Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Προσωπικά αρχεία πρωθυπουργών στην 6η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου

Ειδικότερα, εκδόσεις έξι Ιδρυμάτων πρώην πρωθυπουργών και του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζονται στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που ολοκληρώνεται το βράδυ.

Πολιτικές προσωπογραφίες, απομνημονεύματα, αυτοβιογραφίες, βασισμένες στα προσωπικά αρχεία και στο συγγραφικό έργο πρώην πρωθυπουργών, εκτίθενται στο πλαίσιο της πρώτης κοινής παρουσίασης εκδόσεων των ομώνυμων Ιδρυμάτων τους, υπό τον συντονισμό του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο περίπτερο 13 (στο σταντ 47) της 6ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, που ολοκληρώνεται σήμερα, Κυριακή.

Σε εκδήλωση, που έγινε χθες στο κτίριο «Ν. Γερμανός» της ΔΕΘ, με αφορμή την σχετική πρωτοβουλία, εκπρόσωποι έξι Ιδρυμάτων πρώην πρωθυπουργών και του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία ανέπτυξαν τους σκοπούς και τις δραστηριότητές τους, εστιάζοντας κυρίως στη βιβλιογραφική τους παραγωγή. Η δράση των Ιδρυμάτων, εκτός της εκδοτικής τους δουλειάς, συνοψίζεται στη διοργάνωση συνεδρίων ημερίδων, σεμιναρίων για την προβολή του έργου των πολιτικών προσωπικοτήτων, το όνομα των οποίων φέρουν, στη διάσωση των ιστορικών τους αρχείων, στην έρευνα και την περαιτέρω μελέτη, στην οργάνωση και ψηφιοποίηση προσωπικών τους αρχείων, χειρογράφων και τίτλων και στην αποθησαύριση βιβλιογραφικού υλικού, χρήσιμου σε κάθε ενδιαφερόμενο Έλληνα πολίτη, ξένο μελετητή, αλλά και στον ιστορικό του παρόντος και του μέλλοντος.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθηγητής Ευάγγελος Χρυσός, τονίζοντας ότι η κοινή παρουσίαση της εκδοτικής δουλειάς των Ιδρυμάτων στην Έκθεση Βιβλίου, υπό τον συντονισμό του Ιδρύματος της Βουλής, συμβάλει «στην καλύτερη πληροφόρηση του πολίτη για τα τεκταινόμενα στην πολιτική ζωή του τόπου, κατά τη διάρκεια του 20 αι.».

Ο κ. Χρυσός επισήμανε ότι στα επόμενα σχέδια είναι η περαιτέρω προώθηση του έργου των Ιδρυμάτων και «η εντονότερη επαφή τους με την εκπαίδευση, μέσα από συντονισμένες εκδηλώσεις», ώστε η ιστορική γνώση να διαχυθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα. Μέχρι σήμερα η εκδοτική του δραστηριότητα του Ιδρύματος της Βουλής αριθμεί σε περισσότερες από 40 πολυτελείς και καλαίσθητες εκδόσεις για την πολιτική, την ιστορία, την κοινωνία, την τέχνη και τον πολιτισμό, ενώ συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς και στο τρέχον διάστημα.

Χαιρετίζοντας, εκ μέρους του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρη Σιούφα, ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Νίκος Στεφάνου, παρουσία και του ειδικού γραμματέα της Βουλής, Δημήτρη Παπαγιάννη, υπογράμμισε ότι αφετηρία της προσέγγισης των Ιδρυμάτων ήταν η ημερίδα της 15ης Νοεμβρίου του 2008, που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Σιούφα, και συνετέλεσε «στο να συναντηθούν τα ιδρύματα, να εξειδικευτούν τα θέματα και να τεθούν οι κοινοί στόχοι».

«Είναι πολύ σημαντικό, ότι συνεργάζονται ιδρύματα πολιτικών προσωπικοτήτων που υπήρξαν και ανταγωνιστές, σε πολύ σημαντικές περιόδους της ιστορίας της χώρας μας μέσα στον 20αι. Ήταν ωστόσο προσωπικότητες, που επηρέασαν όσο κανείς άλλος την πορεία αυτής της χώρας. Και αυτό έχει τη δική του, ιδιαίτερη βαρύτητα Πέρα από τον πολιτικό ανταγωνισμό μπορούμε να συνεννοούμαστε και να θέτουμε κοινούς στόχους δράσης και δημιουργίας» τόνισε ο κ. Στεφάνου.

Τα Ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών - Ιστορικές Εκδόσεις

Το ρόλο, αλλά κυρίως την εκδοτική συνεισφορά των Ιδρυμάτων των πρώην πρωθυπουργών εξέθεσαν εκπρόσωποι τους, που πήραν το λόγο με τη σειρά του έτους ίδρυσης του κάθε ιδρύματος.

«Επιδίωξή όλων μας, είναι να υπηρετήσουμε την ιστορική επιστήμη» επεσήμανε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, αναφερόμενος στο εκδοτικό έργο του ομώνυμου Ιδρύματος.

Η αρχειοθήκη του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» περιλαμβάνει 30.000 τίτλους περιοδικών, δημοσιεύσεων και βιβλίων, με κέντρο αναφοράς το πολιτικό αρχείο του πρώην πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο Ίδρυμα έχουν περιέλθει επίσης, αρχεία των πρώην πρωθυπουργών Παναγή και Κωνσταντίνου Τσαλδάρη και πρώην υπουργών και περισσότερα από 500 κειμήλια. Σε ψηφιακή μορφή διατίθενται πάνω από 300.000 σελίδες, 38.000 φωτογραφίες και 200 ώρες οπτικοακουστικού υλικού. Στην εκδοτική του δραστηριότητα περιλαμβάνονται ξεχωριστές βιβλιογραφικές εκδόσεις, βασισμένες στα προαναφερόμενα τεκμήρια, όπως, το 12τομο έργο «Κ. Καραμανλής : Αρχείο, Γεγονότα & Κείμενα» (1997) και το πιο πρόσφατο τρίτομο έργο «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον 20ο αι.», που εκδόθηκε με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του (2007). Σημαντικοί είναι και άλλοι τίτλοι, που αναφέρονται στις διεθνείς επαφές, τις θέσεις και τη δράση του Κ. Καραμανλή κατά τη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής.

