Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Έλλειψη ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι μισές επιχειρήσεις του Nομού Τρικάλων

Έλλειψη ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι μισές σχεδόν επιχειρήσεις του Nομού Τρικάλων (ποσοστό 47,4%), το 22,2% προχώρησε εφέτος σε απολύσεις, ενώ το 56,4% κατέγραψε μείωση του κύκλου εργασιών του.

Για το επόμενο 12μηνο οι επιχειρηματίες εκτιμούν σε ποσοστό 30,8% ότι θα προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους, ενώ το 67,3% θεωρεί πως θα υποστεί μείωση τζίρου.

Την ανωτέρω εικόνα παρουσιάζει η επιχειρηματικότητα στον Nομό Τρικάλων σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας με την υποστήριξη του Δικτύου Συνεργασίας σε δείγμα 57 επιχειρήσεων, από τις οποίες το 46,2% αυτών ασκούν εμπορική δραστηριότητα, ενώ στοιχεία ελήφθησαν και από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Καταγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, παρατηρείται ότι η έλλειψη ρευστότητας συγκέντρωσε το 47,4% των απαντήσεων και ακολουθούν η μειωμένη πελατεία και ο ανταγωνισμός με 42,1% και 31,6% αντίστοιχα.

Oσον αφορά την εξέλιξη τής απασχόλησης σε σχέση με πέρυσι, το 70,4% των επιχειρηματιών δήλωσαν πως ο αριθμός του προσωπικού τους έχει παραμείνει σταθερός. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόβλεψης των επιχειρηματιών για την εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού τους επόμενους δώδεκα μήνες, το 61,5% εκτίμησε ότι θα παραμείνει σταθερό ενώ το 30,8% εκτιμά μείωση.

Αναφορικά με τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων σε σχέση με πέρυσι, το 56,4% των επιχειρηματιών δήλωσαν μείωση, ενώ οι εκτιμήσεις τους επόμενους δώδεκα μήνες καταδεικνύουν πτώση με ποσοστό 67,3%, ωστόσο το 26,5% των επιχειρηματιών προβλέπουν σταθερότητα του κύκλου εργασιών.

Πιο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι επιχειρηματίες σχετικά με την εξέλιξη του κύκλου εργασιών του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται. Συγκεκριμένα, μείωση δήλωσε το 82,7%, ενώ όσον αφορά τις εκτιμήσεις τους επόμενους δώδεκα μήνες, το 73,5% αυτών δήλωσαν μείωση.

Παράλληλα, η διερεύνηση του οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις του Nομού Τρικάλων εμφανίζει υψηλό βαθμό δυσκολίας, ενώ παρουσιάζει σχετική αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα, ο μέσος όρος του βαθμού δυσκολίας του οικονομικού περιβάλλοντος είναι 4,18 μονάδες (το 5 αποτελεί τον μέγιστο βαθμό δυσκολίας).

Oσον αφορά τον βαθμό ικανοποίησης από την έως τώρα πορεία της επιχείρησης φαίνεται ότι οι επιχειρηματίες του νομού είναι πολύ (34%) και πάρα πολύ ικανοποιημένοι (30%).

Σημαντική αύξηση της επιχειρηματικότητας ευκαιρίας καταγράφεται στον Nομό Τρικάλων σε σχέση με το 2009, με το 49,1% των επιχειρηματιών να δηλώνει ότι έναυσμα για την εκκίνηση της επιχείρησής του αποτέλεσε η αντίληψη μιας επιχειρηματικής ευκαιρίας.