Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Ασφάλειες: Αναταράξεις δωδεκαμήνου

Τουλάχιστον ένα χρόνο θα χρειαστεί η ασφαλιστική αγορά προκειμένου να ισορροπήσει μετά το... ισχυρότατο χτύπημα το οποίο δέχθηκε από τις ανακλήσεις των αδειών λειτουργίας των Ασπίς Πρόνοια, Ασπίς πρόνοια ΑΕΑΖ, General Union, General Trust και Γ.Η. Σκούρτης.

Οι αλυσιδωτές - αρνητικές επιδράσεις που καταγράφονται σε όλους τους βασικούς κλάδους ασφάλισης και ειδικότερα στις Ασφαλίσεις Αυτοκινήτων, Πυρός, Υγείας, όπως και στα Επενδυτικά και Αποταμιευτικά Προγράμματα, θα πάρουν χρόνο για να… χωνευθούν από την αγορά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της ασφαλιστικής βιομηχανίας, για να «συνέλθει» πλήρως ο κλάδος από τα όσα συνεπάγονται οι αποφάσεις της ΕπΕΙΑ, θα πρέπει πρώτα τα 1.200.000 συμβόλαια των πέντε ανακληθέντων ασφαλιστικών εταιρειών να ανανεωθούν μεταφερόμενα σε άλλες εταιρείες, όπως και να κλείσουν ένα δωδεκάμηνο, ώστε:

* οι 200.000 με 250.000 ασφαλισμένοι στον κλάδο Ζωής να βρεθούν υπό τη σκέπη νέων ασφαλιστικών εταιρειών,

* οι 850.000 ασφαλισμένοι στον κλάδο Αυτοκινήτου να έχουν, μετά και τη δεύτερη εξάμηνη ανανέωση των συμβάσεών τους, αποφασίσει σε ποιες ασφαλιστικές εταιρείες θα παραμείνουν,

* οι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι στον κλάδο Πυρός να αλλάξουν εταιρείες και όσοι είχαν απαιτήσεις από την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ να τις διευθετήσουν ή να ζητήσουν τη συνδρομή της δικαιοσύνης.

* οι ασφαλιστικές εταιρείες να διεκδικήσουν τα μερίδια που τους αναλογούν από τα αδιάθετα συμβόλαια των πέντε ανακληθέντων ασφαλιστικών,

* οι εκκαθαριστές να εκτελέσουν το μεγαλύτερο μέρος του έργου που ανέλαβαν στις προαναφερόμενες εταιρείες,

* το Επικουρικό Κεφάλαιο να αντιμετωπίσει τον κύριο όγκο των νέων υποχρεώσεών του, που, όπως ήδη έγραψε η «Ν», θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ και

* ο Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις του με όλες τις ενδιαφερόμενες ασφαλιστικές εταιρείες για την τμηματική μεταφορά του χαρτοφυλακίου της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ.

Διόγκωση ανοιγμάτων

Παράγοντες του κλάδου λαμβάνοντας ως αφορμή τη χθεσινή συνέντευξη στη «Ν» του προέδρου της ΕπΕΙΑ, Γ. Πέτσα, διευκρινίζουν ότι αν ο… χορός των ανακλήσεων έχει και συνέχεια, η ηρεμία στον κλάδο θα αργήσει να επέλθει, δεδομένου ότι τα ανοίγματα στην αγορά θα διογκωθούν περαιτέρω, φθάνοντας σε δυσθεώρητα ύψη.

Πάντως, οι ασφαλιστικές εταιρείες δε δείχνουν διατεθειμένες να χάσουν χρόνο αφήνοντας χώρο στον ανταγωνισμό να αντιδράσει. Χθες για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Πίστη ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τους κ.κ. Νικόλαο Παπανδρέου και Γεώργιο Κυριακάκη, διευθυντές της Ασπίς Πρόνοια, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη δέσμευση να διατηρήσει 400 θέσεις εργαζομένων στο χώρο των πωλήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί η «Ν» το περασμένο Σάββατο.

Και νέες προειδοποιήσεις

Νέες προειδοποιήσεις προς την ασφαλιστική αγορά διατυπώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, Γ. Πέτσας, ζητώντας από τις εταιρείες να εγκαταλείψουν την πολιτική του πτωχευτικού ασφαλίστρου στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τα μερίδιά τους μεταφέροντας συμβόλαια από τις πέντε ανακληθείσες ασφαλιστικές, διότι, όπως δηλώνει στη «Ν», με τον τρόπο αυτό οδηγούνται σε νέα ελλείμματα.

Ειδικότερα αναφέρει ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2009 η ΕπΕΙΑ δεν θα δεχθεί κανένα αίτημα ασφαλιστικής εταιρείας για την υπαγωγή ή την παραμονή της στο άρθρο 6, που προβλέπει τον υπολογισμό της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων κατά παρέκκλιση του νόμου.

Οπως επισημαίνει ο κ. Πέτσας είναι αδικαιολόγητο σήμερα στην Ελλάδα τα συμβόλαια στον κλάδο Αυτοκινήτου να τιμολογούνται χαμηλότερα του μέσου ευρωπαϊκού όρου, όταν στην Ευρώπη οι προμήθειες των δικτύων κινούνται στα επίπεδα του 8% με 10% και όχι του 30% που φθάνουν στη χώρα μας, όταν τα τροχαία είναι και λιγότερα και χαμηλότερου κόστους για τις ασφαλιστικές εταιρείες κι όταν τα οδικά δίκτυα άλλων χωρών είναι σαφώς πιο ασφαλή απ' ότι στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΕπΕΙΑ συστήνει σε όσες εταιρείες λειτουργούν σήμερα αθέμιτα, αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία, διότι, όπως υπογραμμίζει, αν στο τέλους του έτους εμφανιστούν με αυξημένα ελλείμματα, η Επιτροπή δεν θα επιδείξει επιείκεια στις αποφάσεις της, όπως έκανε μέχρι πρότινος.