Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Έρχεται το χάραγμα με τσιπάκι: Βarcode για να φρενάρουν τα υπερκέρδη από το χωράφι στο ράφι

ΤΑ ΑΧΡΗΣΤΑ ΚΑΙ ΑΝΟΗΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΤΑΞΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ, ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΗΘΕΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΜΨΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ....ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ!!!

ΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΧΠΡΕΣ ΣΕΡΒΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΤΗΣ ΖΗΜΕΝΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΜΠΑΝΕ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ Α-ΧΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ.

Η είδηση
Με... barcode θα πωλούνται πια στις λαϊκές αγορές, στα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ τα οπωροκηπευτικά. Μετά την απόφαση του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδη να προχωρήσει η κατάργηση των ανώτατων περιθωρίων κέρδους δρομολογείται σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η καθιέρωση της ιχνηλασιμότητας.

Ο στόχος είναι η απελευθέρωση της αγοράς, ο περιορισμός των υπερτιμολογήσεων, με αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση των τιμών. Με σχετικές εντολές του κ. Χρυσοχοΐδη, ο υφυπουργός Ντ. Ρόβλιας και ο γεν. γραμματέας Εμπορίου Σ. Κομνηνός έχουν ετοιμάσει σχέδιο αγορανομικής διάταξης που θα αντικαθιστά εκείνη με την οποία καθορίζονταν ανώτατα περιθώρια κέρδους.

Στοιχεία
Ετσι, κηπευτικά και φρούτα θα συνοδεύονται από το χωράφι μέχρι το ράφι με «ταυτότητα». Καθιερώνεται πια το βιβλίο ιχνηλασιμότητας, το οποίο θα τηρεί ο συσκευαστής των προϊόντων και θα αναγράφονται σε αυτό τα στοιχεία του συσκευαστή και του παραγωγού, το είδος του προϊόντος, η ποικιλία, η προέλευση, το καθαρό βάρος και η ποιότητα.

Τα στοιχεία αυτά θα αναγράφονται και σε ετικέτα που θα συνοδεύει τα προϊόντα μέχρι και τη λιανική. Ετσι, το ελεγκτικό έργο τόσο σε επίπεδο φορολογικό όσο και σε υγειονομικό θα είναι πιο εύκολο και αποτελεσματικό.

Προμηθευτές
Κάθε 3μηνο θα δίνουν αναφορά για τις τιμές

Αλλαγές, έρχονται στις επιχειρήσεις τροφίμων κι άλλων καταναλωτικών αγαθών, καθώς προχωρά η αντικατάσταση αγορανομικών διατάξεων που βάραιναν με αδικαιολόγητο κόστος την αγορά. Ετσι θα καταργηθεί η υποβολή τιμοκαταλόγων και κοστολογικών στοιχείων με τη σημερινή μορφή.

Οι προμηθευτικέςεπιχειρήσεις έστελναν πριν από τις αυξήσεις τους τιμοκαταλόγους, και τις συμφωνίες με τις λιανεμπορικές εταιρείες. Τώρα, πληροφορίες λένε ότι το υπουργείο θα ζητεί στο τέλος κάθε χρόνου και ανά τρίμηνο τις τιμές ανά προϊόν, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να ζητεί οποιαδήποτε κοστολόγια.

Εξάλλου, καταργούνται διατάξεις με τις οποίες οι επιχειρήσεις π.χ. ζυμαρικών υποχρεώνονταν να πωλούν τα προϊόντά τους σε καθορισμένες συσκευασίες. Η υποχρέωση αυτή περιόριζε τις εταιρείες και τις επιβάρυνε με κόστος. Το υπουργείο πια θα υποχρεώσει στα σημεία λιανικής πώλησης να αναρτώνται οι τιμές ανά μονάδα μέτρησης (π.χ. κιλά), αλλά και η τελική τιμή του προϊόντος στη συσκευασία με την οποία διατίθεται.