το κτίριο του ραδιοφωνικού σταθμού city 99,5 στο Μαρούσι Με αφορμή την ολοκλήρωση της συμφωνίας ο κ. Βίκτωρας Ρέστης δήλωσε:

"H απόκτηση του CITY 99,5 ενισχύει σημαντικά την παρουσία του Ομίλου στο χώρο των ΜΜΕ και παράλληλα διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας ενός ραδιοφωνικού σταθμού που ξεχώριζε για το περιεχόμενο και την εγκυρότητα της ενημέρωσης, αλλά και την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού του. Βασική επιδίωξή μας αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυση - ενδυνάμωση του σταθμού, ώστε να παραμείνει μια ανεξάρτητη φωνή ενημέρωσης".


Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτική χωρίς αφήγημα, σε βαθιά κρίση

H κρίση στον Συνασπισμό της Αριστεράς, βαθιά, διαρκής, δομική, καθρεφτίζει την κρίση όλου του πολιτικού συστήματος. Τουλάχιστον του συστήματος που απαρτίζουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Κρίση ηγεσίας, κρίση γραμμής, κρίση τακτικής, κρίση στρατηγικής, κρίση λόγου, κρίση ταυτότητας. Κρίση οντολογική. Η Αριστερά συνταράσσεται όχι μόνο από τη δική της κρίση, αλλά από την κρίση που σιγοκαίει και κλυδωνίζει την πολιτική σκηνή, που διατρέχει σαν διαρκής τονικός σπασμός το κοινωνικό σώμα. Και επειδή αυτή η συγκεκριμένη Αριστερά, η συνασπίζουσα και στεγάζουσα αντίρροπους κι ανένταχτους, είναι μικρή στο δέμας, χαλαρή στην ύφανση, διαφανής και ευανάγνωστη, γι’ αυτό και η κρίση της, η αδυναμία και η αρρώστια της διαβάζονται σαν ανοιχτό βιβλίο.

Ολα τελούνται δημόσια: σκυλοκαβγάδες και κουβέντες με πόνο, μαχαιρώματα, πλατφόρμες συμμαχιών, η απεγνωσμένη νοσταλγία, ο τρόμος ενώπιον του νέου, η τρικυμία ενώπιον του νέου, η φιλαυτία του πρωτοπόρου και η αριστερόστροφη ηθικολογία, η αυταρέσκεια και η ξύλινη ρητορεία. Ολα δημόσια - ιδίως ο αυτοοικτιρμός και η αυτολοιδορία.

Οι λοξές κουβέντες του αριστεριστή Κοροβέση, οι έκκεντρες συμπεριφορές του ηγετικού Αλαβάνου, ανεξαρτήτως της αντικειμενικής αξίας που φέρουν, αυθόρμητες και πηγαίες ωστόσο, απρόβλεπτες, ερεθίζουν τα αντανακλαστικά των συντρόφων τους, διότι καταπατούν την άτυπη συμφωνία σιωπής, σπάνε τον κώδικα ηθικολογούσας διαγωγής, και κυρίως διότι δείχνουν το πολιτικό πάπλωμα τρύπιο και τριμμένο, φτενό. Κι αυτό το πάπλωμα δεν είναι μόνο της Αριστεράς, είναι το όλον. Είναι το σύνολο πολιτικό σύστημα.

Σε ό, τι αφορά την κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία, είναι ολοφάνερη πλέον η δομική της ανικανότητα όχι να οδηγήσει τη χώρα στο βραχύ μέλλον, αλλά κυρίως η ολοσχερής ανικανότητά της να διαχειριστεί τα καθ’ ημέραν, να αντιμετωπίσει προβλεπτούς κινδύνους, να αντιδράσει ψύχραιμα και συντεταγμένα στα απρόβλεπτα. Η ανικανότητα πηγάζει από έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου, αφενός, από το απελπιστικά χαμηλό επίπεδο του πολιτικού προσωπικού, αφετέρου. Αμορφωσιά, κυνισμός, ελαστικές συνειδήσεις, αδράνεια, θεμελιώδεις ανεπάρκειες, αδυναμία και απροθυμία να αφουγκραστούν τη μεταβαλλόμενη πολύμορφη κοινωνία.

Ανάλογη ανθρωπολογία συναντάμε στο ΠΑΣΟΚ. Δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το κυβερνητικό επιτελείο του Γ. Παπανδρέου, εφόσον εκλεγεί, γνωρίζουμε όμως ότι το ΠΑΣΟΚ, το μεγάλο κόμμα της μεταπολίτευσης, είναι ένα κόμμα βαριά κουρασμένο και εσωστρεφές, το οποίο ακόμη και τώρα, μετά τρεις εκλογικές ήττες, ευρισκόμενο στα πρόθυρα της ποθητής του εξουσίας, του δικού του raison d’etre, παραμένει αορίστως καταγγελτικό, γενικολογεί, αντιπολιτεύεται, χωρίς να προτείνει τίποτε εκτός από τη δική του άνοδο στην εξουσία. Κόμμα διαχειριστών και όχι πολιτικών, χωρίς αυτοκριτική, χωρίς ανάλυση της πραγματικότητας, χωρίς επεξεργασία συνθέσεων.

Σε αρκετά ζωτικά θέματα, μάλιστα, οι άδηλες ή εκφρασμένες θέσεις του κεντροαριστερού Γ. Παπανδρέου δεν διαφέρουν ουσιωδώς από τις αντίστοιχες θέσεις του κεντροδεξιού Κ. Καραμανλή. Και οι δύο πενηντάρηδες ηγέτες άλλωστε ποντάρουν πολύ στην ίδια κληρονομική ρητορεία και σε συναισθηματικά φορτισμένη χρήση σχημάτων του καταγωγικού τους παρελθόντος. Και οι δύο, αναπόφευκτα και αντικειμενικά, μαζί με τους επιγόνους του Κ. Μητσοτάκη, εκφράζουν μια κληρονομιά οικογενειοκρατίας και δυναστειών, τέτοια που δεν υπάρχει ανάλογό της σε καμιία ευρωπαϊκή δημοκρατία σήμερα. Ποιον εκσυγχρονισμό και ποια ανανέωση του κοινωνικού σώματος να εγγυηθούν αυτά τα κουρασμένα κόμματα - δυναστείες;

Η πολιτική είναι τέχνη του εφικτού, είναι πραγματισμός. Πράγματι. Αλλά από καιρό τώρα, η τρέχουσα πολιτική έχει χάσει κάθε σχέση και με το εφικτό και με το πραγματικό. Ολο το σύστημα, από τη νεο-λαϊκή ακροδεξιά έως το φαραωνικό απολίθωμα του Περισσού, ασχολείται εργωδώς μόνο με την αναπαραγωγή και τη αυτοσυντήρησή του. Εν κενώ, προστατευμένο από κοινωνία, συγκυρία, γεωπολιτικό περιβάλλον - όσο μπορεί, όσο του επιτρέπουν οι κεραμίδες που κάθε τόσο πέφτουν επώδυνες ζητώντας εξηγήσεις και πράξη.

Διότι η πραγματικότητα εν τω μεταξύ καλπάζει. Δύσκολη, απρόοπτη, ανατρέπουσα βεβαιότητες και ευκολίες. Απαιτεί αναλυτικές και συνθετικές ικανότητες. Απαιτεί προ πάντων ένα συνεκτικό αφήγημα, το οποίο να καταγράφει την πραγματικότητα και ταυτοχρόνως να την αναλύει και να την επιλύει, και να την υπερβαίνει.

Εδώ γυρνάμε πάλι στην κρίση της Αριστεράς, που περιέχει όλες τις κρίσεις. Η ευρωπαϊκή Αριστερά στους νεώτερους χρόνους επιχειρούσε να αφηγηθεί τον κόσμο συνθέτοντας το ουτοπικό πρόταγμα, τις επιθυμίες της παρούσας κοινωνίας και τη διαχείριση των αναγκών της. Με ελλείμματα και παρεκκλίσεις (συχνά τερατώδεις), με συχνές ήττες και πισωγυρίσματα, αλλά και λαμπρά επιτεύγματα, έτσι ξετυλίχτηκε ο πολιτικός πολιτισμός της νεωτερικότητας, από τους πρωτοφιλελεύθερους και τους ρεπουμπλικανούς έως τους ουτοπιστές σοσιαλιστές και τους ελευθεριακούς: αφηγούμενος πειστικά τον κόσμο. Σε ένα αφήγημα όπου οι πολίτες δεν είναι αφηγούμενα αντικείμενα αλλά υποκείμενα και διαμορφωτές, αφηγητές.

Αυτή η κληρονομιά συνθέσεων και τόλμης έχει χαθεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Μάλλον, έχει θαμπώσει, έχει θαφτεί κάτω από υστεροβουλία, σκοπιμοθηρία, ανικανότητα, νεποτισμό και διαφθορά. Η κοινωνία χωρίς θεσμούς, χωρίς ενοποιητικό αφήγημα, χωρίς αίσθηση του ανήκειν και του συναποφασίζειν, έχει χάσει την πίστη στον εαυτό της, στις ανανεωτικές της δυνάμεις. Φοβάται το παρόν, τρέμει το μέλλον. Κερματίζεται και αλληλοσπαράσσεται, όπως ακριβώς πράττει τώρα το κόμμα της Αριστεράς. Ιδού, σε αυτό τουλάχιστον το πεδίο, πολιτική και κοινωνία συναιρούνται: εν κρίσει.


Διαβάστε περισσότερα...

Άδοξο τέλος της ινδικής διαστημικής αποστολής

Η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας τερμάτισε την πρώτη της διαστημική αποστολή, μία μέρα μετά την απώλεια κάθε επαφής με το μη επανδρωμένο όχημα Chandrayaan-1.

«Δεν έχουμε καμία επαφή και έπρεπε να τερματίσουμε την αποστολή», δήλωσε ο επικεφαλής της Isro, της ινδικής διαστημικής ερευνητικής υπηρεσίας. Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο είχε απογειωθεί τον περασμένο Οκτώβριο, σε μια διετούς διάρκειας αποστολή εξερεύνησης.

Η εκτόξευση του οχήματος θεωρήθηκε μεγάλο βήμα για τη χώρα, στην προσπάθεια της να παραμείνει ανταγωνιστική στον διαστημικό τομέα, με τις υπόλοιπες ασιατικές χώρες. Πάντως, παρά την αρνητική εξέλιξη και το άδοξο τέλος του προγράμματος, οι ιθύνοντες της Isro ανέφεραν ότι η αποστολή ήταν επιτυχημένη, αφού πραγματοποιήθηκε το 95% των στόχων που είχαν τεθεί,. «Μπορέσαμε να συλλέξουμε μεγάλο όγκο δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων 70.000 φωτογραφιών από το φεγγάρι», δήλωσε ο επικεφαλής.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα, όταν το διαστημόπλοιο υπέστη βλάβη σε έναν αισθητήρα, γεγονός που επηρέασε και την ποιότητα των εικόνων που στάλθηκαν στη Γη. Το όχημα λειτουργούσε με έναν συλλέκτη ηλιακής ενέργειας, που παρήγαγε 700 watts, ενώ διέθετε πέντε επιστημονικά όργανα ινδικής κατασκευής και πέντε ακόμη όργανα άλλων χωρών.

Το κόστος του προγράμματος είχε υπολογιστεί στα 78 εκατομμύρια δολάρια, σημαντικά χαμηλότερο από αντίστοιχες ιαπωνικές και κινεζικές αποστολές στο φεγγάρι. Ωστόσο, το σύνολο του διαστημικού προγράμματος της Ινδίας έχει βρεθεί στο στόχαστρο κριτικής, θεωρώντας το απώλεια πηγών σε μια χώρα που εκατομμύρια κάτοικοι δεν απολαμβάνουν τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοποριακή μέθοδος απεικόνισης του μορίου

Φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά η λεπτομερής χημική δομή ενός μορίου, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές πρόσφατα. Η νέα μέθοδος απεικόνισης έκανε ορατούς μέχρι και τους χημικούς δεσμούς στο μόριο, γεγονός που μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει στην κατασκευή πολλών πραγμάτων στην μοριακή κλίμακα, ειδικά στο πεδίο των ηλεκτρονικών και των φαρμάκων.

Τη σημαντική αυτή εξέλιξη παρουσίασαν στο επιστημονικό περιοδικό Science οι ερευνητές της IBM, που τον Ιούλιο είχαν επιτύχει τη μέτρηση του φορτίου ενός ατόμου.

Και στις δύο περιπτώσεις, η ερευνητική ομάδα της IΒΜ χρησιμοποίησε το «μικροσκόπιο ατομικής δύναμης» ή AFM. Οι μετρήσεις με το επιστημονικό αυτό όργανο απαιτούν εκπληκτική ακρίβεια, ενώ ο χώρος στον οποίο πραγματοποιούνται οι παρατηρήσεις βρίσκεται σε κενό αέρος και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Στην εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα, φαίνονται καθαρά οι δεσμοί μεταξύ των ατόμων άνθρακα στο πεντακένιο που φωτογραφήθηκε, ενώ διακρίνονται και οι δεσμοί προς τα άτομα υδρογόνου στην περιφέρεια του.

Ο επικεφαλής της μελέτης, ΄Λίο Γκρός, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα έχει στόχο να συνδυάσει την ικανότητα μέτρησης του φορτίου με τη νέα τεχνική απεικόνισης, παρέχοντας έτσι εικόνες των μορίων με απαράμιλλο επίπεδο λεπτομέρειας. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο στο πεδίο της «μοριακής ηλεκτρονικής», όπου τα μόρια χρησιμοποιούντα ως διακόπτες και τρανζίστορς.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μαρτυρία για σφαγή Κυπρίων αιχμαλώτων

Μαρτυρία Τουρκοκυπρίου για εν ψυχρώ σφαγιασμό 320 Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων το 1974.

Μια νέα συγκλονιστική μαρτυρία Τουρκοκυπρίου για εν ψυχρώ σφαγή 320 Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων κατά την εισβολή του 1974 δημοσιεύει σήμερα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τουρκοκύπριος δήλωσε ότι ήταν ένας από τους συνοδούς των αιχμαλώτων, που μεταφέρθηκαν με οκτώ λεωφορεία -40 αιχμάλωτοι στο κάθε λεωφορείο- στο σημείο όπου είχε γίνει η απόβαση, δυτικά της Κερύνειας, προκειμένου να μεταφερθούν με πλοία σε φυλακές της Τουρκίας.

