Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Άδοξη εμφάνιση της υπουργού εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη

Ενώ ο κόσμος της Ελλάδας είναι κατά της μακεδονικής αναγνώρισης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM), που εμφανίζεται ως "Μακεδονία" και διαμαρτύρεται, η υπουργός Εξωτερικών ήταν με τον Πρόεδρο της λεγόμενης UMD (Ηνωμένο Μακεδονικής Διασποράς) Metodija Koloski σε συνέντευξη Τύπου με ακροατήριο. Αυτή η κοινή εμφάνιση είναι σαν μια αναγνώριση του θεσμού, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM) στις ΗΠΑ.

Σε ερωτήσεις όσον αφορά την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη o Metodjia Koloski είπε τουλάχιστον τρεις φορές τον όρο «Μακεδονικές μειονότητες», χωρίς η υπουργός Εξωτερικών να έχεκφράσει αντιρρήσεις.

Ο τρόπος που κράτησε η υπουργός Εξωτερικών, εξέπληξε το σύνολο του ελληνικού κόσμου. Η Ελληνική Διασπορά (Omogenia) στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Αυστραλία βλέπει άοκνες τις προσπάθειές της για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και βλέπει επίσης την αναξιοπρεπή εμφάνιση της Ελληνίδος Υπουργού των Εξωτερικών.

Ώς γνωστόν ο όρος Μακεδονία χρησιμοποιείται για μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, το 51% της οποίας είναι μέρος της Ελλάδας, το 38% μέρος της ΠΓΔΜ και το 9% της Βουλγαρίας. Η κυβέρνηση των Σκοπίων επιμένει να είναι ο απόλυτος διεκδικητής του ονόματος αλλά και ολόκληρης της περιοχής, ενώ οι αρχές της χώρας παρουσιάζουν την ελληνική Μακεδονία ως «κατεχόμενο» έδαφος. Μόλις πριν από λίγο καιρό, ο πρωθυπουργός της FYROM φωτογραφήθηκε να καταθέτει στεφάνι σε μνημείο, το οποίο περιελάμβανε χάρτη της λεγόμενης «Μεγάλης Μακεδονίας». Στο χάρτη είχε ενσωματωθεί μεγάλο μέρος της βορείου Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, Θεσσαλονίκης».

Κι ενώ η κατάσταση μοιάζει να φτάνει στο απροχώρητο, τα Σκόπια βράζουν και αποθρασύνονται ολοένα και περισσότερο γιορτάζοντας την επέτειο γενοκτονίας και προσβάλλοντας ασύστολα τα ελληνικά σύμβολα, όπως την ελληνική σημαία και τον Έλληνα πρωθυπουργό.