Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Έλλειμμα και τρόικα προβληματίζουν την κυβέρνηση

Τρία δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον πρέπει να βρει η κυβέρνηση για να καλύψει το φετινό έλλειμμα και είναι το πρώτο τεστ στο οποίο θα υποβληθεί από το κλιμάκιο της τρόικας που καταφθάνει την ερχόμενη εβδομάδα, για να ελέγξει συνολικά τον δημοσιονομικό σχεδιασμό της επόμενης πενταετίας.

Τεχνικό της κλιμάκιο καταφθάνει την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ και την Τρίτη θα έρθουν στην Αθήνα στελέχη της τρόικας. Με την τρόικα θα οριστικοποιηθούν επίσης και τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής (ΜΔΠΣ) 2012 - 2015 ύψους άνω των 23 δισ. ευρώ, αλλά και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που στοχεύει στην έλευση 50 δις. ευρώ έως το 2015.

Κεντρικός στόχος και των δύο παραπάνω παρεμβάσεων (νέα μέτρα και αποκρατικοποιήσεις) είναι το «λιγότερο κράτος». Από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μειώσει το κράτος θα εξαρτηθεί και το μέλλον του Μνημονίου και της χώρας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πάντως, το περσινό έλλειμμα διαμορφώνεται τελικά στα επίπεδα του 10,6% του ΑΕΠ ή στα 24,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντική απόκλιση, καθώς οι προηγούμενοι στόχοι ήταν 9,5% του ΑΕΠ και 22 δισ. ευρώ, που αναμένεται να φέρει και σημαντικά νέα μέτρα για να καλυφθούν οι αποκλίσεις.

Υπενθυμίζεται, ότι πέρα από τις αποκλίσεις στον φετινό προϋπολογισμό που θα προκύψουν από την ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010, θα απαιτηθούν και νέα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αποκλίσεων του τρέχοντος προϋπολογισμού. Στόχος είναι το έλλειμμα του 2011 να υποχωρήσει στα 17 δισ. ευρώ.