Στην εκπαιδευτική και πολιτιστική διάσταση του έργου του Πνευματικού Ιδρύματος «Γεώργιος Παπανδρέου» αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος του, Λίνα Μενδώνη, επισημαίνοντας την προτεραιότητα, που ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός έδινε στην παιδεία και τον πολιτισμό. Βιβλία, όπως «Ο Γεώργιος Παπανδρέου και το Κυπριακό ζήτημα- 1954-1965"και «Γεώργιος Παπανδρέου : Ο πολιτικός λόγος» του Π. Πετρίδη, προσωπογραφίες άλλων πολιτικών επιστημόνων για τον «Γέρο της Δημοκρατίας» και για τον Α. Παπανδρέου και ιστορικά ντοκουμέντα αποτελούν μια πλούσια βιβλιογραφική παρακαταθήκη. Η κ. Μενδώνη έκλεισε την παρουσίαση της με την προβολή ιστορικών οπτικοακουστικών ντοκουμέντων που περιλαμβάνονται στη συλλογή του Ιδρύματος.

Στους στόχους του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου» και τη φιλοσοφία του αναφέρθηκε ο διευθυντής του Ιδρύματος, Δημήτρης Γέμελος. Το αρχείο του διαθέτει πάνω από 35.000 τεκμήρια και 1000 αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες, ενώ η εκδοτική του δράση περιλαμβάνει σημαντικά έργα του ίδιου του Α. Παπανδρέου. Τα βιβλία του : «Η ελευθερία του Ανθρώπου», «Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα» και «Η Διδακτορική Διατριβή», περιέχονται ολόκληρα. «Η φιλοσοφία και οι στόχοι του Ιδρύματος πρέπει να είναι συμβατές, με τη φιλοσοφία του ηγέτη, τα πιστεύω του, το έργο του και την πολιτική του κληρονομιά» τόνισε ο κ. Γέμελος.

Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», την πλούσια αρχειακή του παρακαταθήκη του και τις σύγχρονες εκδόσεις του, αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νικόλαος Παπαδάκης. Το Ίδρυμα είναι το μόνο που εδρεύει στα Χανιά, ενώ τα υπόλοιπα έχουν την έδρα τους στην Αθήνα. Η αρχειοθήκη του περιλαμβάνει πάνω από 45.000 τεκμήρια (και σε ψηφιοποιημένη μορφή) που ξεκινούν από τις Επαναστάσεις του 1877, 1897 καθώς και του 1905 και συνεχίζονται καθ' όλη τη διάρκεια της πολιτικής του πορείας του Ελ. Βενιζέλου. Σημαντικές είναι οι εκδόσεις για ιστορικά γεγονότα- ορόσημα του 20ου αι. (Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α'ΠΠ, Μικρασιατική Εκστρατεία) καθώς και τα σχολικά εγχειρίδια, που εκδίδονται σε συνεργασία με το ΥΠΕΠΘ.

Ο Παντελής Βιρβιδάκης, γενικός διευθυντής και μέλος της διοίκησης του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης», αναφέρθηκε στις εκδόσεις, στις εκδηλώσεις, τις κοινωνικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες και στις χορηγίες υποτροφιών. Στο Ίδρυμα φυλάσσονται και διατίθενται και σε ηλεκτρονική μορφή σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα, με επίκεντρο το έργο και την προσφορά του πρώην πρωθυπουργού. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει πάνω από 4.000 τίτλους καθώς και οργανωμένο φωνητικό, φωτογραφικό και κινηματογραφικό αρχείο. Ενδεικτικά της εκδοτικής δραστηριότητας, που είναι πλούσια, παρουσιάζονται τα βιβλία : «Από την κρίση στην ύφεση"( Σ.Ριζά, 2003), «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης. Στην αυγή της κρητικής Ελευθερίας 1868-98» (Ζωή Μητσοτάκη (2004), «Ελληνική Ευρωπαϊκή Πολιτική 1965-66» της Ε. Χατζηβασιλείου κ.α.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνου Σημίτη», Δημήτρης Κατσαντώνης, αναφέρθηκε στη σημασία του Ιδρύματος για την πολιτική επικοινωνία και την αποτίμηση του έργου του πρώην πρωθυπουργού, σχετικά με την προσφορά του στο δημόσιο βίο. Το ίδρυμα προωθεί μεταξύ άλλων εκδόσεις όλων των τίτλων, που υπογράφει ο Κ. Σημίτης. Στα πρώτα συγγραφικά έργα του πρώην πρωθυπουργού, περιλαμβάνονται επιστημονικά εγχειρίδια, όπως «Το δικαίωμα της εφευρέσεως» και «Το πλασματικό ενέχυρο» (1967) και ξενόγλωσσες εκδόσεις, με ενδεικτική, το : «Χρηστά Ήθη και Δημόσια Τάξη» (1959, Γερμανική Έκδοση). Πιο πρόσφατα συγγράμματα είναι πολιτικά κείμενα και θέσεις, όπως η τριλογία «Για μια Ισχυρή Ελλάδα?"(2002) μέχρι και το τελευταίο του βιβλίο, το 2008, με τίτλο: «Η κρίση».