Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Κάλεσμα Παπανδρέου σε πανεθνική προσπάθεια

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως αν και στο μεγαλύτερό του μέρος έχει αποφευχθεί, ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε εισηγητική του ομιλία στη συνάντηση που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ κάλεσε σε πανεθνική προσπάθεια ώστε να γίνουν αλλαγές και μάλιστα σύντομα, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι αδύνατον να αλλάξουν τη χώρα 15 έως 20 υπουργοί μόνο.

Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι το κράτος αποτελεί τον μεγάλο ασθενή στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρέπει να στοχοποιούμε τον δημόσιο υπάλληλο, αλλά τη δημόσια διοίκηση, που δεν λειτουργεί σωστά, πρώτα από όλα με ευθύνη των πολιτικών.

Ανέφερε ότι ο δημόσιος υπάλληλος πληρώνει μεγάλο μερίδιο του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί και τόνισε από την άλλη, το γεγονός ότι ενώ οι λειτουργικές δαπάνες της δημόσιας διοίκησης μειώθηκαν κατά 50%, χωρίς να χειροτερέψουν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, αυτό δείχνει τα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του προς τους κοινωνικούς εταίρους υπογράμμισε ότι απαιτείται ριζική ανασυγκρότηση σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας και ανέφερε ότι πρέπει να επιτευχθεί μέσω της εθνικής προσπάθειας μία εθνική κοινωνική συμφωνία όπως τον Ιούλιο.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι εύκολο να περάσει στην κοινωνία μια ψυχολογία παθητικότητας ή ένα κλίμα που να ρίχνει τις ευθύνες «στις Βρυξέλλες ή και την Ουάσιγκτον» και ανέφερε ότι αν είχαμε αντιμετωπίσει τα προβλήματά μας έγκαιρα δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση, ενώ τόνισε ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε όλοι πρακτικές και λογικές του παρελθόντος.

Αν πετύχουμε θα είναι κάτι το πολύ θετικό, αν σκοντάψουμε ως χώρα - όχι ως κυβέρνηση - το αρνητικό μήνυμα θα πολλαπλασιαστεί στο δεκαπλάσιο από ό,τι απηχεί στη σημερινή πραγματικότητα, είπε ο κ. Παπανδρέου και ανέφερε ότι στο προηγούμενο διάστημα πολλά ΜΜΕ του εξωτερικού ανέδειξαν αρνητικές εικόνες της Ελλάδας, με αποκορύφωμα, όπως είπε, τη δολοφονία των εργαζομένων στη Marfin έστω και από αμέλεια, από μολότοφ στις διαδηλώσεις. Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί στη χώρα η παραγωγικότητα αντί του παρασιτισμού, να αποδαιμονοποιηθεί η επιχειρηματικότητα, ενώ σε ό,τι αφορά τις τράπεζες είπε ότι «σώζουμε τις τράπεζες τώρα», αλλά πρέπει να συμβάλλουν και αυτές από την μεριά τους στην ρευστότητα της οικονομίας.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα πρέπει να αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όπως ο τουρισμός και η αγροτική οικονομία για την οποία, όπως είπε, πρέπει να αλλάξει μοντέλο, καθώς - και με ευθύνες της ΕΕ - όπως ανέφερε , στηριζόταν μέχρι τώρα στις επιδοτήσεις.

Επικαλούμενος το ζήτημα που έχει προκύψει με τα σιτηρά, αλλά και με την κατανάλωση εισαγόμενου κρέατος στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτά δείχνουν την αναγκαιότητα, αλλά και τα περιθώρια βελτίωσης της αγροτικής παραγωγής. Επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το πρωί ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί τη φορολογία ως χαράτσι , αλλά ως κοινωνική αλληλεγγύη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί η φορολογική πολιτική, ώστε να αποτελέσει και αυτή ένα κίνητρο μαζί με την πάταξη της γραφειοκρατίας για επενδύσεις, που θα δώσουν ανάπτυξη στην οικονομία.

Τέλος ανέφερε ότι πρέπει να βοηθηθούν οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά ταυτόχρονα να αποφευχθεί η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή και πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα το ΤΕΜΠΜΕ, για το οποίο, είπε ότι γνωρίζει πως υπάρχει κριτική

Βολές Δασκαλόπουλου κατά των κατηγόρων του Μνημονίου

Βολές κατά των κατηγόρων του Μνημονίου εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό εν όψει της ΔΕΘ.

«Σήμερα, από ορισμένα κέντρα και ποικιλόμορφα συμφέροντα, επιχειρείται η δαιμονοποίηση του Μνημονίου, ως φορέα δεινών για την ελληνική οικονομία και κοινωνία», ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος και πρόσθεσε:

«Πράγματι, τα στενά δημοσιονομικά μέτρα του Μνημονίου ήταν σκληρά και ορισμένα εξ αυτών αποδείχθηκαν αντιπαραγωγικά. Οι δημόσιοι κατήγοροί του όμως, παραβλέπουν ότι το Μνημόνιο απαριθμεί, ιεραρχεί και θέτει αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης όλων εκείνων των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που η χώρα μας όφειλε εδώ και χρόνια να είχε κάνει και τις οποίες το πολιτικό σύστημα κατονόμαζε ή και εξήγγειλε, αλλά δεν τολμούσε να προωθήσει. Η ατολμία αυτή έφερε τη χώρα στο κατώφλι της χρεοκοπίας. Η αλλαγή είναι ζήτημα εθνικής ανάγκης και όχι ξένης επιβουλής ή επιβολής. Μεταξύ αλλαγής και πτώχευσης, η αλλαγή είναι μονόδρομος».

Ο κ. Δασκαλόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κοινωνία σταδιακά συνειδητοποιεί την αναγκαιότητα της αλλαγής και είναι διατεθειμένη να πληρώσει το κόστος προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα του μέλλοντος της. «Εκείνο που δίκαια ζητούν οι πολίτες είναι να αισθανθούν ότι οι θυσίες τους πιάνουν τόπο και θεμελιώνουν μια νέα προοπτική προκοπής και αναβάθμισης για το σύνολο της κοινωνίας. Μεσοπρόθεσμα ωστόσο, η οποιαδήποτε υπαναχώρηση ή αναστολή στο εγχείρημα της αλλαγής θα έχει πολύ μεγαλύτερο πολιτικό κόστος και καταστροφικές συνέπειες για την ίδια τη χώρα και τον λαό μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επανέλαβε ότι έχουν εξαντληθεί τα κοινωνικά και πολιτικά όρια επιβολής νέων περικοπών και νέων φόρων, ενώ αναφερόμενος στην υστέρηση των εσόδων είπε ότι η φορολογική πολιτική δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, επειδή υπερεκτιμήθηκε τόσο η φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσο και οι δυνατότητες των εισπρακτικών μηχανισμών.

Οι προτεραιότητες στις οποίες πρέπει να επικεντρωθεί η οικονομική πολιτική κατά τον ΣΕΒ είναι η μείωση των πάσης φύσεως δαπανών τόσο της κεντρικής κυβέρνησης όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η περιστολή της κρατικής πατρωνίας στην οικονομία και ο περιορισμός του μεγέθους του κράτους, η άρση των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα, το άνοιγμα όλων των αγορών και επαγγελμάτων, η εγκαθίδρυση όρων πραγματικού ανταγωνισμού.

Να απαγορευθούν οι απολύσεις, όσο διαρκεί η κρίση, και να επιβάλλονται ποινές στους εργοδότες, ζήτησε, μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ. Φοροαπαλλαγές για τις μικρές επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση να αυτοχρηματοδοτούν τις επενδύσεις τους, πρότεινε η ΓΣΕΒΕΕ.«Χρειαζόμαστε ενέργειες και όχι εξαγγελίες, πράξεις και όχι λόγια, λύσεις και όχι σχέδια», τόνισε η ΕΣΕΕ.

«Ο πρωθυπουργός του μνημονίου βάφτισε τους φόρους αλληλεγγύη. Σε λίγο θα βαφτίσει τα λουκέτα ευκαιρίες ανάπτυξης και την ανεργία κοινωνική δικαιοσύνη», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.