Όταν έφθασαν εκεί είχε καταπλεύσει ένα πλοίο με Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι μόλις αποβιβάστηκαν και πληροφορήθηκαν ότι στα λεωφορεία βρίσκονταν Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, τους επιτέθηκαν με ξιφολόγχες και τους σκότωσαν με αγριότητα, μέχρι και τον τελευταίο.

Ο Τουρκοκύπριος δήλωσε ότι η θάλασσα βάφτηκε κόκκινη από το αίμα των αιχμαλώτων.

Είπε επίσης ότι και ο ίδιος φοβήθηκε για τη ζωή του γιατί η μανία των Τούρκων στρατιωτών ήταν τόση που υπήρχε κίνδυνος να σφάξουν και τους Τουρκοκύπριους που συνόδευαν τους Ελληνοκύπριους αιχμάλωτους.

Ο αυτόπτης μάρτυρας, που δεν θέλησε να αποκαλυφθεί το όνομά του, δήλωσε ότι οι 320 Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι ίσως να τάφηκαν σε κάποιο χώρο κοντά στο ξενοδοχείο Μάρε Μόντε, το οποίο είχε λειτουργήσει λίγους μόνο μήνες πριν από την εισβολή.

Στη μαρτυρία του ο Τουρκοκύπριος ανέφερε ότι η σφαγή έγινε στα τέλη Αυγούστου του 1974, δηλαδή λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό εν ψυχρώ δολοφονηθέντων Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων, που έχει καταγραφεί με μαρτυρία.


Διαβάστε περισσότερα...

Κόντρα Μπερλουσκόνι - Καθολικής Εκκλησίας

Εξακολουθεί η «κόντρα» εφημερίδας της οικογένειας Μπερλουσκόνι με τους καθολικούς επισκόπους.

Διευρύνεται η σύγκρουση της εφημερίδας της οικογένειας Μπερλουσκόνι, «Il Giornale», με τους καθολικούς επισκόπους της Ιταλίας.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, η εφημερίδα δημοσιεύει έγγραφα -κάποια απόρρητα- που αφορούν τον Nτλίνο Μπόφφο, διευθυντή της εφημερίδας «Avenire», επίσημο όργανο της συνέλευσης των Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας.

Ο διευθυντής της «Ιl Giornale», Βιττόριο Φέλτρι, υποστηρίζει ότι ο Μπόφφο δεν διαθέτει το αναγκαίο άσπιλο ηθικό παρελθόν για να δικαιούται να κρίνει την ιδιωτική ζωή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ειδικότερα, η «Il Giornale» δημοσίευσε έγγραφα, απ' όπου προκύπτει ότι η προσωπική ζωή του Μπόφφο ήταν έντονη και μάλιστα, είχε ως αποτέλεσμα τη διεξαγωγή δικαστικής έρευνας σε βάρος του. Τα έγγραφα, πριν δημοσιευθούν, απεστάλησαν σε όλα τα μέλη της Συνέλευσης των Καθολικών Επισκόπων Cei.

Ο άμεσα ενδιαφερόμενος, ο διευθυντής της «Αvenire», κάνει λόγο για «στημένο σκάνδαλο, που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα» και σήμερα ζήτησε από τους δικηγόρους του να καταθέσουν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση. Ο δε Ντομένικο Μογκαβέρο, επίσκοπος της Ματζάρα Ντελ Βάλλο, στη Σικελία, δηλώνει ότι έμεινε «άναυδος από τα ντοκουμέντα, που εστάλησαν σε όλους τους υψηλόβαθμους κληρικούς, τα οποία θυμίζουν μεθόδους μαφιόζικης προειδοποίησης».

Ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρει ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις προθέσεις της εφημερίδας «Il Giornale», καθώς «ο Βιττόριο Φέλτρι εργάζεται με πλήρη αυτονομία». Πάντως, η ένταση που προκλήθηκε από την εκστρατεία της εφημερίδας συνέβαλε στην ακύρωση της συνάντησης Μπερλουσκόνι με τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, Ταρτσίζιο Μπερτόνε, που είχε προγραμματισθεί για τη Λ' Άκουϊλα, με αφορμή την τοπική θρησκευτική γιορτή της Συγχώρεσης, «Perdonanza».


Διαβάστε περισσότερα...

Εξέπνευσε η 27χρονη Αλβανή που δέχθηκε επίθεση από το σύζυγό της

Την τελευταία της πνοή άφησε προχθές το βράδυ η 27χρονη υπήκοος Αλβανίας, η οποία νοσηλευόταν στο ΚΑΤ ύστερα από επίθεση που δέχθηκε από τον 41χρονο σύζυγό της, που την περιέλουσε με εύφλεκτο υγρό και της έβαλε φωτιά στις 23 Αυγούστου κοντά στην ιερά μονή του Αγίου Κυπριανού στα Άνω Λιόσια.

Όπως έγινε γνωστό από το νοσοκομείο, ο θάνατος οφείλεται στην πολυοργανική ανεπάρκεια συνεπεία των εγκαυμάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν φορητοί υπολογιστές στην Α΄ Γυμνασίου

Συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας & Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου και Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων Άρη Σπηλιωτόπουλο, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 126.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές στους μαθητές της Α' Γυμνασίου στην προσπάθεια για τη μετάβαση στην κοινωνία της Πληροφορίας και την ενίσχυση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, οι μαθητές θα μπορούν να παραλάβουν τα κουπόνια για την προμήθεια των φορητών υπολογιστών από τα σχολεία τους. Δωρεάν θα παρέχονται επίσης και δεκαέξι λογισμικά.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαθανασίου υπογράμμισε ότι "το κόστος ανέρχεται σε 68 εκατομμύρια ευρώ και δόθηκε μάχη για τους πόρους από το ΕΣΠΑ, ώστε να γίνει η μετάβαση στην Κοινωνία της Πληροφορίας".

Επίσης ανέφερε ότι θα υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή τα βιβλία του Γυμνασίου και σημείωσε ότι θα προμηθευτούν τα σχολεία με 5.000 διαδραστικούς πίνακες.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο στόχαστρο οι αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων Ενιαία αρχή πληρωμών από τις 15 Σεπτεμβρίου

Από κόσκινο περνάει τώρα η κυβέρνηση τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, στο πλαίσιο της επιχείρησης περικοπών δαπανών, και θέτει από τις 15 Σεπτεμβρίου σε λειτουργία την ενιαία αρχή πληρωμών, από όπου θα πληρώνονται σταδιακά και οι 500.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι η αποστολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους από το 2010.

Η ενιαία αρχή πληρωμών είναι μια νέα υπηρεσία, από την οποία θα καταβάλλεται το σύνολο των αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή εκτός από τον μισθό τους και οι ενδεχόμενες υπερωρίες, τα επιδόματα, οι αμοιβές για συμμετοχές σε Διοικητικά Συμβούλια και για συμμετοχές σε επιτροπές, πιθανή αμοιβή για απασχόληση σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου κ.λπ. Όπως ανέφερε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-2011, όπου είχε ανακοινωθεί η δημιουργία της νέας αρχής, στόχος ειναι «να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα των συνολικών αποδοχών κάθε υπαλλήλου».

Είναι προφανές ότι αυτό γίνεται προκειμένου να εντοπισθούν αμοιβές που θα μπορούσαν να περικοπούν, είτε διότι θα κριθούν υπερβολικές για οποιονδήποτε λόγο, δίκαιο ή άδικο, είτε διότι ειναι παράτυπες, είτε απλώς και μόνο για να περιορισθεί το κονδύλι της μισθοδοσίας του Δημοσίου, που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των δημοσίων δαπανών.

Η αρχή θα γίνει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, με την πληρωμή, σε πιλοτική βάση, των υπαλλήλων του υπουργείου Μεταφορών από τις 15 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, στόχος είναι κάθε 15 ημέρες να εντάσσεται και ένα ακόμη υπουργείο. Σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής σχεδιασμούς, θα ακολουθήσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας.

Εφόσον το σύστημα της ενιαίας αρχής πληρωμών λειτουργήσει αποτελεσματικά, ο κ. Παπαθανασίου σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή και το επόμενο βήμα που ειναι η αποστολή σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων, όπου θα εμφανίζονται όλα τα εισοδήματα τα οποία θα εντοπίσει η αρχή. Από ΄κει και πέρα βεβαίως ο δημόσιος υπάλληλος θα μπορεί να προσθέσει άλλα εισοδήματα που ενδεχομένως έχει π.χ. από ακίνητα ή αλλού. Παράλληλα, θα μπορεί και να διορθώσει ενδεχόμενα λάθη στην προσυμπληρωμένη δήλωση.

Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θεωρεί ότι θα βγουν στην επιφάνεια εισοδήματα που απέκρυπταν δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς απέφευγαν να τα δηλώσουν προκειμένου να μην πληρώσουν τον αντίστοιχο φόρο.

Πάντως, ανάλογη εξαγγελία είχε κάνει στο παρελθόν και ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης και δεν υλοποιήθηκε. Εκτός από την ενιαία αρχή πληρωμών, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των δημοσίων δαπανών το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε μια νέα μέθοδο συνταγογράφησης των φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία, με χρήση barcodes, ούτως ώστε να ελέγχεται ότι τα φάρμακα δίδονται από τον αρμόδιο γιατρό στον δικαιούχο ασθενή και μόνο για την πραγματική του ασθένεια.

Ο επόμενος στόχος είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τους οποίους θα ζητηθεί να συντάξουν επιχειρησιακά σχέδια, συμπληρώνοντας συγκεκριμένες φόρμες.

Υστέρηση εσόδων
Το μεγάλο πρόβλημα του προϋπολογισμού, ωστόσο, είναι αυτήν τη στιγμή η υστέρηση των εσόδων. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου εμφάνιζαν μείωση 3,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, ενώ ο ετήσιος στόχος, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προέβλεπε αύξησή τους κατά 14,7%.

Γι΄ αυτό και προβλέπεται να ανακοινωθούν νέα φορολογικά μέτρα τον Οκτώβριο, εκτός κι αν εν τω μεταξύ υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιστροφή με βενζίνη στα ύψη

Επιστροφή με βενζίνη στα ύψη επιφύλασσαν τα πρατήρια στους εκδρομείς του Αυγούστου, καθώς οι τιμές των καυσίμων παραμένουν «στο ύψος τους», ακολουθώντας τις διεθνείς τιμές.

Ειδικά στις δημοφιλείς παραθεριστικές περιοχές, οι μέσες τιμές «φλερτάρουν» με το 1,20 ευρώ ανά λίτρο, ενώ υπάρχουν και –μεμονωμένες- περιπτώσεις πρατηρίων που το κόστος ανά λίτρο ξεπερνά ακόμα και το 1,30 ευρώ!

Όπως προκύπτει από τις πιο πρόσφατες τιμοληψίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, σε δύο νομούς της χώρας, την Κέρκυρα και το Λασίθι, η μέση τιμή της αμόλυβδης ξεπερνά τα 1,20 ευρώ.

Η ακριβότερη βενζίνη πωλείται όμως στο Ηράκλειο, όπου και υπάρχει πρατήριο που διαθέτει αμόλυβδη 95 Οκτανίων έναντι 1,338 ευρώ ανά λίτρο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές αυτές καταγράφονται με το πετρέλαιο στα 70 με 72 δολάρια ανά βαρέλι και είναι αντίστοιχες με αυτές που ίσχυαν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2008, όταν το πετρέλαιο πωλούνταν έναντι 100 δολαρίων το βαρέλι.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, για το σύνολο της προηγούμενης εβδομάδας αναμένεται οριακή μείωση. Προσθέτουν επίσης ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο όλο το τελευταίο δίμηνο οι τιμές της αμόλυβδης έχουν «απογειωθεί» είναι η παραδοσιακή κερδοσκοπία στα διεθνή χρηματιστήρια υγρών καυσίμων που ανεβάζουν κατακόρυφα τις τιμές, με πρόσχημα την αυξημένη ζήτηση λόγω των διακοπών στο δυτικό ημισφαίριο.


Διαβάστε περισσότερα...

Τραυματίες και ματαιώσεις πτήσεων άφησε πίσω ο «Κρόνβαχ»

Δυο άνθρωποι τραυματίσθηκαν και περίπου 30 διεθνείς πτήσεις ματαιώθηκαν την Δευτέρα εξαιτίας του τυφώνα Κρόβανχ που έπληξε το Τόκιο.

Κύρια χαρακτηριστικά του τυφώνα Κρόβανχ που δημιουργήθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν με ταχύτητα 145 χλμ την ώρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, δυο άνθρωποι τραυματίσθηκαν από το πέρασμα του τυφώνα στις επαρχίες Σίμπα και Ιμπαράκι (ανατολικά του Τόκιο).

Είκοσι επτά διεθνείς πτήσεις και 30 τοπικές ματαιώθηκαν στο αεροδρόμιο Ναρίτα, κοντά στο Τόκιο, μετέδωσε η ιαπωνική τηλεόραση, η οποία προειδοποίησε για ισχυρούς ανέμους, σφοδρές βροχοπτώσεις και έντονη θαλασσοταραχή.

Ο τυφώνας αναμένεται να απομακρυνθεί από το Τόκιο το βράδυ της Δευτέρας συνεχίζοντας την πορεία του στις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου κρατουμένου στο Ιράν

Ένας νεαρός διαδηλωτής, στο Ιράν, έφυγε από τη ζωή όταν «δέχθηκε πολλά χτυπήματα» στη διάρκεια της κράτησής του και όχι επειδή προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα, όπως μετέδωσε τη Δευτέρα το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Ο Μοχσέν Ρουχολαμινί είχε συλληφθεί στις 9 Ιουλίου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν μετά την επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στην προεδρία της χώρας στις 12 Ιουνίου.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στην έρευνα, αναφέρει ότι μία επιτροπή ιατροδικαστών συμπεραίνει στην έκθεσή της, στις 16 Αυγούστου, ότι ο θάνατος του νεαρού διαδηλωτή οφείλεται «στην υπερένταση, στις κακές συνθήκες κράτησης και σε πολλά χτυπήματα» που δέχθηκε.

