Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Μολυσμένο νερό χύνεται στη θάλασσα της Φουκουσίμα

Η εταιρία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ανακοίνωσε πως νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια χύνεται στη θάλασσα από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα Νο 2 ή από ένα αυλάκι που βρίσκεται σε μικρό από την επιφάνεια βάθος.

Αξιωματούχοι της Tokyo Electric Power Co (TEPCO) δήλωσαν πως η ρωγμή που εντοπίστηκε στο τσιμεντένιο αυλάκι κάτω από τον αντιδραστήρα ίσως να είναι η αιτία της πρόσφατης μόλυνσης της θάλασσας ανοικτά των βορειο-ανατολικών ακτών. Η ραδιενέργεια μετρήθηκε στα 1.000 μιλισίβερτ την ώρα, ενώ δεν είναι ακόμα σαφές αν το νερό προέρχεται από τον ίδιο τον αντιδραστήρα ή διαρρέει από το αυλάκι αυτό και χύνεται στη θάλασσα.

Ο Χιντέχικο Νισιγιάμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η TEPCO σκοπεύει να αρχίσει την έγχυση τσιμέντου στο αυλάκι για να κλείσει τη ρωγμή. «Με τα επίπεδα ραδιενέργειας να αυξάνονται στη θάλασσα κοντά στο εργοστάσιο προσπαθήσαμε να επιβεβαιώσουμε τους λόγους και στο πλαίσιο αυτό προχωρήσαμε σε ανάλυση δειγμάτων τόσο από το νερό στο αυλάκι, όσο και από τη θάλασσα κοντά στο εργοστάσιο. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε σίγουροι μέχρι να μελετήσουμε τα αποτελέσματα», επισήμανε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού General Electric Τζεφ Ίμελτ, μεταβαίνει στην Ιαπωνία για σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και οι επικεφαλής της TEPCO, της Εταιρείας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Τόκιο, που είναι η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, όπου συντελείται από τις 11 Μαρτίου η σημαντικότερη πυρηνική καταστροφή στον πλανήτη, από την εποχή του Τσερνόμπιλ. «Πηγαίνει στην Ιαπωνία για να συναντηθεί με πελάτες, συνεργάτες και εργαζομένους. Έχει οριστεί συνάντηση και με την TEPCO», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας Ντέϊρντρι Λατούρ, την Παρασκευή.

Μηχανικοί του αμερικανικού κολοσσού της παγκόσμιας οικονομίας, που σχεδίασαν τους αντιδραστήρες, που χρησιμοποιούνται στον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα, έχουν ήδη ανταποκριθεί με συμβουλευτική παρουσία στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης, όχι όμως απευθείας, αλλά μέσω του στρατηγικού εταίρου στον πυρηνικό τομέα της General Electric στην Ιαπωνία, της εταιρείας Hitachi, όπως ενημέρωσε τον Τύπο η κα Λατούρ. Η γαλλίδα επικεφαλής της εταιρείας Areva, Αν Λοβερζόν, που κατασκεύασε τους αντιδραστήρες, βρίσκεται ήδη στην Ιαπωνία, από όπου την Πέμπτη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να στείλει προσωπικό που θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα.