Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Δρακόντεια μέτρα 14 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό

Σε δυσθεώρητα ύψη, στα 14 δισ. ευρώ, φθάνει η απόδοση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο κατέθεσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Με τα μέτρα αυτά σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή ώστε το έλλειμμα του 2011 να υποχωρήσει στα 17 δις ευρώ ή το 7,4% του ΑΕΠ από τα 22 δις ευρώ ή το 9,4% του ΑΕΠ που αναμένεται να κλείσει εφέτος. Και θα υλοποιηθεί σε μία χρονιά με βαθιά ύφεση στο -3%.

Η πρόσθετή δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμα της κυβέρνησης θα καλυφθεί όπως υποστηρίζει το υπουργείο από διαρθρωτικά μέτρα και στοχευμένες παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό των δαπανών και της μείωσης της σπατάλης σε τομείς όπως οι προμήθειες υγείας, οι φαρμακευτικές δαπάνες και οι ΔΕΚΟ, αλλά και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εσόδων.

Στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής έχουν επανεκτιμηθεί ως προς την απόδοση τους ενώ το μέτρο για την μαζική μετάταξη προϊόντων από τον συντελεστή ΦΠΑ του 11% στον συντελεστή 23% αντικαθίσταται με δύο παρεμβάσεις.

Από την αύξηση του 11% στο 13% και την παράλληλη άνοδο του 5,5% στο 6,5% (προβλέπεται μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% για τα ξενοδοχεία και για τα φάρμακα) και από την εξίσωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης με την ταυτόχρονη χορήγηση 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για επίδομα θέρμανσης.

Εξάλλου μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από το 24% στο 20%.