Αντίθετα απορρίπτει κατηγορηματικά η επιτροπή την εκδοχή ότι ο θάνατος προκλήθηκε από μηνιγγίτιδα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «ο Μοχσέν Ρουχολαμινί κρατείτο στο κέντρο κράτησης Καχριζάκ και επρόκειτο να μεταφερθεί στη φυλακή Εβίν λόγω των κακών συνθηκών που επικρατούσαν στο κέντρο αυτό.
Λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του, πριν οδηγηθεί στη φυλακή μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και υπέκυψε».


Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλες απώλειες για το Χρηματιστήριο

Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών τη Δευτέρα. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.466,41 μονάδες παρουσιάζοντας σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 2,91%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 330,4 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 121,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν στην πλειονότητά τους σε αρνητική τροχιά. Τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι εξής: της Υγείας κατά 4,09%, των Ασφαλειών κατά 1,25% και των Τροφίμων-ποτών κατά 0,44%.

Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν οι εξής: των Τραπεζών κατά 4,40%, των Τηλεπικοινωνιών κατά 3,86% και των Μέσων Ενημέρωσης κατά 3,65%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, υποχώρησε σε ποσοστό 3,65%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε απώλειες κατά 1,06% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 2,15%.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 45 ενισχύθηκαν, 171 υποχώρησαν και 37 παρέμειναν αμετάβλητες.


Διαβάστε περισσότερα...

Παραιτήθηκε ο Γιάννης Μανώλης

Στον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα κατέθεσε με γραπτή του επιστολή, την παραίτησή του από το βουλευτικό του αξίωμα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μανώλης όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει από τις αρχές του καλοκαιρού πως θα έπραττε.

Στο γραπτό κείμενο της παραίτησης ο κ. Μανώλης γνωστοποιεί πως προχωρά σε αυτή την κίνηση εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διευκολύνει τον πρωθυπουργό να ανταποκριθεί στις ιστορικές απαιτήσεις του κόμματος και των χιλιάδων πολιτών που στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία.

Μάλιστα, ο κ. Μανώλης αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός έχει υποχρέωση έστω και την ύστατη αυτή ώρα να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να βγει το κόμμα από την κρίση, κάνοντας λόγο ακόμα και για ενδεχόμενο μελλοντικό κίνδυνο διάσπασης.

Παράλληλα, ο κ. Μανώλης δεν παρέλειψε να αφήσει σαφείς αιχμές προς εκείνους που συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές αναφέροντας πως ανυπομονούν να ηγηθούν του κόμματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Δημοπράτηση νέων αυτοκινητόδρομων στην Αττική

Στη δημοπράτηση των νέων αυτοκινητόδρομων της Αττικής, την επέκταση, δηλαδή, της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού προς τα Μεσόγεια, αλλά και της παραλιακής λεωφόρου, προχώρησε το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Οι νέοι αυτοί αυτοκινητόδρομοι έχουν μήκος 71,5 χιλιόμετρα, με τον προϋπολογισμό τους να φτάνει το 1 δις 800 εκατ. ευρώ. Ο δε χρόνος κατασκευής τους αναμένεται να είναι από 55 μέχρι 65 μήνες.

Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού με σύμβαση παραχώρησης γίνεται σε μηδενική βάση και σε μία φάση.

Ο χρόνος κατάθεσης των προσφορών ορίστηκε για τις 22 Δεκεμβρίου και αν δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με ενστάσεις, μπορούμε στις αρχές του 2010 να έχουμε ανάδοχο.

Ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι προβλέπεται και ενδιάμεση αποκλειστική προθεσμία 50 μηνών για να παραδοθεί νωρίτερα το κρίσιμο τμήμα του δρόμου των 14,7 χιλιομέτρων της δυτικής περιφερειακής Υμηττού από Κατεχάκη και Ούλοφ Πάλμε μέχρι τη λεωφόρο Ποσειδώνος, που ολοκληρώνει το μεγάλο εσωτερικό δακτύλιο και διοχετεύει την κυκλοφορία εκτός του οικιστικού ιστού της πόλης.


Διαβάστε περισσότερα...

Αποσυνδέεται η δήλωση ΦΠΑ από την πληρωμή

Ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα αποσυνδέει τη δήλωση ΦΠΑ από την πληρωμή του, προωθεί το υπουργείο Οικονομίας με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, με τη ρύθμιση, που θα πάει σύντομα για ψήφιση στη Βουλή, προβλέπεται η πληρωμή του 30% της οφειλής ταυτόχρονα με τη δήλωση και εξόφληση του υπόλοιπου σε δύο μηνιαίες δόσεις.

Στο διάστημα αυτό θα ισχύει η από τον νόμο προβλεπόμενη επιβάρυνση, λόγω εκπρόθεσμης καταβολής, αλλά δεν θα ισχύσουν οι προβλεπόμενες ποινικές ευθύνες.

Η ανακοίνωση του υπουργείου:

Την αποσύνδεση της δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούν.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο σχετικής ρύθμισης που ετοιμάζεται και θα έρθει στο άμεσο μέλλον για ψήφιση στη Βουλή, προβλέπεται η πληρωμή ενός σημαντικού ποσοστού της οφειλής (30%) ταυτόχρονα με τη δήλωση και η εξόφληση του υπολοίπου σε δύο (2) μηνιαίες δόσεις.

Στο διάστημα αυτό θα ισχύει η από τον νόμο προβλεπόμενη επιβάρυνση λόγω εκπρόθεσμης καταβολής, αλλά δεν θα ισχύουν οι προβλεπόμενες ποινικές ευθύνες. Μετά το διάστημα των δύο μηνών θα αναζητούνται και οι ποινικές ευθύνες και θα επιβάλλεται υψηλότερη επιβάρυνση.

Η ανακριβής δήλωση θα τιμωρείται με ιδιαίτερα υψηλό πρόστιμο, πολλαπλάσιο του ποσού που δεν έχει δηλωθεί, χωρίς δικαίωμα του εφόρου να προβαίνει σε μείωση του προστίμου.

Με τη ρύθμιση αυτή διευκολύνονται οι επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στην υποχρέωση απόδοσης του ΦΠΑ στη σημερινή περίοδο, όπου η αγορά αντιμετωπίζει προβλήματα μειωμένης ρευστότητας, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Διευκολύνονται επίσης οι επιχειρήσεις και σε περιπτώσεις έκτακτης οικονομικής δυσκολίας ή δυσανάλογα μεγάλων πωλήσεων κάποιο μήνα σε σχέση με τον μέσο όρο των μηνιαίων πωλήσεών τους.

Η διακίνηση πολλών μεταχρονολογημένων ή και ακάλυπτων επιταγών έχει ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην έχουν εισπράξει τον ΦΠΑ των πωλήσεών τους έως την ημέρα καταβολής του και να μην μπορούν να τον αποδώσουν. Η ισχύουσα νομοθεσία, η οποία επιβάλλει την ταυτόχρονη δήλωση και εξόφληση του ΦΠΑ, οδηγεί πολλές επιχειρήσεις να κάνουν ανακριβή δήλωση, προκειμένου να μην υποστούν τις συνέπειες της οικονομικής τους αδυναμίας.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε σχετικά: «Με την αποσύνδεση της δήλωσης του ΦΠΑ από την πληρωμή του δίνουμε μια πρακτική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις, όταν αδυνατούν, εξαιτίας έκτακτων ή εξωγενών παραγόντων, να καταβάλλουν τον οφειλόμενο ΦΠΑ. Είναι ακόμα ένα βήμα στην προσπάθεια να χτίσουμε μια πιο ειλικρινή σχέση μεταξύ κράτους και επιχειρήσεων, μια σχέση αμοιβαίας κατανόησης και συνέπειας».


Διαβάστε περισσότερα...

Χαράτσι σε ελεύθερους επαγγελματίες

Χαράτσι σε 850.000 ελεύθερους επαγγελματίες εισηγείται η διοίκηση του ταμείου.

Μάλιστα, η κυβέρνηση, μέσω της αρμόδιας υπουργού, επιβεβαιώνει την εισήγηση της διοίκησης, ενώ παράλληλα δηλώνει ότι το υπουργείο δεν θα προωθήσει τέτοιο ζήτημα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΑΕΕ, προτείνεται οι εισφορές που καταβάλλονται από τους ασφαλισμένους να μην είναι σε δωδεκάμηνη βάση, αλλά σε δεκατετράμηνη με σταδιακή παρακράτηση των δύο επιπλέον εισφορών, την 13η από το 2010 και την 14η από το 2013.

Ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Κ. Παπαθανασίου, έχει, σύμφωνα με την Ημερησία, συζητήσει με τους εκπροσώπους των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων το ταμειακό πρόβλημα που προκαλεί ακολουθούμενη πολιτική του Ταμείου παρουσιάζοντας στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι ετησίως «χάνονται» περί τα 200 εκατ. ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Ελεύθερος ο δημοσιογράφος που πέταξε παπούτσια στον Μπους

Ελεύθερος πρόκειται να αφεθεί σύντομα ο δημοσιογράφος Μουνταντάρ αλ Ζαϊντί που κρατείτο στη φυλακή από τις 14 Δεκεμβρίου 2008 επειδή εκτόξευσε τα παπούτσια του στον Τζορτζ Μπους.

Η τριετής ποινή του 30χρονου δημοσιογράφου που έγινε λαϊκός ήρωας στον αραβικό κόσμο μειώθηκε λόγω καλής διαγωγής.

Τα παπούτσια ρίχτηκαν εναντίον του Μπους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και ο αλ Ζαϊντί είχε φωνάξει: «αυτό είναι σκύλε το αποχαιρετιστήριο φιλί από τις χήρες, τα ορφανά και από τους νεκρούς του Ιράκ».

Ο Μπους απέφυγε σκύβοντας το πρώτο παπούτσι και το δεύτερο αποκρούστηκε από τον πρωθυπουργό Νουρί αλ Μαλίκι.

Ο δικηγόρος του δημοσιογράφου δήλωσε ότι η αποφυλάκιση που θα γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου αποτελεί νίκη για την ελευθερία και την τιμή του ιρακινού Τύπου.


Διαβάστε περισσότερα...

Και νέα μαζική δηλητηρίαση παιδιών στην Κίνα

Περισσότερα από 200 παιδιά που κατοικούν δίπλα σε βιομηχανικό πάρκο της νοτιοδυτικής Κίνας βρέθηκε ότι έχουν αυξημένα επίπεδα μολύβδου στο αίμα τους. Πρόκειται για το τρίτο κρούσμα μαζικής δηλητηρίασης από μόλυβδο τον τελευταίο μήνα.

Οι υγειονομικές αρχές υπέβαλαν σε εξετάσεις περίπου 1.000 παιδιά στη γειτονική πόλη Κουνμίνγκ, σύμφωνα με την China Daily.

"Τα επίπεδά τους ξεπερνούν όλα τα 100 μικρογραμμάρια μολύβδου ανά λίτρο αίματος, αλλά είναι χαμηλότερα από 200 μικρογραμμάρια ανά λίτρο", γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη δηλώσεις γιατρού.

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς και προκύπτει μετά από την επαναλαμβανόμενη έκθεση σε μικρές ποσότητες μολύβδου, που μπορεί να βλάψει την διανοητική ανάπτυξη ενός παιδιού.

Όσο αυξάνεται το επίπεδο του μολύβδου στο αίμα, τόσο αυξάνονται και τα προβλήματα υγείας.

Οι γονείς θεωρούν υπεύθυνο για τη δηλητηρίαση ένα γειτονικό βιομηχανικό πάρκο, προσθέτει το δημοσίευμα, παρότι η τοπική υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας διαψεύδει ότι αυτό συνδέεται άμεσα με τα βιομηχανικά απόβλητα.

Αντίθετα, η υπηρεσία υποστηρίζει ότι η μόλυνση προκλήθηκε από παράγοντες όπως οι εκπομπές ρύπων από τις εξατμίσεις.

"Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά στη συνοικία Ντονγκτσουάν και σε άλλες περιοχές, επομένως αναρωτιέμαι γιατί μόνο τα παιδιά γύρω από το βιομηχανικό πάρκο έχουν βρεθεί να έχουν υπερβολικό μόλυβδο στο αίμα τους", φέρεται να δήλωσε η μητέρα ενός από τα παιδιά που κατοικούν στην περιοχή.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, περισσότερα από 800 παιδιά, που κατοικούν κοντά σε χυτήριο μετάλλων, στη βορειοδυτική επαρχία Σιανσί, βρέθηκαν να έχουν στο αίμα τους επικίνδυνη ποσότητα μολύβδου και περισσότερα από 150 από αυτά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Το ίδιο πρόβλημα έχει παρατηρηθεί και σε βάσεις βαρέων μετάλλων στις επαρχίες Γιουνάν, Χενάν, Χουνάν και Γουανγκντόνγκ.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανιχνεύουν τον καρκίνο στον πνεύμονα με την αναπνοή

Ένας αισθητήρας κατασκευασμένος από νανοσωματίδια χρυσού μπορεί να ανιχνεύσει άμεσα τον καρκίνο των πνευμόνων στην αναπνοή ενός ασθενούς και έτσι να προσφέρει μια έγκαιρη διάγνωση, πριν καν οι όγκοι εμφανιστούν στις ακτινογραφίες ή τις τομογραφίες.

Η νέα τεχνολογία ανακαλύφθηκε από ισραηλινούς ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Technion της Χάιφα, υπό τον Χοσάμ Χαϊκ, και παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature Nanotechnology", σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό.

Η συσκευή, που, κατά τους ερευνητές, θα είναι φορητή και αρκετά φθηνή για να μπορούν να την χρησιμοποιούν καθημερινά οι γιατροί, εμφανίζει μέχρι στιγμής ακρίβεια σε ποσοστό 86% στη διάγνωση του καρκίνου. Προσφέρει την ελπίδα ότι στο μέλλον ο καρκίνος των πνευμόνων -που συνήθως γίνεται αντιληπτός όταν πια έχει εξαπλωθεί και δεν είναι θεραπεύσιμος- θα ανιχνεύεται σε πρώιμο και πιθανώς θεραπεύσιμο στάδιο. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η συσκευή τους θα μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και άλλων μορφών καρκίνου.

