Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Ο αρχιμανδρίτης κινούσε τα νήματα

Τον «αρχηγικό» ρόλο του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη στο παραδικαστικό κύκλωμα, όπως αυτός προκύπτει από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες της καταζητούμενης πρώην πρωτοδίκη Αντωνίας Ηλία, επισήμαναν καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση, ο δημοσιογράφος κ. Στ. Βορίνας και ο εξωτερικός συνεργάτης δικηγορικού γραφείου κ. Αθανάσιος Τόσκας.

Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα λεγόμενα της καταζητούμενης πρώην ανακρίτριας, οι διασυνδέσεις του αρχιμανδρίτη στο Εφετείο επαρκούσαν για να αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα κατηγορούμενοι σε σοβαρές δικαστικές υποθέσεις.

Από τις συνομιλίες της Αντωνίας Ηλία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από το 2005 και εντεύθεν προκύπτει ότι «διασυνδέσεις» είχαν επίσης ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης Γιώργος Νικολακόπουλος και ο πρώην εισαγγελέας Εφετών Νίκος Αθανασόπουλος. Οσο για την ίδια, κατά τα λεγόμενά της, «έπαιρνε τα ψίχουλα» από τα χρηματικά ποσά που κατέβαλλαν οι κατηγορούμενοι για την ποινική απεμπλοκή τους.

Τα λεγόμενα της πρώην πρωτοδίκη επανέλαβαν στο δικαστήριο οι δύο μάρτυρες, οι οποίοι διευκρίνισαν ότι η Αντωνία Ηλία εμφάνιζε ως μέλος του κυκλώματος και τον δικηγόρο Σάκη Κεχαγιόγλου. Οπως όμως επισήμανε στους δικαστές ο κ. Τόσκας, κάποιοι εκ των κατηγορουμένων επιχείρησαν να εμφανίζουν τον κ. Κεχαγιόγλου ως «εγκέφαλο» του κυκλώματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο μάρτυρα, το καλοκαίρι του 2002 η Αντωνία Ηλία τον προέτρεψε να μεσολαβήσει και να ζητά χρήματα από κατηγορουμένους για να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης. Ο κ. Τόσκας διευκρίνισε ότι γνωστοποίησε την πρόταση της Ηλία στον δημοσιογράφο Στ. Βορίνα, ο οποίος τον προέτρεψε να διεισδύσει στην ομάδα και να καταγράφει τις κινήσεις της.

Την αξιοπιστία του μάρτυρα επιχείρησαν να αμφισβητήσουν με ερωτήσεις οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ι. Γιοσάκη.

Στη συγκεκριμένη δίκη που αφορά το «παραδικαστικό κύκλωμα» κατηγορούνται συνολικά 18 άτομα. Δύο εκ των κατηγορουμένων, η πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία και ο στρατιωτικός γιατρός Εμμανουήλ Νιώτης, ο οποίος κατηγορείται για χορήγηση ψευδούς ιατρικής βεβαίωσης, καταζητούνται.