Η... ανοσία των ευρωπαϊκών αγορών στη διαρκή αύξηση του κόστους δανεισμού στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας δεν μπορούσε να συνεχιστεί επ' άπειρον. Έτσι, η όχι και τόσο επιτυχής έκβαση της σημερινής δημοπρασίας ομολόγων της Πορτογαλίας έδωσε την αφορμή για μια... πρώτης τάξεως διόρθωση.
Η «κακή» μέρα για τις ευρω-αγορές φάνηκε από την αρχή, καθώς το Πεκίνο επέβαλε στις κινεζικές τράπεζες να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, όπερ σημαίνει να περιορίσουν κατά τι τη ρευστότητα που παρέχουν στην αγορά. Λιγότερη ρευστότητα, σημαίνει λιγότερη πίστωση στους Κινέζους για να καταναλώνουν ευρωπαϊκά προϊόντα, προοπτική που κάθε άλλο παρά άρεσε στους επενδυτές της Γηραιάς Ηπείρου.
Την ίδια, ώρα, τα μηνύματα από τη σύνοδο της ομάδας των 20 μεγάλων ανεπτυγμένων κι αναπτυσσόμενων οικονομιών (G-20), που θα λάβει χώρα αύριο και μεθαύριο στη Σεούλ, είναι απαισιόδοξα. Η επιτροπή προετοιμασίας ενός κοινού ανακοινωθέντος έχει βρει αδιέξοδο με πληροφορίες να κάνουν λόγο για αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους, γύρω από τις τακτικές «ανταγωνιστικής υποτίμησης νομισμάτων». Αυτό σημαίνει ότι η νομισματική κόντρα ΗΠΑ-Ευρώπης για την ώρα τείνει να κλιμακωθεί.
Τον πλέον καταλυτικό ρόλο, όμως, φαίνεται να έπαιξε σήμερα η δημοπρασία ομολόγων της Πορτογαλίας, η οποία κατάφερε μεν να αντλήσει τα κεφάλαια που ήθελε από την αγορά, αλλά με πολύ υψηλό επιτόκιο.
Ως συνέπεια, τα spreads στα 10ετή ομόλογα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας πραγματοποίησαν νέο ιστορικό ρεκόρ στις 640 και 475 μονάδες βάσης αντίστοιχα, ενισχύοντας την ανησυχία ότι μετά την Ελλάδα οσονούπω θα... χτυπήσουν την πόρτα του Μηχανισμού Στήριξης και οι δυο αυτές χώρες.
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση των κερδών των προηγούμενων ανοδικών συνεδριάσεων ήταν μάλλον αναπόφευκτες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 1%, όπως άλλωστε και ο DAX στη Φραγκφούρτη. Στο Παρίσι ο CAC-40 υποχώρησε κατά 1,45%.