Ο αισθητήρας από νανοσωματίδια χρυσού, πάχους πέντε νανομέτρων το καθένα, ανιχνεύει ειδικές πτητικές οργανικές ουσίες που περιέχονται σε υψηλά επίπεδα στην εκπνοή των ατόμων, οι οποίοι έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν όγκο στους πνεύμονες. Τα τεστ ανάλυσης της αναπνοής έχουν ήδη αναγνωριστεί από τους επιστήμονες ως μια εναλλακτική και πολλά υποσχόμενη μέθοδος διάγνωσης για διάφορες παθήσεις. Το 2006 ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν για να μυρίζουν τον καρκίνο στην αναπνοή των ασθενών με εντυπωσιακή ακρίβεια της τάξης του 99%.

Ο καρκίνος των πνευμόνων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σκοτώνει περίπου 1,3 εκατ. άτομα ετησίως στον κόσμο και είναι η κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο διεθνώς (18% των συνολικών θανάτων). Μόνο των 15% των ασθενών ζουν πάνω από πέντε χρόνια, εν μέρει επειδή η διάγνωση της ασθένειας γίνεται καθυστερημένα.

Η ισραηλινή συσκευή πρέπει να πρέπει να περάσει πρώτα από πολλές ακόμα δοκιμές και να πάρει την έγκριση από τις αρμόδιες Αρχές πριν αρχίσει η παραγωγή της, μια διαδικασία που, κατά τους δημιουργούς της, αναμένεται να διαρκέσει τρία ως πέντε χρόνια. Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι μέτρησης των οργανικών ουσιών της αναπνοής, αλλά είναι πιο ακριβές και αργές.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στη φρουκτόζη!

Η φρουκτόζη, η οποία υπάρχει στα φρούτα και στους χυμούς, μπορεί να είναι αιτία της παιδικής παχυσαρκίας, αναφέρει νέα έρευνα που διεξήχθη στη Γερμανία.

Οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Διατροφικής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Στουτγάρδης διαπίστωσαν ότι τα παιδιά έχαναν βάρος όταν μειωνόταν η κατανάλωση φρουκτόζης μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η έρευνα βασίστηκε σε δείγμα 15 υπέρβαρων παιδιών, ηλικίας από πέντε ως οκτώ ετών.

Μέσα σε διάστημα τριών μηνών, τα παιδιά τράφηκαν με τρόφιμα που περιείχαν τη μισή ποσότητα φρουκτόζης σε σχέση με την προηγούμενη διατροφή τους.

Στη διάρκεια της μελέτης, ο δείκτης της σωματικής τους μάζας μειώθηκε κατά 0.7.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι μία προσωρινή μείωση στην κατανάλωση φρουκτόζης μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα παχύσαρκα παιδιά.


Διαβάστε περισσότερα...

Έκλεισαν τα Τέμπη οι κτηνοτρόφοι

Την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Τεμπών, έκλεισαν κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα, διεκδικώντας- μεταξύ άλλων- «την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος», ρυθμίσεις χρεών, φορολογικές διευκολύνσεις και καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους.

Οι κτηνοτρόφοι παρέταξαν τα επαγγελματικά τους αυτοκίνητα και στα δύο ρεύματα του δρόμου και διέκοψαν την κυκλοφορία και ύψωσαν πανό, σύμφωνα με την προαναγγελθείσα διαμαρτυρία τους, για αποκλεισμό του δρόμου μέχρι το βράδυ, οπότε και θα αποφασίσουν εκ νέου τη στάση τους.

«Είναι προειδοποιητική η κινητοποίηση μας και δεν είναι ο στόχος μας να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο, αλλά να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Κατά διαστήματα θα επιτρέπουμε την διέλευση των αυτοκινήτων, ενώ θα επιτρέπουμε από την βοηθητική λωρίδα την κίνηση εκτάκτων περιστατικών» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης.

Οι κτηνοτρόφοι -μεταξύ άλλων- διεκδικούν οικονομική ενίσχυση ύψους 50 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 250 ευρώ ανά αγελάδα «σε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος», αποζημίωση μέσω ΕΛΓΑ για την περσινή ξηρασία, διασφάλιση τιμών για το γάλα (στο 1,30 ευρώ για το πρόβειο γάλα, 0,90 για το κατσικίσιο και 0,60 για το αγελαδινό), διασφάλιση της τιμής του κρέατος (στα 7 ευρώ το κιλό για τα αμνοερείφια), ρύθμισεις χρεών, αύξηση της επιστροφής φόρου καυσίμων, επιστροφή ΦΠΑ στο 15%, έλεγχο της αγοράς, κ.α.


Διαβάστε περισσότερα...

Γυρίζει σελίδα η Ιαπωνία Το κεντρώο Δημοκρατικό Κόμμα πέτυχε ιστορική νίκη στις χθεσινές εκλογές

Ιστορική νίκη πέτυχε το κεντρώο Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας στις χθεσινές εκλογές, τερματίζοντας την επί πέντε δεκαετίες συνεχή διακυβέρνηση της χώρας από το συντηρητικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα. Βασικό σύνθημα των Ιαπώνων Δημοκρατικών που βρήκε απήχηση στους ψηφοφόρους ήταν η «αλλαγή».

O απερχόμενος πρωθυπουργός Τάρο Άσο παραδέχθηκε τη βαριά ήττα του κόμματός του το οποίο για πρώτη φορά από το 1955 (με μοναδική εξαίρεση 11 μήνες) δεν βρίσκεται στην εξουσία. Το Δημοκρατικό Κόμμα που δημιουργήθηκε μόλις το 1998 από βουλευτές που είχαν αποχωρήσει από το κυβερνών κόμμα πέτυχε σημαντικότατη νίκη κερδίζοντας περίπου 300 από τις 480 έδρες της Κάτω Βουλής (τριπλασιάζοντας τις έδρες που κατείχε έως τώρα). «Το αποτέλεσμα είναι πολύ βαρύ», δήλωσε ο Άσο. «Εκφράστηκε μια πολύ έντονη και βαθιά δυσαρέσκεια εναντίον του κόμματός μας».

Η εκστρατεία
Οι Ιάπωνες ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες ανησυχώντας ιδιαίτερα για τη χειρότερη οικονομική ύφεση στην οικονομία της χώρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Δημοκρατικό Κόμμα υποσχέθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πολλές παροχές στις οικογένειες με παιδιά και τους αγρότες, αλλά και αύξηση του κατώτατου μισθού. «Η χώρα είναι θυμωμένη με τους κυβερνώντες και εμείς τους ευχαριστούμε βαθιά για την υποστήριξή τους», δήλωσε ο 62χρονος ηγέτης των Δημοκρατικών Γιουκίο Χατογιάμα, ο οποίος αναμένεται να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. «Δεν θα είμαστε αλλαζόνες και θα ακούσουμε τον λαό», πρόσθεσε. «Εμείς θα αλλάξουμε την Ιαπωνία». Η ανεργία έχει φθάσει το ποσοστό-ρεκόρ 5,7%, ο αποπληθωρισμός έχει ενταθεί, ενώ οι οικογένειες έχουν κάνει σημαντικές περικοπές στις δαπάνες λόγω της μεγάλης αβεβαιότητάς τους για το μέλλον».

Οι Δημοκρατικοί αναμένεται να διαμορφώσουν μια πιο ανεξάρτητη σχέση με τις ΗΠΑ, παρ΄ ότι ο Χατογιάμα δήλωσε ότι «η συμμαχία Ουάσιγκτον- Τόκιο θα συνεχίσει να αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της εξωτερικής μας πολιτικής», και μια πιο στενή σχέση με την Κίνα. Πολιτικοί αναλυτές μιλούν για «το τέλος του μεταπολεμικού πολιτικού συστήματος στην Ιαπωνία, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα άλλο κόμμα, εκτός του Φιλελεύθερου, κερδίζει την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές επιθυμούσαν μία λύση στο αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει το Κοινοβούλιο, όπου οι Δημοκρατικοί και οι σύμμαχοί τους ελέγχουν τη λιγότερο ισχυρή Άνω Βουλή και μπορούσαν να καθυστερήσουν την ψήφιση νομοσχεδίων.

Πολλοί ψηφοφόροι, παρ΄ ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι καινούργιο και δεν έχει δοκιμαστεί στην εξουσία, το υποστήριξαν επειδή αισθάνονται ότι η χώρα χρειάζεται δραστικές αλλαγές. Η επίσημη προεκλογική περίοδος διήρκεσε μονάχα 2 εβδομάδες, χωρίς να συζητηθούν ιδιαίτερα τα φλέγοντα θέματα, και πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το αποτέλεσμα οφείλεται στη διάθεση των ψηφοφόρων για αλλαγή.


Γιούκιο Χατογιάμα

Ετών:62 ● ΑΝΗΚΕΙ σε πλούσια οικογένεια- είναι απόγονος σαμουράι και εγγονός πρωθυπουργού ● ΑΠΕΚΤΗΣΕ ντοκτορά στη μηχανολογία στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Στάνφορντ ● Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ήταν υπουργός Εσωτερικών και στενός συνεργάτης του απερχόμενου πρωθυπουργού Τάρο Άσο έως πρόσφατα ● ΕΞΕΛΕΓΗ πρώτη φορά βουλευτής το 1986 με το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα από το οποίο αποχώρησε το 1993 ● ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΡΥΤΕΣ του Δημοκρατικού Κόμματος, διετέλεσε ηγέτης του μεταξύ 1999 και 2002 και ανέλαβε εκ νέου πρόεδρός του τον Μάιο ● ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΟΣ για τις θέσεις του σε ζητήματα ασφαλείας και διπλωματίας παρά για την οικονομία. Υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση του ιαπωνικού Συντάγματος προκειμένου να μπορεί η χώρα να διατηρεί στρατό. Έχει χαρακτηρίσει «δουλική» τη σχέση της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ ● Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ φιλοσοφία βασίζεται στην «αδελφότητα», καθώς υποστηρίζει πιο στενούς δεσμούς στην κοινωνία αλλά και σε διεθνές επίπεδο


Διαβάστε περισσότερα...

Θερμική βόμβα το Λεκανοπέδιο Αθηνών

54 βαθμούς Κελσίου φτάνει η θερμοκρασία στην Ακρόπολη, σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα Τhermopolis 2009

Σε θερμική βόμβα έχει μετατραπεί η Αθήνα. Μία από τις μεγαλύτερες έρευνες που έγινε στη χώρα μας, με τη συνδρομή τουλάχιστον δέκα δορυφόρων και δύο αεροσκαφών, αποκαλύπτει ότι ο τρόπος δόμησης και τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένη η πρωτεύουσα εκτοξεύουν τη θερμοκρασία έως και 12 βαθμούς ψηλότερα σε σύγκριση με περιαστικές περιοχές.

Αποδεικνύεται ότι διάφορα είδη μικροσωματιδιακών ρύπων που κατακλύζουν τον ουρανό της πρωτεύουσας επιδρούν ως θερμοκηπικά αέρια, καθώς δεν αφήνουν να διαφύγει προς τα πάνω η θερμότητα που απελευθερώνει η πόλη.

Σχεδόν έναν μήνα πριν, στις 22 Ιουλίου, όταν η πολυδιάστατη έρευνα Τhermopolis 2009 που χρηματοδότησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, μία από τις θερμικές κάμερες που έστρεψαν προς τον Παρθενώνα Έλληνες και ξένοι επιστήμονες έδειξε ότι η θερμοκρασία των μαρμάρων της Ακρόπολης έφτανε και ξεπερνούσε τους 54 βαθμούς Κελσίου.

Ένας από τους 42 επίγειους σταθμούς μέτρησης που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα κατέγραφε στην άσφαλτο της οδού Πατησίων θερμοκρασία 66 βαθμών Κελσίου.

Σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων μακριά από τη Γη, οι δορυφόροι ΕRS και ΕΝVΙSΑΤ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος συνεπικουρούμενοι από τον Landsat5 και Calipso της ΝΑSΑ και από το σύμπλεγμα δορυφόρων του Αμερικανικού Οργανισμού Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) αποτύπωναν τη θερμική εικόνα της Αθήνας.

Ζεστή λίμνη
Ο αέρας της πόλης είχε θερμοκρασία 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ την ίδια στιγμή το πρώτο και μοναδικό ελληνικό ερευνητικό αεροσκάφος που ανήκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης πετούσε πάνω από την Ανατολική Αττική, μετρώντας στη λίμνη του Μαραθώνα θερμοκρασία 26 βαθμών Κελσίου.

Μέσα στο αεροσκάφος, ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Σπύρος Ραψομανίκης έβλεπε από τις ενδείξεις των οργάνων που κατασκεύασε με τους συνεργάτες του ποια ήταν τα σημεία της Αθήνας που απελευθέρωναν τη μεγαλύτερη θερμότητα προς την ατμόσφαιρα.

«Μία από τις βασικές διαπιστώσεις που μπορούμε να κάνουμε προτού ξεκινήσουμε την πολύμηνη ανάλυση του τεράστιου όγκου δεδομένων που συγκεντρώσαμε, είναι ότι η Αθήνα με τον τρόπο που είναι δομημένη αλλά και με τα υλικά με τα οποία έχει χτιστεί δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα καζάνι που βράζει», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης. «Η Αθήνα αποτελεί μια αστική θερμική νησίδα. Δέχεται την ηλιακή ακτινοβολία στο υπεριώδες και ορατό φάσμα, η οποία συσσωρεύεται στα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα τα σπίτια, τα διάφορα κτίρια και οι δρόμοι. Στη συνέχεια, η ακτινοβολία απελευθερώνεται ως θερμότητα στην ατμόσφαιρα όμως η θερμότητα αυτή φαίνεται πως είναι τόσο μεγάλη, με αποτέλεσμα να παρατηρείται τεράστια διαφορά στη θερμοκρασία του αέρα της Αθήνας συγκριτικά με άλλες πόλεις της Αττικής», προσθέτει.

