Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Οι ισραηλινοί ρίχνουν πάλι βόμβες άσπρου φωσφόρου. 823 οι νεκροί. Λαοί του κόσμου φωνάξτε: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΕΛΟΣ










Εκθέσεις από τη Γάζα αναφέρουν ότι τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων από αέρα και το έδαφος κατά τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς γίνεται για 16 ημέρες.

Παλαιστίνιος γιατρός δήλωσε ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 50 άνθρωποι, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν βόμβες λευκού φωσφόρου για το χωριό της Khouza, ανατολικά της πόλης του Khan Younis.

Η χρήση αυτών των βομβών απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο. Τα λευκά σύννεφα ήταν εμπρηστικές βόμβες φωσφόρου, σαν παράγοντες για τη δημιουργία καπνού αλλά είχαν και οθόνες σαν αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Ο ισραηλινός εκπρόσωπος αρνήθηκε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί πολεμικό υλικό σε στο νόμιμα πλαίσια.

Εάν επιβεβαιωθούν αυτά τα στοιχεία, ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν ανέρχονται σε 823.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ξαναμοίρασε φυλλάδια στα αραβικά στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας τους κατοίκους να μείνουν μακριά από τα κτίρια που χρησιμοποιούνται από την ριζοσπαστική οργάνωση "μαχητές της Χαμάς.

Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι τα φυλλάδια έγραφαν, ότι το Ισραήλ θα εντείνει τη χρήση στρατιωτικής βίας.

Υπάρχουν τουλάχιστον 820 θάνατοι Παλαιστινίων (πάνω από 250 είναι παιδιά) και 13 Ισραηλινοί νεκροί, ενώ ο ΟΗΕ συνεχίζει την ανθρωπιστική βοήθεια.

Στην περιοχή, είναι πιθανό σε αυτή τη νέα φάση, οι ισραηλινές δυνάμεις να μπούν στις πόλεις και τα στρατόπεδα προσφύγων, γεγονός που θα σήμαινε υψηλότερους κινδύνους τόσο για τους ισραηλινούς στρατιώτες όσο και για τους Παλαιστίνιους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Το πρωί, το Ισραήλ πραγματοποίησε 40 βομβαρδισμούς, σε σήραγγες για να σταματήσει την λαθραία εισαγωγή πυραύλων από χώρες, που χρησιμοποιούνται από την Χαμάς.

Ο ανώτατος ηγέτης της Χαμάς, Khaled Mishaal, που είναι εξόριστος στη Συρία, αποκάλεσε την ισραηλινή επιχείρηση "ολοκαύτωμα" και ζήτησε "την άμεση απόσυρση" του στρατού του Ισραήλ.

Σε ομιλία του που μεταδίδονταν σε εκατομμύρια ανθρώπους στον αραβικό κόσμο, μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Al-Jazeera, ο Mishaal είπε ότι αυτό που έχει κάνει σκληρό αυτόν τον πόλεμο στη Γάζα, είναι η αύξηση της αντίστασης των Παλαιστινίων.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πρόθεση να επαναλάβουν το ανθρωπιστικό τους έργο στη Γάζα.

Η Χαμάς έρριξε κάποιους πυραύλους πλήττοντας την πόλη της Ashkelon. Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, λίγοι είναι οι τραυματίες.

Ενώ η βία συνεχίζεται, μια αντιπροσωπεία της Χαμάς, από τη μία πλευρά, και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής (PNA), Μαχμούντ Αμπάς, από την άλλη πλευρά, ταξίδεψε στο Κάιρο, την πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

Ο Αμπάς συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο και ζήτησε την παύση των εχθροπραξιών, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για την αποτυχία εφαρμογής του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απευθύνει έκκληση για τη δημιουργία μιας διεθνούς δύναμης στη Γάζα, για την προστασία του παλαιστινιακού λαού.

Στην πραγματικότητα, ο Αμπάς συμφωνεί στο σχέδιο της Αιγύπτου και της Γαλλίας, για να θέσει τέλος στην παράνομη διακίνηση όπλων στη Γάζα.

Μετά από μια συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Hosni Mubarak, ο παλαιστίνιος ηγέτης υπογράμμισε ότι η προτεραιότητα είναι να σταματήσουν "αμέσως" οι ισραηλινές επιθέσεις κατά του πληθυσμού.

"Η κατάσταση δεν επιτρέπει να χάσουμε την πάροδο του χρόνου", είπε ο Αμπάς.

Ο Αμπάς δήλωσε ότι η πρωτοβουλία που προτείνει ο Μουμπάρακ είναι το εργαλείο για την εφαρμογή του ψηφίσματος του ΟΗΕ. "

Οι εμπειρογνώμονες, ωστόσο, τονίζουν ότι τα λόγια του Αμπάς μπορεί να έχουν πολύ μικρό αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις, διότι ο έλεγχος της Γάζας βρίσκεται στα χέρια της Χαμάς.