Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

«Οι ΗΠΑ πρέπει να ωθήσουν το Ισραήλ προς την ειρήνη»

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τις ΗΠΑ να «ωθήσουν το Ισραήλ προς την ειρήνη» εκτιμώντας ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να αποφασίσει αν θέλει αυτή την ειρήνη από το 2009.

«Η μπάλα είναι στο εξής στο γήπεδο της αμερικανικής κυβέρνησης. Αυτή πρέπει να ωθήσει το Ισραήλ προς την ειρήνη», δήλωσε ο Αμπάς σε συνέντευξή του το βράδυ της Κυριακής στην ιορδανική τηλεόραση.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να αναλογιστούν αν θέλουν την ειρήνη το 2009, ή αν συνεχιστεί αυτή η χαοτική κατάσταση στην οποία το Ισραήλ θα είναι ο μεγάλος χαμένος», εξήγησε. «Το Ισραήλ πρέπει να δεχτεί την ειρήνη, διαφορετικά θα είναι υπεύθυνο για την κατάρρευση της ασφάλειας και της πολιτικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή», προειδοποίησε ο Αμπάς ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στις 28 Μαΐου στην Ουάσινγκτον.

Ο Αμπάς προέβη στις δηλώσεις αυτές την ώρα που ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β' επέστρεφε από επίσκεψη στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια επανάληψης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο μονάρχης κάλεσε το Ισραήλ να επιλέξει αν θα «ενταχθεί» στην περιοχή ή αν θα παραμείνει «απομονωμένο φρούριο» καλώντας παράλληλα τις ΗΠΑ να άρουν οποιαδήποτε αμφιβολία όσον αφορά τη στήριξή τους στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Δεν θα υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή χωρίς την παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ, καθώς Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μόνοι τους στις συνομιλίες, δεν θα προχωρήσουν «πουθενά», δήλωσε ο βασιλιάς Αμπντάλα την Κυριακή στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC. «Για πρώτη φορά οι Αμερικανοί πρέπει να πουν ότι η λύση των δύο κρατών αποτελεί μέρος των ζωτικών συμφερόντων των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Οι διαπραγματεύσεις στην ειρηνευτική διαδικασία είναι σε νεκρό σημείο, καθώς οι Παλαιστίνιοι ζητούν τη στήριξη του νέου πρωθυπουργού του Ισραήλ Νετανιάχου, στη λύση των δύο κρατών. Το Ισραήλ είχε δεσμευτεί σε αυτή τη λύση αποδεχόμενο το διεθνή οδικό χάρτη το 2003, πριν από μια επανάληψη του διαλόγου.

Μέχρι σήμερα ο Νετανιάχου αρνείται να δεχτεί την ιδέα ενός κυριάρχου παλαιστινιακού κράτους και περιορίστηκε να δηλώσει ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί για την ειρήνη με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Επίσης, ο Αμπάς κάλεσε τους αντιπάλους του της ισλαμιστικής Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας να συμφωνήσουν στη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα αναγνωρίζει τις ως τώρα συμφωνίες με το Ισραήλ.

Απευθυνόμενος σε συγκέντρωση νέων Παλαιστίνιων στη Ραμάλα, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Αμπάς εξέφρασε την ελπίδα ότι ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών για την αποκατάσταση της εθνικής ενότητας των Παλαιστινίων που ξεκίνησε σήμερα στο Κάιρο, θα καταλήξει σε μία συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας η οποία θα προχωρήσει στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας και θα διοργανώσει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 24 Ιανουαρίου του 2010.