«Οδική χαράδρα»
Από την άλλη πλευρά, σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της θερμικής νησίδας διαδραματίζουν τα ψηλά κτίρια και οι στενοί δρόμοι που προκαλούν το φαινόμενο της οδικής χαράδρας (street canyon), όπου η θερμότητα και η ρύπανση από την πυκνή κυκλοφορία των οχημάτων εγκλωβίζονται και στροβιλίζονται. Η κατάσταση αυτή επιβαρύνεται από την ελλιπή θερμική μόνωση των κτιρίων και την υπερκατανάλωση ενέργειας από τα κλιματιστικά μηχανήματα, από τις ταράτσες που μονώνονται με πίσσα, από τα κόκκινα κεραμίδια σε όσα σπίτια έχουν κεραμοσκεπές, από την ανεπάρκεια βλάστησης και ψηλών δέντρων.

66 ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ!

Καυτή πίσσα θύμιζε η άσφαλτος της Πατησίων, ενώ η λίμνη του Μαραθώνα με 26 βαθμούς ήταν σαν... πισίνα.


Καπνομίχλη από τα μικροσωματίδια

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ στον ουρανό της Αθήνας δημιουργεί, όπως φαίνεται ξεκάθαρα, και ένα πλήθος διαφόρων τύπων μικροσωματιδίων. Τα σωματίδια που συναποτελούν την καπνομίχλη δημιουργούνται κατά κύριο λόγο από καύσεις όπως για παράδειγμα τα καυσαέρια από τον τεράστιο όγκο των αυτοκινήτων. Εξαιτίας του ότι τρόπου δημιουργίας τους, οι ρύποι αυτοί έχουν μαύρο χρώμα και απορροφούν τη θερμότητα που εκπέμπονται από την πόλη, με αποτέλεσμα να μην την αφήνουν να διαφύγει προς τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Με τη συμβολή του κ. Αλέξη Παπαγιάννη, που είναι αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής στο ΕΜΠ και υπεύθυνος λειτουργίας του συστήματος μέτρησης Lidar, οι ειδικοί διαπίστωσαν την ύπαρξη και διαφόρων άλλων σωματιδίων τα οποία ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία προτού φθάσει στην Αθήνα. Τα στοιχεία για το ενεργειακό ισοζύγιο της πόλης, από την ακτινοβολία που δέχεται μέχρι τη θερμότητα που εκπέμπει, συγκεντρώθηκαν και με τη βοήθεια του Διεθνούς Κέντρου Ακτινοβολιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας που εδρεύει στη Ζυρίχη.

Όλη η Αθήνα πάνω από τους 40 C

ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ μέχρι την Ομόνοια, το Παγκράτι, τους Αμπελόκηπους, τα δυτικά προάστια, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, τη Λεωφόρο Συγγρού, τη Δάφνη, τον Άγιο Δημήτριο, τον Κεραμεικό, τον Ελαιώνα, ολόκληρη η Αθήνα φαινόταν «άρρωστη», καθώς το θερμικό της αποτύπωμα βρισκόταν σε μέγιστες τιμές. Το αεροσκάφος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου που πετούσε διαδοχικά στα 580 μ., στα 2.500 μ. και στα 3.400 μ. αποτύπωνε μαζί με το δεύτερο αεροσκάφος που ανήκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας της Ισπανίας (ΙΝΤΑ) τις θερμικές εκπομπές σε κάθε γειτονιά και δρόμο της Αθήνας. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι καθώς οι θερμικές απεικονίσεις της Αθήνας εμφανίζονταν την ώρα της πτήσης στις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών, δεν φαινόταν καμία περιοχή, κανένα σπίτι ή δρόμος που να έχει εξωτερική θερμοκρασία μικρότερη από 40 βαθμούς.


Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές

● Εγγραφές ● Στέγη ● Σίτιση ● Περίθαλψη ● Υποτροφίες

Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο ένας ολόκληρος κόσμος γεμάτος όνειρα και ελπίδες ετοιμάζεται να ενταχθεί και τυπικά με την εγγραφή του στο τμήμα στο οποίο πέτυχε την εισαγωγή του ξεκινώντας από μια νέα αφετηρία την «περιπέτεια» της γνώσης.

Μαζί με το «Καλή ακαδημαϊκή χρονιά», «ΤΑ ΝΕΑ» στην προσπάθειά τους να διευκολύνουν τους πρωτοετείς φοιτητές παρουσιάζουν τον «χάρτη με τα περάσματα», έναν χρήσιμο οδηγό με όλα τα στοιχεία για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που συνεπάγεται η φοίτηση στο Πανεπιστήμιο:

τους όρους και τις προϋποθέσεις της εγγραφής, τα δικαιολογητικά για δωρεάν σίτιση, στέγαση και επιδότηση ενοικίου, τις δυνατότητες υποτροφίας ή φοιτητικού δανείου, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις διευθύνσεις (έδρα, τηλέφωνο, fax, email) όλων των Πανεπιστημίων.


ΕΓΓΡΑΦΗ Όλα τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσετε

Για την εγγραφή τους οι επιτυχόντες ή νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, καταθέτουν στη γραμματεία της σχολής ή του τμήματος τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

Αίτηση για εγγραφή. Τίτλο απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών.

Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Έξι (6) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

Εκτός των παραπάνω και μόνον όσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο (90% και 10%)υποβάλλουν και αντίγραφο της βεβαίωσης (πρόσβασης).

Κατά την προσέλευσή τους για εγγραφή, οι εισαχθέντες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά τους στοιχεία και η ακριβής ημερο μηνία γέννησης. Η ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ Στους φοιτητές παρέχονται:

α) Υγειονομική περίθαλψη β) Σίτιση και στέγαση γ) Υποτροφίες- Δάνεια ε) Φοιτητικό εισιτήριο Τα απαιτούμενα για κάθε περίπτωση παροχής δικαιολογητικά υποβάλλονται από τους ενδιαφερομένους στη γραμματεία του τμήματος, στο οποίο έχουν πετύχει την εισαγωγή τους.


Τι προσφέρει κάθε Πανεπιστήμιο

1. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
\334 ΣΤΕΓΑΣΗ Σήμερα το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει Σχολές και Τμήματα διασπαρμένα σε ένα μεγάλο μέρος της Αθήνας (Κέντρο, Ζωγράφου, Δάφνη, Γουδή κ.λπ.). Η στέγαση των φοιτητών του Πανεπιστημίου εξυπηρετείται από τις Φοιτητικές Εστίες:

α. ΦΕΑ. Πατησίων 279-281, Τ.Κ. 111 44, τηλ. 210-2021.611-5, 210-2014.148, fax: 210-2021.614.

β. ΦΕΕΜΠ. Πολυτεχνειούπολη, τηλ. 210-7793.515, 7793.919 7757.581, fax: 210-7752.981.

γ.Μεγάλη Φοιτητική Εστία επί της οδού Ούλοφ Πάλμε, δυναμικότητας περίπου 800 κλινών και Β΄ ΦΕΠΑ κοντά στην οδό Ταξίλου, δυναμικότητας περίπου 150 κλινών.

Πληροφορίες: Χρήσιμα τηλέφωνα και διευθύνσεις: Πανεπιστημίου 30, Τ.Κ. 106 79, Αθήνα, Πανεπιστημιούπολη, Αθήνα, τηλ. 210-3620.020, 3223.945, 3646.966, fax: 210-3602.145.

\334 ΣΙΤΙΣΗ Αυτή τη στιγμή λειτουργούν τέσσερα εστιατόρια για το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλ. 210-3626.661, 210-3688.216, 210-3688.230.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ (ΣΚΦ) Για τις δυσκολίες προσαρμογής και για άλλα προβλήματα των φοιτητών λειτουργεί το Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών (ΣΚΦ) του Πανεπιστημίου, που έχει στόχο να υποστηρίξει και να βοηθήσει τους φοιτητές να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα που πιθανώς να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της φοιτητικής ζωής.

Πληροφορίες: Η ηλεκτρονική διεύθυνση του ΣΚΦ είναι: skf@cc.uoa. gr. (τηλ. 210-7277.553 και 210-7277.554)

ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ Το Διδασκαλείο έχει τη δυνατότητα, εφόσον ζητηθεί, να διδάξει και γλώσσες που συνήθως δεν προσφέρονται σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια όπως η Ινδική, η Βουλγαρική, η Αλβανική, η Ισλανδική, η Ρουμανική, η Εβραϊκή, η Περσική, η Αρμενική, η Γεωργιανή, η Ουκρανική και η Τσεχική.

Πληροφορίες στο τηλ. 210-3688.204. ΤΑΜΕΙΟ ΑΡΩΓΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Ανεξάρτητη Υπηρεσία που έχει σκοπό την ηθική και υλική ενίσχυση των φοιτητών για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

Πληροφορίες στο τηλ. 210-3688.221. ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Έχει σκοπό να διευκολύνει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που επιθυμούν να εργαστούν για την οικονομική ενίσχυσή τους. Στεγάζεται στον Δ΄ όροφο της Πανεπιστημιακής Λέσχης, Ιπποκράτους 15.

Πληροφορίες στα τηλ. 210-3614.532, 210-3609.295, 210-3688.227.

2. ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
\334 ΣΙΤΙΣΗ Όλοι οι φοιτητές έχουν δικαίωμα δωρεάν σίτισης. Η σίτιση παρέχεται στο εστιατόριο του Πανεπιστημίου (Λαγουμιτζή 15-17) και για όσους διαμένουν σε άλλες εστίες ή σε οικοτροφεία, στον τόπο διαμονής τους, με κάρτα σίτισης. Το εστιατόριο λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας (πρωί, μεσημέρι και βράδυ) εκτός από τις διακοπές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού.

\334 ΣΤΕΓΑΣΗ Το Πανεπιστήμιο διαθέτει ιδιόκτητο ακίνητο όπου στεγάζεται η Φοιτητική Εστία. Προσωρινά είναι εκτός λειτουργίας λόγω της ανακαίνισης που γίνεται. Μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών οι φοιτητές που δικαιούνται στέγαση διαμένουν σε ενοικιαζόμενα ξενοδοχεία ή τους χορηγείται επιδότηση ενοικίου.

Πληροφορίες: Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας τηλ. 210-

9201.142, Υγειονομική Υπηρεσία τηλ. 210-9201.647. 3. ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
\334 ΣΙΤΙΣΗ Οι φοιτητές έχουν δικαίωμα δωρεάν σίτισης στο εστιατόριο του Ιδρύματος μετά τη χορήγηση ειδικής κάρτας από τις Γραμματείες των Τμημάτων. Η κάρτα σίτισης φυλάσσεται και ανανεώνεται ύστερα από επανεξέταση των προϋποθέσεων κάθε ακαδημαϊκό έτος.

\334 ΣΤΕΓΑΣΗ Το Πανεπιστήμιo δεν διαθέτει χώρους για τη στέγαση των φοιτητών. Κατά συνέπεια οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις ακόλουθες Φοιτητικές Εστίες:

● Φοιτητική Εστία Αθηνών (ΦΕΑ), Πατησίων, τηλ.

210-279.281, 210-2021.615, 210-2021.614.

● Φοιτητική Εστία Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΦΕΕΜΠ), Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, τηλ.

210-7793.918.

● Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ), Ούλοφ Πάλμε 21, Ιλίσια, τηλ. 210-7243.276, 210-7243.279.

● Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας: τηλ. 210-5294.916, Φοιτητική Λέσχη: τηλ. 210-5294.952.

4. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
\334 ΣΙΤΙΣΗ Κοντά στο κτίριο της Σχολής Χημικών Μηχανικών στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου λειτουργεί εστιατόριο, στο οποίο σιτίζονται δωρεάν όσοι από τους φοιτητές του Ιδρύματος έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, όπως προβλέπουν οι ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις. Επίσης, το συγκρότημα Μαγειρείου- Εστιατορίου της Φοιτητικής Εστίας Ζωγράφου, πέρα από τους οικοτρόφους της, είναι σε θέση να εξυπηρετεί 1.000 εξωτερικούς σιτιζόμενους από οποιεσδήποτε Σχολές.

\334 ΣΤΕΓΑΣΗ Σε οικοπεδική έκταση της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου έχει ανεγερθεί από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας η Φοιτητική Εστία του Ζωγράφου. Η δωρεάν διαμονή στη Φοιτητική Εστία του Ζωγράφου παρέχεται σε φοιτητές που έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα.

Πληροφορίες: Φοιτητική Μέριμνα: 210-7721.091,

210-7721.091 e-mail: lena@epu. ntua. gr 210-7723.086 (Φοιτητική Εστία), 105, 210-7793.919 (εστιατόριο). 5. ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
\334 ΣΙΤΙΣΗ- ΣΤΕΓΑΣΗ Η αρμοδιότητα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (Ελευθερίου Βενιζέλου 70, Αθήνα 176 71, τηλ. 210-

9549.100 fax: 210-9577.050) για τη στέγαση των φοιτητών του περιλαμβάνει την επιδότηση του ενοικίου που καταβάλλουν οι φοιτητές σε ενοικιαζόμενα από αυτούς ιδιωτικά διαμερίσματα ή δωμάτια ξενοδοχείων.

Η επιλογή των φοιτητών που δικαιούνται επιδότησης ενοικίου γίνεται με βάση την οικονομική τους κατάσταση, η οποία κρίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τη δωρεάν σίτιση. Αν ο αριθμός των φοιτητών που δικαιούνται στέγασης με το ανωτέρω κριτήριο είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό εκείνο τον οποίο έχει τη δυνατότητα να επιδοτήσει το Πανεπιστήμιο με βάση τις υπάρχουσες πιστώσεις, τότε κατά την επιλογή των δικαιούχων φοιτητών λαμβάνεται υπόψη ως δεύτερο επιπλέον κριτήριο επιλογής η ακαδημαϊκή τους επίδοση.

6. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
\334 ΣΙΤΙΣΗ Στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου λειτουργεί Εστιατόριο, όπου μπορούν να σιτίζονται όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή. Δωρεάν σίτιση δικαιούνται όσοι διαθέτουν τις προϋποθέσεις, για τις οποίες μπορούν να ενημερώνονται από το Γραφείο Φοιτητικής Λέσχης που βρίσκεται στο ημιυπόγειο του Κεντρικού Κτιρίου του Πανεπιστημίου (http://www. aueb. gr/foithsh/merimna. htm)

\334 ΣΤΕΓΑΣΗ Οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δικαιούνται δωρεάν στέγαση στις ακόλουθες φοιτητικές εστίες: Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, διεύθυνση: Πατησίων 279-281, 111 44 τηλ.

