Τελευταία ενημέρωση: 10 Ιαν 2009 02:14
Η Hillary Clinton είπε σήμερα, ότι θα σπάσει ο Obama την σιωπή του, σχετικά με τον πόλεμο της Γάζας την επόμενη εβδομάδα, όταν θα καθορίζει το σκεπτικό του για τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής.
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Barack Obama, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου περιορίστηκε σε ασαφείς γενικότητες σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα.
(Ά! ρε καημένε Αμερικανικέ λαέ πίστεψες κι εσύ σε μία λέξη: Τη λέξη....ΑΛΛΑΓΗ!!! Κουραφέξαλα!!! Άν ήταν τα δικά του παιδιά στη Γάζα, καμένα από τις βόμβες λευκού φωσφόρου, θάταν τόσο χαμογελαστός και ήρεμος; Δουλικό είναι του Ροκφέλερ και των υπολοίπων λαμογιών. Μή περιμένετε τίποτε. Μάλλον να περιμένετε σε λιγο καιρό τον τρόμο, την φτώχεια-φτώχεια και την σίγουρη αβεβαιότητα. Αυτή την αλλαγή θα "φάτε").
Η ειρήνη έχει χαθεί στο Ισραήλ για τις στρατιωτικές επιθέσεις του και η κατάσταση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του απερχομένου ηλιθίου-ζόμπι Μπους, είναι η αποχή αυτή την εβδομάδα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που θάθελαν να καταθέσουν ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Είναι οπωσδήποτε μιά περαιτέρω απόδειξη της απροθυμίας των ΗΠΑ για την πρόταση μομφής κατά του Ισραήλ.
Ο Obama έχει αποκλείσει εντελώς τις δημίσες και άμεσες επαφές, ενώ και η κυβέρνηση Μπους χαλαρώνει την πολιτική, της πλήρους απομόνωσης της ισλαμικής οργάνωσης, άν και ενθαρρύνονται από την Αίγυπτο να μεσολαβήσει για την εκεχειρία Χαμάς-Ισραήλ.
Ωστόσο, ο Obama και η Χίλαρυ Κλίντον υπόσχονται ότι θα (όλα θα και θά και θα)επικεντρωθούν στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, από τη στιγμή που θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους.
Αυτή την εβδομάδα, η Γερουσία των ΗΠΑ υποστήριξε ομόφωνα ένα ψήφισμα δηλώνοντας ότι "στέκεται με το Ισραήλ" και χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων το στήριξε με ένα παρόμοιο μέτρο.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, η Χίλαρυ Κλίντον έχει επίσης τον εαυτό της ως αξιόπιστο σύμμαχο του Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια μάλιστα του αγώνα για τις δημοκρατικές προεδρικές εκλογές, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να "σβήσουν" το Ιράν σε περίπτωση που επρόκειτο να κάνει πυρηνική επίθεση στο Ισραήλ, κοβοντας έτσι τις φιλοδοξίες ίσως του Ιράν.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Χίλαρυ Κλίντον μπορεί να διαμορφώνει τις θέσεις της, μόνο όταν είναι στο γραφείο. Η προεκλογική της εκστρατεία έχει τελειώσει και δεν θα είναι πλέον γερουσιαστής στη Νέα Υόρκη, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο πλούσιες τσέπες των εβραίων στις ΗΠΑ.
Μεγάλο μέρος της καθημερινής της εργασίας, για το Ισραήλ-Παλαιστίνη, πιστεύεται ότι θα μειωθεί, διότι θα έχει έναν νέο απεσταλμένο για την περιοχή, που θα συνεργαστεί με τον Ντένις Ρος, πρώην επίσημο, κορυφή στην κρατική υπηρεσία, που προορίζεται για ένα ευρύτερο ρόλο στο Ιράν και που κατηγορείται από πολλούς αναλυτές ώς υπεύθυνος για τον πόλεμο κατά του Ισραήλ μέσω της Χαμάς και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Ένας τρίτος δε απεσταλμένος, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, πρέσβης στα ΗΕ στην κυβέρνηση Κλίντον, αναμένεται και αυτός για να συνεργαστούν για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές κάνουν εικασίες ότι η Χίλαρυ Κλίντον θα μπορούσε να κάνει αγώνα για τη δημιουργία μιας ισχυρής φωνής για τον εαυτό της, εάν οι απεσταλμένοι της επιδείκνυαν πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλιώς ο αντιπρόεδρος Joe Biden ή ο γραμματέας άμυνας Robert Gates ίσως επιδιώξουν επίσης να ρυθμίσουν την εξωτερική πολιτική.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από όλα αυτά είναι ένα ρήγμα με τον Obama, που κατά τη διάρκεια της εκλογές κόμματος τον έπληξε κυρίως για την ήπια γραμμή που (νομίζει) ότι έχει.
Η νέα διοίκηση στο Λευκό Οίκο σίγουρα έχει να αντιμετπίσει εχθρούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και μερικοί ήδη ψάχνουν για αυτές τις εντάσεις.
Εμείς όμως πότε θα γλυτώσουμε από αυτούς;