Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Σκέψεις για εξομοίωση του φόρου πετρελαίου

Την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης σχεδιάζει η κυβέρνηση, ώστε να μην γίνει μεταγωγή στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ δεκάδων προϊόντων και υπηρεσιών.

Το σενάριο αυτό εξετάζουν οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της επεξεργασίας σεναρίων για την κατάρτιση του προϋπολογισμού 2011 και ως επί το πλείστον για το σκέλος των εσόδων.

Ήδη, ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε «τρύπα» 800 εκατ. ευρώ στο ελληνικό πλάνο, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «La Tribune». Όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός, λείπει το ποσό των 800 εκατ. προκειμένου το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2010 να κλείσει στο 8,1% του ΑΕΠ - ποσοστό που είναι ετήσιος στόχος.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, το επόμενο έτος θα πρέπει να γίνει η μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στον συντελεστή 23%. Αυτό, όμως, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, εμπεριέχει σημαντικό πολιτικό κόστος και για τον συγκεκριμένο λόγο αναζητούνται άλλες λύσεις ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Μια από αυτές αφορά στην κατάργηση της έκπτωσης στον Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και στην εξίσωση της τιμής του με το πετρέλαιο κίνησης. Εάν συμβεί αυτό, το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται με την ίδια τιμή σε όλους τους καταναλωτές και στη συνέχεια οι υπηρεσίες του υπουργείου θα επιστρέφουν ένα ποσό σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού, ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια (π.χ. ύψος εισοδήματος, οικογενειακή κατάσταση, τόπος διαμονής).

Το δημοσιονομικό όφελος για το Δημόσιο στην περίπτωση υλοποίησης της συγκεκριμένης σκέψης μπορεί να ανέλθει και σε 1 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικά, για το 2010 το Δημόσιο αναμένεται κανονικά να επιστρέψει περίπου 1,5 δισ. ευρώ από τη διαφορά του ΕΦΚ μεταξύ των δύο τύπων πετρελαίου, ποσό που μπορεί να περιορισθεί σε 500 εκατ. ευρώ, όσα προκύπτουν με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια.

Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, σύμφωνα με την οποία, το πολιτικό κόστος μπορεί να είναι εξίσου υψηλό, εάν ο χειμώνας είναι βαρύς και πληγούν (λόγω της κατάργησης της έκπτωσης) τα μεσαία στρώματα.

Εάν γίνει η εξίσωση, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα φτάσει στο 1 ευρώ και 25 λεπτά, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Δημήτρης Μακρυβέλιος, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να έχουν αποκλείσει, λόγω επίσης πολιτικού κόστους, τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ. Αντίθετα, δεν έχουν αποφασίσει ακόμη, εάν θα δώσουν επιπλέον κίνητρα για συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και εάν θα προχωρήσουν σε νέες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων- παρά το γεγονός ότι για την τελευταία έχουν υποβληθεί πολλά αιτήματα.

Στο 1,3 ευρώ το λίτρο θα φθάσει το πετρέλαιο θέρμανσης αν υιοθετηθούν οι προτάσεις για εξίσωση του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης, προειδοποιεί η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών, εκφράζοντας την αντίθεση της στα πλάνα της κυβέρνησης.

Η ΟΒΕ θεωρεί «απαράδεκτη» μια τέτοια κίνηση καθώς, όπως αναφέρει, «θα συρρικνωθεί παραπέρα το ήδη μειωμένο οικογενειακό εισόδημα, η κατανάλωση θα πέσει, η αγορά θα υποστεί νέα καθίζηση και η ανεργία στον κλάδο θα αυξηθεί».

Η Ομοσπονδία τονίζει ακόμη ότι χιλιάδες πρατήρια σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν την επιβίωσή τους στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, ότι ο κλάδος, που μετράει εκατοντάδες κλεισίματα θα μετράει χιλιάδες και ότι το κράτος αντί να κερδίσει έσοδα θα χάσει, όπως ήδη γίνεται με τη κατακόρυφη μείωση στην κατανάλωση των άλλων καυσίμων που οι φόροι άγγιξαν σχεδόν τα 2/3 της τιμής.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι η θέση της για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι: οι βενζινοπώλες να το προμηθεύονται με το μειωμένο ΕΦΚ και να τον πωλούν επίσης με μειωμένο ΕΦΚ, καθώς και να καταργηθεί η προκαταβολή του ΕΦΚ από τους πρατηριούχους στο σύστημα Ήφαιστος «που δεσμεύει τεράστια ποσά και «στεγνώνει» τα οικονομικά των πρατηρίων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δουλεύουν με συνεχή πίστωση στους πελάτες που αδυνατούν να πληρώσουν μετρητοίς».

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων, που είναι επίσης αντίθετη στο μέτρο, τονίζει ότι «η αδυναμία της κυβέρνησης, και διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, να ελέγξουν το λαθρεμπόριο και την παράνομη διακίνηση καυσίμων, σε συνδυασμό με την αποτυχία του «Ήφαιστου» οδηγούν σε αντικοινωνικά μέτρα, όπως αυτό της εξίσωσης των φόρων στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης».

Η ΠΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι η εξίσωση των φόρων, εφόσον υλοποιηθεί, θα έχει επώδυνες επιπτώσεις στην κοινωνία και θα οδηγήσει, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, σε φαινόμενα που δεν είχαμε δει επί δεκαετίες όπως επίσης ότι θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τα πρατήρια καυσίμων αφού η πλειοψηφία των καταναλωτών θα αδυνατούν να καλύψουν τις δαπάνες θέρμανσης με αποτέλεσμα να μειωθούν περαιτέρω οι πωλήσεις ή να αυξηθούν τα «φέσια».

Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να ακούσει τις προτάσεις των επαγγελματιών του κλάδου και να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα για την πάταξη της παράνομης διακίνησης καυσίμων.

«Εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για το ΦΠΑ»

Η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα εναλλακτικά σενάρια, ώστε να προστατεύεται το εισόδημα του πολίτη και ώστε να μην υπάρχει μαζική μετάταξη προϊόντων από 11%, σε 23% του ΦΠΑ,δηλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι για να μη συμβεί αυτό, θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια.

Σημείωσε ότι είναι θετικό το ότι η κυβέρνηση μπορεί να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια, γιατί αυτό «σημαίνει ότι πάμε καλά στους στόχους μας».

Ερωτηθείς αν το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης του φθηνού πετρελαίου θέρμανσης, ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν υπάρχει ανακοινωμένο τίποτα».

«Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα προσεγγίζουμε το ζήτημα της προστασίας του Έλληνα πολίτη στις δύσκολες καταστάσεις που περνάμε και αυτό θα γίνει με τον δέοντα σεβασμό και στα οικονομικά της χώρας μας και στο εισόδημα του έλληνα πολίτη», δήλωσε, εξ άλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Ανέφερε δε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να θωρακιστεί και τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα μέτρα.

Σε αυτό το σημείο, επεσήμανε ότι και στελέχη της ΝΔ δήλωσαν ότι σωστά ψηφίστηκε το μνημόνιο, τονίζοντας ότι ακόμα και η ΝΔ άρχισε να ομολογεί ότι η πολιτική αυτή - την οποία προκάλεσε η ίδια - είναι απαραίτητη.

Υπογράμμισε ακόμη ο κ. Πεταλωτής ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών και στο πετρέλαιο.

Επανέλαβε ότι οι ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεν θα έχουν καμία σχέση με τις εξαγγελίες του παρελθόντος, «οι περισσότερες από τις οποίες έμεναν «κενό γράμμα»».