210-2021.615, Φοιτητική Εστία ΕΜΠ, διεύθυνση: Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, 157 72, τηλ. 210-7793.515, 210-7793.919, Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, διεύθυνση: Ούλωφ Πάλμε 21, Άνω Ιλίσια, 157 71, τηλ. 210-7243.276, 210-7243.279 7. ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
\334 ΣΙΤΙΣΗ Ωσότου αρχίσει να λειτουργεί η Λέσχη της ΑΣΚΤ, οι φοιτητές της Σχολής (όσοι δικαιούνται δωρεάν σίτισης) θα σιτίζονται στο Εστιατόριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αραχώβης 44.

\334 ΣΤΕΓΑΣΗ Η Σχολή συνήψε σύμβαση με το ξενοδοχείο «Lido» (Ζήνωνος και Νικηφόρου 2), τηλ. 210-5248.211, για τη στέγαση 30 φοιτητών οι οποίοι έχουν τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις.

Πληροφορίες: Σήμερα η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στεγάζεται στα ακόλουθα κτίρια:

Κεντρικό: Πατησίων 42, Τ.Κ. 106 82 Αθήνα, τηλ. 210-3816.930

Πειραιώς 256, Τ.Κ. 183 46 Ρέντης, τηλ. 210-4819.666 Φοιτητική Μέριμνα: τηλ. 210-3803.010, 210-3836.562 8. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
\334 ΣΙΤΙΣΗ Διαθέτει φοιτητικό εστιατόριο όπου οι σπουδαστές μπορούν να έχουν τρία γεύματα ημερησίως από Δευτέρα έως και Κυριακή. Για τη σίτιση στο φοιτητικό εστιατόριο χορηγείται δελτίο δωρεάν σίτισης από το Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

\334 ΣΤΕΓΑΣΗ Το Πανεπιστήμιο για τη στέγαση των φοιτητών έχει συνάψει σύμβαση με ξενοδοχεία της περιοχής του Πειραιά και έχει μισθώσει ορισμένο αριθμό κλινών για τις ανάγκες του, ως εξής: α) ΦΑΛΗΡΕΑΣ, Ελευθ. Βενιζέλου 2, Ν. Φάληρο β) JΕRRΥ΄S, Καραϊσκάκη 10, Ν. Φάληρο γ) ΡΑRΚ, Κολοκοτρώνη 103 και Γλάδστωνος.

Πληροφορίες: Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας (τηλ.

210-4142.088, 210-4142.160, 210-4142.089). Φοιτητική Λέσχη: Τσαμαδού 78, Πειραιάς (τηλ. 210-

4110.389). Γραφείο Εξυπηρέτησης Φοιτητών (τηλ.

210-4142.073).

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Το Συμβουλευτικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πειραιώς προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες στους φοιτητές, οι οποίες ανταποκρίνονται με τρόπο ολιστικό στις ανάγκες τους. Απευθύνεται τόσο στους φοιτητές που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν προβλήματα και να τα επιλύσουν, όσο και σε εκείνους που χρειάζονται στήριξη στις αποφάσεις τους για να προχωρήσουν σε επιλογές ζωής.

Το πλαίσιο λειτουργίας του ΣΥΚΕΠΠ διακρίνεται σε τρία επίπεδα: α) της συμβουλευτικής παρέμβασης και της ψυχολογικής στήριξης, β) της έρευνας, γ) της κοινωνικής παρέμβασης.

9. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
\334 ΣΙΤΙΣΗ Η Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη είναι αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο και στεγάζεται σε ειδικό κτίριο στα ανατολικά της Πανεπιστημιούπολης. Διαθέτει εστιατόριο, υγειονομική υπηρεσία, καφετερία και κομμωτήριο. Είναι επιφορτισμένη με τη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Έχουν δικαίωμα δωρεάν προσέλευσης όλοι ανεξαιρέτως οι φοιτητές. Ο σταθμός λειτουργεί με προγραμματισμένες επισκέψεις κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από 09.00 έως 11.00 καθ΄ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους (από Σεπτέμβριο έως Ιούνιο).

Πληροφορίες: Γραμματεία, τηλ. 2310-992.612. \334 ΣΤΕΓΑΣΗ Για τους φοιτητές του ΑΠΘ λειτουργούν τρεις Φοιτητικές Εστίες στην περιοχή των 40 Εκκλησιών και δύο παραρτήματα, το ένα στην Καλαμαριά (Λυκούδη 2-4 και 6) και το άλλο στο πρώην ξενοδοχείο «Εγνατία» (Λέοντος Σοφού 11).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία κάθε Φοιτητικής Εστίας:

Α΄ Φ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Στίλπωνος Κυριακίδη 17, Τ.Κ. 546 36, τηλ. 2310-202.500, 2310-205.183.

Β΄ Φ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Καθηγητού Βουζουκίδου, Τ.Κ. 546 36, τηλ. 2310-208.044.

Γ΄ Φ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Στίλπωνος Κυριακίδη 17, Τ.Κ. 546 36, τηλ. 2310-214.168.

Δ΄ Φ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Λέοντος Σοφού 11, Τ.Κ.

546 26, τηλ. 2310-536.360.

Φ.Ε. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, Στ. Λυκούδη 2-6, Τ.Κ. 551 32, τηλ. 2310-449.447.

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Το Τμήμα Σπουδών του ΑΠΘ στην ιστοσελίδα του προσφέρει τη δυνατότητα για εύρεση κατοικίας στους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ. Αναζητήστε την υπηρεσία αυτή στο http://dps. web. auth. gr/index. php 10. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
\334 ΣΙΤΙΣΗ Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας λειτουργούν Φοιτητικά Εστιατόρια (Βόλος, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα), στα οποία παρέχεται δωρεάν σίτιση σε όλους τους φοιτητές, με κριτήριο την οικονομική και την οικογενειακή τους κατάσταση. Στο Φοιτητικό Εστιατόριο μπορούν να σιτίζονται και οι μη δικαιούχοι δωρεάν σίτισης φοιτητές, με χαμηλή οικονομική συμμετοχή.

\334 ΣΤΕΓΑΣΗ Στο Πανεπιστήμιο λειτουργεί Φοιτητική Εστία στο κτίριο του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (2ας Νοεμβρίου και Βερναρδάκη, Βόλος), με δυνατότητα στέγασης σαράντα (40) φοιτητών, με κριτήριο την οικονομική και την οικογενειακή τους κατάσταση, με χαμηλή οικονομική συμμετοχή.

Πληροφορίες: Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας, τηλ. 24210-745.06. Για τη διαμονή στη Φοιτητική Εστία, στα γραφεία του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, κτίριο «πρώην Λητώ», 2ας Νοεμβρίου και Βερναρδάκη, Βόλος, τηλ. 24210-341.71.

11. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου λειτουργεί Γραφείο Υποδοχής Φοιτητών με στόχο την ενημέρωση των φοιτητών για τα εκπαιδευτικά θέματα, καθώς και για εκείνα που άπτονται της φοιτητικής ζωής (στέγαση, περίθαλψη, υποτροφίες κ.λπ.).

\334 ΣΙΤΙΣΗ Για την κατηγορία φοιτητών που δικαιούνται δωρεάν σίτιση παρέχεται ένα δωρεάν γεύμα ημερησίως σε επιλεγμένα εστιατόρια της Τρίπολης. Οι υπόλοιποι φοιτητές δικαιούνται το ίδιο γεύμα έναντι 3 ευρώ.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ Το δίκτυο δεδομένων παρέχει στους φοιτητές πρόσβαση σε νέες υπηρεσίες τηλεματικής. Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε φοιτητής κατά την εγγραφή του στο Ίδρυμα λαμβάνει λογαριασμό (login και password) πρόσβασης στις υπηρεσίες τηλεματικής και Διαδικτύου του Ιδρύματος.

Πληροφορίες δίνονται στο τηλ. 2710-230.000 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www. upelop. gr/students. shtml 12. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
\334 ΣΙΤΙΣΗ Η σίτιση παρέχεται από το εστιατόριο της Φοιτητικής Εστίας, το οποίο βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη, με την επίδειξη της ειδικής κάρτας σίτισης. Η σίτιση αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 30ή Ιουνίου του επόμενου έτους. Σίτιση δεν παρέχεται κατά τις ημέρες των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

\334 ΣΤΕΓΑΣΗ Η Φοιτητική Εστία του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας παρέχει διαμονή σε προπτυχιακούς φοιτητές που δικαιούνται δωρεάν σίτιση. Για σχετικές πληροφορίες οι φοιτητές θα πρέπει να απευθύνονται στη Φοιτητική Εστία, στα τηλ. 2610-992.359-361 και στο fax: 2610-993.550.

Η διάθεση των δωματίων στη (μικρή) Εστία του Πανεπιστημίου στο Προάστιο γίνεται με προτεραιότητα έπειτα από σχετικό αίτημα των συντονιστών-μελών ΔΕΠ των Τμημάτων που δέχονται φοιτητές ξένων Πανεπιστημίων. Πληροφορίες στη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας, τηλ. 2610-997.968 και 997.975. Το κόστος διαμονής για το μονόκλινο δωμάτιο ανέρχεται στο ποσό των 150 ευρώ μηνιαίως και για το δίκλινο στο ποσό των 200 ευρώ μηνιαίως συν το χαρτόσημο. Καταβάλλεται εγγύηση ποσού ίσου με το ενοίκιο ενός μηνός, η οποία επιστρέφεται κατά την αποχώρηση αν το δωμάτιο παραδοθεί χωρίς φθορές. Για διαμονή έως δεκαπέντε (15) ημέρες το μίσθωμα των δωματίων προσαυξάνεται με το ποσό των 8 ευρώ ημερησίως.

ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Στη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας λειτουργεί Κέντρο Στήριξης Φοιτητών (τηλ. 2610 994534), το οποίο έχει ως σκοπό την ψυχολογική συμβουλευτική στήριξη των φοιτητών του Ιδρύματος.

13. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Για λεπτομέρειες σε θέματα που αφορούν τη σίτιση, την υγειονομική περίθαλψη, τα φοιτητικά εισιτήρια και τα δωρεάν συγγράμματα και βοηθήματα, οι φοιτητές και τα μέλη ΔΕΠ μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας και στη Φοιτητική Λέσχη.

\334 ΣΤΕΓΑΣΗ Πολλοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εξυπηρετούνται ως οικότροφοι από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (Φοιτητική Εστία) που βρίσκεται στην οδό Λυκούδη 2-6, Καλαμαριά τηλ. 2310-449.447 και 2310-441.292. Εκτός από την παραπάνω Φοιτητική Εστία, τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εξυπηρετεί και η Φοιτητική Εστία Καλαμαριάς, που βρίσκεται στην οδό Λυκούδη 2-6, Καλαμαριά τηλ. 2310-449.447.

Πληροφορίες: Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας, τηλ. 2310-8203.369, 891.268, 891.263, 891.215, 891.247, Φοιτητική Λέσχη τηλ. 2310-8203.223.

14. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
\334 ΣΙΤΙΣΗ Το συσσίτιο παρέχεται στο Εστιατόριο της Παιδαγωγικής Σχολής από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλος Ιουνίου. Διακόπτεται κατά τις ημέρες των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Οι φοιτητές που έχουν το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης (σχετικές πληροφορίες παρέχονται στη Γραμματεία, από τον αρμόδιο υπάλληλο κ. Ε. Βογδάνο) υποβάλλουν σχετικά δικαιολογητικά.

\334 ΣΤΕΓΑΣΗ Στη Φλώρινα, όπου ζει και ο μεγαλύτερος όγκος των φοιτητών, δεν λειτουργεί προς το παρόν Φοιτητική Εστία. Για τη στέγαση ενός αριθμού φοιτητών και των τριών Παιδαγωγικών Τμημάτων διατίθενται κάθε ακαδημαϊκό έτος δωμάτια σε ξενοδοχεία της πόλης, τα οποία συνάπτουν ειδική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο.

Πληροφορίες: Οι Διοικητικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου βρίσκονται στην Κοζάνη και στεγάζονται σε κτίριο στο κέντρο της πόλης, στην οδό Ελ. Βενιζέλου 2. 15. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
Οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές δικαιούνται, με βάση ορισμένες προϋποθέσεις που καθορίζει ο Νόμος, δωρεάν σίτιση και στέγαση, την οποία παρέχει το Πανεπιστήμιο στις Φοιτητικές Λέσχες και Εστίες, που λειτουργούν κατά πόλη με την ευθύνη του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας.

\334 ΣΙΤΙΣΗ Για την κάλυψη των αναγκών σίτισης και στέγασης των φοιτητών που δικαιούνται, υπάρχουν σήμερα Εστιατόρια και Φοιτητικές Εστίες. Εστιατόρια λειτουργούν στην Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα, με δυνατότητα σίτισης συνολικά.

\334 ΣΤΕΓΑΣΗ Στην Κομοτηνή Φοιτητικές Εστίες στην Πανεπιστημιούπολη, στην Ξάνθη Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου και μισθωμένες οικοδομές, στην Αλεξανδρούπολη στέγαση 196 φοιτητών σε ξενοδοχεία της πόλης και επιδότηση ενοικίου σε 105 φοιτητές, στην Ορεστιάδα στέγαση ογδόντα (80) φοιτητών σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Πληροφορίες: Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας, τηλ. 25310-392.11, 25310-392.12, fax: 25310-392.13 τηλ. 25410-790.28, fax: 25410-790.28 16. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
\334 ΣΙΤΙΣΗ Το συσσίτιο παρέχεται στη Φοιτητική Λέσχη του Πανεπιστημίου, στους φοιτητές που έχουν προμηθευτεί την Ειδική Ταυτότητα Σίτισης, όλες τις ημέρες της εβδομάδας από την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους μέχρι την 30ή Ιουνίου του επομένου και διακόπτεται μόνον κατά τις ημέρες των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

\334 ΣΤΕΓΑΣΗ Για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπάρχει δυνατότητα διαμονής σε δωμάτια της Εστίας του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (Λόφος Περιβλέπτου στα Ιωάννινα) και στις φοιτητικές κατοικίες του Πανεπιστημίου στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης.

Πληροφορίες: Για τη διαμονή στην Εστία του ΕΙΝ, στο τηλ. 26510-42.050-51.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Το Συμβουλευτικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προσφέρει εμπιστευτικές υπηρεσίες υποστήριξης στους φοιτητές που αντιμετωπίζουν διάφορα προσωπικά προβλήματα.

17. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
\334 ΣΙΤΙΣΗ Τo Πανεπιστήμιο Αιγαίου μεριμνά για τη δωρεάν σίτιση των φοιτητών που δικαιούνται σίτιση σε όλες τις Πανεπιστημιακές Μονάδες. Στη Σάμο, στη Χίο και στη Ρόδο οι φοιτητές σιτίζονται σε πανεπιστημιακά εστιατόρια. Στη Μυτιλήνη και στη Σύρο οι φοιτητές σιτίζονται σε εστιατόρια που έχουν επιλεγεί κατόπιν διαγωνισμού.

\334 ΣΤΕΓΑΣΗ Στη Χίο λειτουργεί Φοιτητική Εστία και ταυτόχρονα μισθώνονται δωμάτια σε ξενοδοχείο. Στη Μυτιλήνη, στη Σάμο και στη Ρόδο μισθώνονται επιπλωμένα δωμάτια σε ξενοδοχεία.

Στην Πανεπιστημιακή Μονάδα Μυτιλήνης υπάρχουν μισθωμένα δωμάτια σε ξενοδοχειακές μονάδες για τη στέγαση των φοιτητών.

Πληροφορίες: Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας- Μυτιλήνη: Λόφος Πανεπιστημίου Κτίριο Διοίκησης Τ.Κ.

811 00 Μυτιλήνη, τηλ. 22510-36.109, 22510-36.000, 22510-36.114, 36.136, 36.137, Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας- Χίος: τηλ. 22710-35.022, Σάμος: τηλ. 22730-82.028, Ρόδος: τηλ. 22410-99.018-99.020, Σύρος: τηλ. 22810-97.001.

18. ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
\334 ΣΙΤΙΣΗ Οι φοιτητές σιτίζονται σε συμβεβλημένα εστιατόρια στην πόλη της Κέρκυρας.

\334 ΣΤΕΓΑΣΗ Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο παρέχει τη δυνατότητα στέγασης στη Φοιτητική Εστία και σε συμβεβλημένα ξενοδοχεία στην πόλη της Κέρκυρας.

Πληροφορίες: Η έδρα του Πανεπιστημίου βρίσκεται στην Κέρκυρα. Ταχυδρομική διεύθυνση: Πλατεία Ελευθερίας, Παλαιά Ανάκτορα, Τ.Κ. 491 00 Κέρκυρα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: archei@ionio.gr, τηλ. 26610-87.418, 87.406, 87.423.

Μέρος της Διοίκησης του Πανεπιστημίου εδρεύει στην Αθήνα, στην ακόλουθη διεύθυνση: Διοικούσα Επιτροπή Ιονίου Πανεπιστημίου, Βαλαωρίτου 18 και Αμερικής 14Α GR- Τ.Κ. 106 71 Αθήνα, τηλ. 210-3635.625, fax: 210-3639.873.

19. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
\334 ΣΙΤΙΣΗ Η σίτιση των φοιτητών παρέχεται στο εστιατόριο της Φοιτητικής Λέσχης που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Πολυτεχνειούπολης.

Στο φοιτητικό εστιατόριο μπορούν να σιτίζονται πέραν από τους δικαιούχους δωρεάν σίτισης φοιτητές και οι μη δικαιούχοι δωρεάν σίτισης προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, καταβάλλοντας αντίτιμο ημερησίως 0,73 ευρώ για πρωινό, 1,50 ευρώ για μεσημεριανό και 1 ευρώ για βραδινό.

\334 ΣΤΕΓΑΣΗ Η αρμοδιότητα του Πολυτεχνείου Κρήτης (Π.Κ.) για τη στέγαση των φοιτητών περιλαμβάνει:

α) Τη στέγαση των φοιτητών στην Φοιτητική Εστία του Πολυτεχνείου Κρήτης που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Πολυτεχνειούπολης.

β) Τη στέγαση των φοιτητών σε ενοικιαζόμενα από το Π.Κ. δωμάτια ξενοδοχείων.

γ) Την επιδότηση της στέγασης των φοιτητών σε ενοικιαζόμενα από τους φοιτητές δωμάτια ξενοδοχείων ή διαμερίσματα.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ Στους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης απονέμονται κάθε ακαδημαϊκό έτος, κατά τη διάρκεια της «Τελετής Υποδοχής των Πρωτοετών Φοιτητών» καθώς και της «Τελετής Απονομής Πτυχίων και Μεταπτυχιακών Τίτλων», ειδικές υποτροφίες από συλλόγους, δήμους και θρησκευτικά Ιδρύματα.

Πληροφορίες: Διεύθυνση Ακαδημαϊκών Θεμάτων: τηλ. 28210-37.271, fax: 28210-375.62, Ε-mail: rena@science. tuc.gr Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας: τηλ. 28210-37.249, Φοιτητική Λέσχη: τηλ. 28210-37525, Φοιτητική Εστία: τηλ. 28210-69.452- 37.293, Φοιτητικά Θέματα: τηλ. 28210-37.283- 37.218- 37.358- 37.279- 37.302-37.651- 37.623, Πρύτανης: τηλ. 28210-28.400-28.462- 37.001, Διοικητικές Υπηρεσίες: τηλ. 28210-37.022.

20. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
\334 ΣΙΤΙΣΗ Το συσσίτιο παρέχεται στα εστιατόρια του Πανεπιστημίου Κρήτης με κάρτα σίτισης, αλλά και σε όλους όσοι επιθυμούν να σιτιστούν καταβάλλοντας ένα πολύ χαμηλό χρηματικό ποσό ημερησίως.

\334 ΣΤΕΓΑΣΗ Για τη στέγαση των φοιτητών διατίθενται δωμάτια σε ξενοδοχεία τα οποία έχουν συνάψει ειδική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο. Εφαρμόζεται επίσης το σύστημα της επιδότησης του ενοικίου στους φοιτητές που δικαιούνται δωρεάν στέγαση.

Πληροφορίες: Το Φοιτητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κρήτης βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών Ηρακλείου. Τηλέφωνο: 2810-394.883, fax: 2810-394.884 antonia@edu. uoc.gr


Διαβάστε περισσότερα...

Ψυχρολουσία ΣΥΝ σε Τσίπρα

Δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον του ίδιου αλλά και της Κουμουνδούρου καλείται να πάρει το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ψυχρολουσία που υπέστη από την Κεντρική Επιτροπή του Συνασπισμού, η οποία απέρριψε την πρότασή του για διενέργεια έκτακτου συνεδρίου.

Το κομματικό όργανο όχι μόνο διέψευσε τις προσδοκίες του προέδρου του ΣΥΝ, που ήλπιζε ώς την τελευταία στιγμή ότι μπορούσε να κάμψει τις αντιρρήσεις των διαφωνούντων (με το συνέδριο), αλλά- όπως παραδέχονται και συνεργάτες του- τον τραυμάτισε πολιτικά σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή κατά την οποία ο κ. Τσίπρας επιζητούσε ισχυροποίηση του ρόλου του.

Ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν από το κλείσιμο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής είπε ότι δεν θα παραιτηθεί- «δεν θα πιαστώ από κάποιο σωσίβιο»- και άφησε συγχρόνως αιχμές για τον Αλέκο Αλαβάνο- «δεν θα περιφέρω την παραίτησή μου από συνεδρίαση σε συνεδρίαση». Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Αλ. Τσίπρας δεν προτίθεται να παραμείνει στην αρχηγία του κόμματος εάν δεν λυθεί το πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές και αυτό συνδέεται ευθέως με τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου. «Δεν θα κάτσω να κάνω την ορντινάντσα», φέρεται να είπε χθες βράδυ σε συνομιλητές του. Επίσης, στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα έλεγαν πως ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του και επομένως η ευθύνη για την τύχη του κόμματος και την επίλυση των προβλημάτων ανήκει σε όσους απέρριψαν την πρότασή του.

Παράγοντες της Κουμουνδούρου παραδέχονται πάντως ότι από εδώ και πέρα καθίσταται πολύ δύσκολος ο ρόλος του από τη θέση του προέδρου του κόμματος, ωστόσο δίνουν τη δική τους διάσταση στο ενδεχόμενο παραίτησης του κ. Τσίπρα. «Έχει υποστεί ένα πολιτικό στραπάτσο. Πώς θα σταθεί τις επόμενες ημέρες και πώς θα επιδείξει πυγμή στο εσωτερικό του κόμματός του και τον ΣΥΡΙΖΑ όταν φαίνεται πως δεν τον υπολογίζουν. Πώς θα απευθυνθεί στην κοινωνία;» έλεγαν χαρακτηριστικά χθες κορυφαία στελέχη του Συνασπισμού.

Υπολόγισε λάθος
Είναι γεγονός ότι πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας μετρώντας τις ψήφους μία προς μία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως «θα μπορούσε να πάρει την ψηφοφορία». Οι αριθμητικοί υπολογισμοί όμως τον πρόδωσαν, αφού τόσο στελέχη του λεγόμενου σκληρού πυρήνα του Αριστερού Ρεύματος όσο και η Ανανεωτική Πτέρυγα καταψήφισαν την πρότασή του. Προηγουμένως ο κ. Τσίπρας είχε απορρίψει μυστική πρόταση που του έκανε παλιό και έμπειρο στέλεχος του ΣΥΝ να κάνει μία κίνηση τακτικής, να αποσύρει την εισήγησή του για έκτακτο συνέδριο και να θέσει τα επίμαχα θέματα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Επίσης, απέρριψε φανερή πρόταση που έκανε από το βήμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζητώντας να συνεχιστούν οι ενωτικές πρωτοβουλίες και συζητήσεις προς την πλευρά Αλαβάνου και Ανανεωτικής Πτέρυγας κι αν αυτές δεν αποδώσουν τότε να ξανατεθεί θέμα έκτακτου συνεδρίου.

Καταμέτρηση- θρίλερ
Η καταμέτρηση των ψήφων (η ψηφοφορία είναι φανερή) είχε χαρακτηριστικά θρίλερ, καθώς 49 σύνεδροι ψήφισαν υπέρ του έκτακτου συνεδρίου, 48 κατά και άλλοι 6 λευκό. Βάσει του καταστατικού, οι αποφάσεις πρέπει να συγκεντρώνουν το 50%+1 επί των ψηφισάντων- δηλαδή 52 ψήφους. Ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχτηκε με ψυχραιμία το αποτέλεσμα, όμως αποχώρησε από την αίθουσα εμφανώς απογοητευμένος. Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας απέφυγε την επικοινωνία ακόμη και με στενούς του συνεργάτες, κάτι που στελέχη του ΣΥΝ το θεωρούσαν απολύτως φυσιολογικό «έπειτα από την έκβαση της χθεσινής ψηφοφορίας».


Διαβάστε περισσότερα...

Τα άδεια ΤΕΙ ρίχνουν τα νοίκια

«Την επόμενη κιόλας μέρα από την ανακοίνωση των βάσεων, έφυγα από την Κρήτη και ανέβηκα στην Αθήνα για να βρω σπίτι. Χρειάστηκαν τρεις μέρες πολύωρης αναζήτησης, αλλά και επίσκεψη σε τουλάχιστον 10 σπίτια μέχρι να καταλήξω σε αυτό που τελικά νοίκιασα».

Για τον Μανώλη Καφεσάκη, 21 ετών, από τη Σητεία Κρήτης η εμπειρία αναζήτησης σπιτιού προκειμένου να μείνει κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων δεν ήταν εύκολη. «Έψαχνα στις αγγελίες, σημείωνα τα τηλέφωνα από τα ενοικιαστήρια που έβρισκα κολλημένα στις κολόνες, στις εισόδους των πολυκατοικιών ακόμη και στις στάσεις των λεωφορείων. Είδα αρκετά σπίτια αλλά κανένα δεν ήταν αυτό που έψαχνα. Τελικά ανέθεσα σε γραφείο να μου βρει το κατάλληλο», λέει στα «ΝΕΑ» ο φοιτητής των ΤΕΦΑΑ στην Αθήνα. Νέα Σμύρνη, Νέος Κόσμος και Δάφνη ήταν οι περιοχές στις οποίες είχε ψάξει για σπίτι, αφού είναι κοντά στη σχολή του. Ωστόσο τα περισσότερα διαμερίσματα που είδε, όπως δηλώνει, ήταν παλιά και ακριβά. «Ζητούσαν για γκαρσονιέρες σε παλιές πολυκατοικίες ακόμη και 380 ευρώ. Ευτυχώς βρήκα μία καλή ευκαιρία: δυάρι 10ετίας 56 τ.μ. και δίνω 320 ευρώ».

Αυτές τις μέρες αρχίζει η οδύσσεια για πολλούς νέους φοιτητές και τις οικογένειές τους, καθώς θα αναγκαστούν να ταξιδέψουν μέχρι την πόλη όπου βρίσκεται η σχολή στην οποία πέρασαν για να βρουν σπίτι. Ο αγώνας να βρεθεί η κατοικία που επιθυμούν αλλά και τα υψηλά σε πολλές περιπτώσεις μισθώματα είναι οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν κατά κύριο λόγο τα... πρωτάκια και οι γονείς τους.


150.000 «ξενιτεμένοι»

Υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 είναι οι φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, ενώ το ετήσιο κόστος σπουδών τους κυμαίνεται από 9.000 έως 14.000 ευρώ, με μέσο ετήσιο κόστος τα 11.000 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι για γκαρσονιέρα 35 τ.μ. στην περιοχή του Ζωγράφου και των Ιλισίων - όπου βρίσκονται οι σχολές του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Αθηνών- ο φοιτητής καλείται να πληρώσει για ενοίκιο έως 380 ευρώ. Εάν πάλι επιλέξει δυάρι- έως 55 τ.μ.- η τιμή ανεβαίνει και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 490 ευρώ. Στην περιφέρεια, οι πόλεις που είναι πιο «τσουχτερές» είναι η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στράτος Παραδιάς τονίζει ότι για μια ακόμη χρονιά τα ελληνικά πανεπιστήμια και το υπουργείο Παιδείας δεν έχουν ασχοληθεί σοβαρά με τη στέγαση των φοιτητών. Τα πανεπιστήμια της Γαλλίας ή της Βρετανίας αναλαμβάνουν να δώσουν στέγη στον φοιτητή στην εστία επί πληρωμή κι αν ο σπουδαστής δεν θέλει, τον παραπέμπουν στα συνεργαζόμενα γραφεία εύρεσης κατοικίας. Αυτά για τη χώρα μας είναι επιστημονική φαντασία».

Λύση η συγκατοίκηση
Παρ΄ όλο που ο Δημήτρης Μπούσουλας από την Αθήνα δεν δυσκολεύτηκε να βρει σπίτι στα Χανιά πέρυσι όταν πέρασε στο Πολυτεχνείο Κρήτης, αντιμετώπισε δυσκολίες στο να βρει κάποιο στα... μέτρα του και σε καλή τιμή.

Το βασικό πρόβλημα είναι τα υψηλά ενοίκια και η γενικότερη κατάσταση των σπιτιών. Κάτω από 300 ευρώ αποκλείεται να βρεις γκαρσονιέρα που να είναι σε... ανθρώπινη κατάσταση. Πολλοί επιλέγουν τη συγκατοίκηση, καθώς έτσι τους έρχεται και πιο φτηνά. Βρίσκουν δηλαδή ένα σπίτι με 500 ευρώ και το μοιράζονται» λέει. Ο ίδιος μένει σε καινούργια γκαρσονιέρα δίχωρη και δίνει 460 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Εντός της εβδομάδας «κλειδώνει» ο Κων. Καραμανλής την επίσπευση των εκλογών, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της Ν.Δ.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει το προσεχές Σαββατοκύριακο τη ΔΕΘ έχοντας ανοίξει τα χαρτιά του- που δείχνουν πρόωρες κάλπες στις 4 ή το αργότερο στις 11 Οκτωβρίου.

Τα εκλογικά σήματα που εκπέμπουν πλέον και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού προκαλούν, ωστόσο, νευρική κρίση στη Ν.Δ., με τη συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών, αλλά και τους περισσότερους νέους υπουργούς και υφυπουργούς όπως και το σύνολο των κομματικών στελεχών να επιδιώκουν παράταση του εκλογικού χρόνου. Τα αποκαλυπτήρια του σχεδιασμού στον οποίο έχει καταλήξει ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να γίνουν την προσεχή Πέμπτη σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο τυπικώς θα συγκληθεί εν όψει των εγκαινίων της ΔΕΘ. Μέχρι τότε, ο Πρωθυπουργός θα ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών με τις παραγωγικές τάξεις, αλλά και τους υπουργούς που χειρίζονται τα κεντρικά θέματα της κυβερνητικής ατζέντας, τα οποία θα κυριαρχούν εκ των πραγμάτων και στην προεκλογική ατζέντα.

Τα «όπλα» της κυβέρνησης
Με αυτό τον στόχο έχουν κληθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου οι κ.κ. Ι. Παπαθανασίου και Αρ. Σπηλιωτόπουλος, καθώς η προσπάθεια διάσωσης από το δημοσιονομικό «ναυάγιο» και οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα είναι τα βασικά «όπλα» της κυβέρνησης στην εκλογική μάχη.

Σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη που συνομίλησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο με τον Πρωθυπουργό, κινούνται πλέον με τη βεβαιότητα ότι οι κάλπες βρίσκονται προ των πυλών. Τα βαρύ πολιτικό κόστος που μετρά η Ν.Δ. από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική και η δημοσκοπική εκτίναξη της διαφοράς από το ΠΑΣΟΚ στις 6 ποσοστιαίες μονάδες, όπως λένε οι ίδιες πηγές, ωθούν τελικώς τον κ. Καραμανλή στην επίσπευση των εκλογών. Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται πλέον πεπεισμένος ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η Ν.Δ. δεν μπορούν να προσδοκούν πολιτικά κέρδη από την παράταση του εκλογικού ορίζοντα έως την άνοιξη. «Ή θα βρούμε τρόπο να εξαντλήσουμε την τετραετία και να πάμε σε εκλογές το 2011 ή θα πρέπει να στήσουμε τις κάλπες τώρα...», ήταν χαρακτηριστικά η εισήγηση κορυφαίου στελέχους που μέχρι πρότινος αμφιταλαντευόταν μεταξύ των εκλογών και των σαρωτικών αλλαγών σε κυβέρνηση και κόμμα. Ακόμη και υπουργοί που θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να φθάσει έως την άνοιξη, προτίμησαν να μην επιμείνουν στη θέση τους και αρκέσθηκαν να αναφέρουν στον Πρωθυπουργό ότι θα στηρίξουν την όποια απόφασή του.

Θα το πάρει πάνω του
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αν και ο Κων. Καραμανλής απέφυγε να αποκαλύψει τις τελικές αποφάσεις του, οι συνομιλητές τους αποκόμισαν την εντύπωση ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού και πως ο χρόνος των εκλογών έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα. Με τον άτυπο σύμβουλό του, επικοινωνιολόγο Ι. Λούλη και τους εξ απορρήτων συνεργάτες του, όπως ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Ι. Αγγέλου, ο κ. Καραμανλής εξέτασε τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων και εμφανίζεται να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ν.Δ. μπορεί να δώσει με αξιώσεις την εκλογική μάχη. Πρώτον, γιατί η συσπείρωσή της παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή και συνεπώς υπάρχουν δεξαμενές για βελτίωση της εικόνας της και, δεύτερον, επειδή τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, παρά το μεγάλο προβάδισμα, δείχνουν ότι μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων δεν έχει ακόμη πειστεί- σύμφωνα με τις ίδιες πηγέςότι η αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την εξουσία.

Επί της ουσίας, στο πρωθυπουργικό επιτελείο καταλήγουν ότι, μέσα από μια έντονη και πολωτική προεκλογική εκστρατεία που θα πάρει πάνω του ο Κων.

Καραμανλής, η Ν.Δ. «μπορεί να μείνει στο πολιτικό παιχνίδι» και το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί μακριά από την αυτοδυναμία.

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ότι η Ν.Δ. «μπορεί να μείνει στο πολιτικό παιχνίδι» και το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί μακριά από την αυτοδυναμία

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές από υπουργούς και βουλευτές

ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ εμφυλιοπολεμικής σύρραξης βρίσκεται η Ν.Δ., με αφορμή τον σχεδιασμό του Μαξίμου για επίσπευση των εκλογών.

Αντιμέτωπη με το φάσμα μιας μεγάλης εκλογικής ήττας, η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα θυμίζει ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί, ενώ πυκνώνουν οι δημόσιες βολές βουλευτών και κομματικών στελεχών που στρέφονται κατά των κορυφαίων υπουργών που εισηγούνται να στηθούν άμεσα κάλπες. Τα εσωκομματικά βέλη αγγίζουν και τον Πρωθυπουργό, καθώς οι περισσότεροι βουλευτές τού διαμηνύουν ότι πρέπει να αναζητήσει διέξοδο μέσα από έναν σαρωτικό ανασχηματισμό και να μην πάρει το ρίσκο των εκλογών που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για το κόμμα.


Καθίζηση της Ν.Δ.

Τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν καθίζηση της Ν.Δ., με ποσοστά στην πρόθεση ψήφου (περί του 25%) που μπορεί να την οδηγήσουν ακόμη και σε ιστορικών διαστάσεων ήττα, έχουν προκαλέσει τρικυμία στο κυβερνητικό στρατόπεδο και λειτουργούν ισοπεδωτικά για το ηθικό της γαλάζιας βάσης. Μέσα στο κλίμα αυτό, τη σημαία κατά της προσφυγής στις κάλπες σπεύδει να σηκώσει ο ξάδελφος του Πρωθυπουργού κ. Μιχ.

ΠΥΚΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΒΟΛΕΣ βουλευτών και στελεχών που στρέφονται κατά των κορυφαίων υπουργών που εισηγούνται άμεσα κάλπες

Λιάπης, καλώντας παράλληλα τον κ. Καραμανλή να αναλάβει άλλες «τολμηρές» πρωτοβουλίες.

«Οι δημοσκοπήσεις είναι χειρότερες απ΄ αυτές που περιμέναμε. Και επιβεβαιώνεται η άποψή μου ότι εκλογές τώρα θα ήταν καταστροφικές για τη Ν.Δ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αναστρέψουμε το κλίμα. Αρκεί να τολμήσουμε.

Με ριζικές αλλαγές. Με σκληρές αποφάσεις.

Είναι πια μονόδρομος», δήλωσε ο πρώην υπουργός, μεταφέροντας και το κλίμα που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η αντεπίθεση του κ. Λιάπη συνδέεται και με την ανησυχία ότι ο Πρωθυπουργός παράλληλα με τις πρόωρες κάλπες, θα αναζητήσει σανίδα σωτηρίας και με τον αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια των λεγόμενων «βατοπεδινών» και άλλων βουλευτών που έχουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, βρεθεί στο στόχαστρο για εμπλοκή σε σκανδαλώδεις υποθέσεις. Η αιχμή είναι σαφής και αφορά τη σχέση του κ. Λιάπη με τον άλλοτε πανίσχυρο γενικό διευθυντή της Ζίμενς κ. Μιχ. Χριστοφοράκο.

Επικρίσεις του «λοχαγού»
Τον χορό των έντονων αντιδράσεων για τις πρόωρες εκλογές σέρνει και ο κ. Σ. Τσιτουρίδης, ο οποίος στοχοποιεί τον κ. Σουφλιά. «Όποιος εισηγείται τώρα εκλογές θέλει να τελειώσει τον Καραμανλή και την παράταξη μια ώρα αρχύτερα», εμμένει ο άλλοτε «λοχαγός» της Ν.Δ. που προώθησε τον κ. Καραμανλή στο τιμόνι του κόμματος. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν χθες και ο κ. Γ. Καλαντζής, ο οποίος κινείται στον πυρήνα των καραμανλικών στελεχών και τονίζει ότι «οι πρόωρες εκλογές οδηγούν σε συντριβή». «Δεν πιστεύω όσα ακούγονται περί διαχειρίσιμης ήττας. Κερδίζει κανείς ή χάνει στις εκλογές...», ήταν το μήνυμα που έστειλε και η κ. Μαριέττα Γιαννάκου. Αντιδρούν 4 ομάδες.
Όπως παραδέχονται και κυβερνητικά στελέχη, όσοι μέσα από τη Ν.Δ. αντιτίθενται σθεναρά στην άμεση προκήρυξη των εκλογών χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες:

1.Στους νέους υπουργούς και υφυπουργούς, από τους κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Αρ.

Σπηλιωτόπουλο έως τους κ.κ. Νικ. Δένδια και Κων. Μαρκόπουλο, που θεωρούν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο και πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει περιθώριο ανάκαμψης μέσα από «μεταρρυθμιστικές» κινήσεις.

2.Στους βουλευτές- και είναι η πλειονότητα- που ανησυχούν για την επανεκλογή τους, αφού η Ν.Δ. θα απολέσει περισσότερες από 50 έδρες και στο πλέον ευνοϊκό σενάριο ήττας. Ακόμη πιο σκληροί, μάλιστα, είναι βουλευτές που θεωρούν ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες να βρεθούν στην κυβέρνηση σε έναν ανασχηματισμό και με τις εκλογές «χάνουν την τελευταία ευκαιρία τους».

3.Στα στελέχη του λεγόμενου καραμανλικού πυρήνα, όπως οι κ.κ.

Ελ. Ζαγορίτης, Ευρ. Στυλιανίδης, Ανδ.

Λυκουρέντζος κ.ά. που θεωρούν ότι μια μεγάλη ήττα μπορεί να παρασύρει και τον κ. Καραμανλή, μειώνοντας έτσι και τη δική τους ισχύ στο κομματικό πεδίο.

4. Σχεδόν όλος ο κομματικός μηχανισμός (μέλη Κεντρικής Επιτροπής, επικεφαλής και μέλη νομαρχιακών επιτροπών κ.ά.) που κατέχουν έμμισθες θέσεις στην κρατική μηχανή και θα χάσουν πρόωρα απολαβές και εξουσία.


Βαρόμετρο η συνάντηση Παπαθανασίου με Αλμούνια

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ από χθες μεταξύ των κορυφαίων υπουργών δεν επικεντρώνεται πια στον χρόνο των εκλογών, αλλά στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την προκήρυξή τους. Καθοριστική για τον σχεδιασμό του Πρωθυπουργού είναι η συνάντηση που θα έχει, μεθαύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομίας Ι. Παπαθανασίου με τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, διεκδικώντας παράταση της προθεσμίας που έχει η χώρα μας από την Κομισιόν για τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να περιγράψει με μελανά χρώματα την εικόνα και να διαμηνύσει ότι είναι έτοιμος για κάλπες εάν το ΠΑΣΟΚ δεν συναινέσει στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο- συναίνεση που προϋποθέτει συμφωνία και για την επανεκλογή του κ. Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Με δεδομένη την αρνητική απάντηση του ΠΑΣΟΚ, κυβερνητικοί παράγοντες δεν αποκλείουν ο Πρωθυπουργός να συναντηθεί με τον κ. Παπούλια ακόμη και την επομένη για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών. Σε αυτή την περίπτωση η ΔΕΘ θα είναι ο πρώτος σταθμός της προεκλογικής εκστρατείας. Το εναλλακτικό σχέδιο, λένε οι ίδιες πηγές, είναι ο Κων. Καραμανλής να καλέσει ανοικτά από το βήμα της ΔΕΘ τον κ. Παπανδρέου «να αντιληφθεί την κρισιμότητα και να επιδείξει υπευθυνότητα» και να προχωρήσει σε προκήρυξη των εκλογών με την επιστροφή του από τη Θεσσαλονίκη.


Διαβάστε περισσότερα...