Όλα τα έχουμε δει στην Ελλάδα, όμως η γκάφα του υπουργείου Πολιτισμού να αναρτήσει στην ηλεκτρονική του ιστοσελίδα τον χάρτη της επικράτειας χωρίς το Καστελόριζο, δεν έχει προηγούμενο! Πρόκειται για το μέρος από το οποίο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στους Έλληνες πολίτες ότι η Ελλάδα μπήκε κάτω από το ζυγό του ΔΝΤ.
Παραχώρησαν το Καστελόριζο στους Τούρκους!
Αυτές τις ημέρες όπου το μνημόνιο σύμφωνα με τους συνταγματολόγους έχει καταστρατηγήσει και έχει καταλύσει το Σύνταγμα και η Εθνική Κυριαρχία τίθεται υπό έντονη αμφισβήτηση, ενώ παράλληλα οι «γείτονες» Τούρκοι «γλυκοκοιτάζουν» τα νησιά και δη το Καστελόριζο, το υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε να το… παραχωρήσει επιδεικτικά και οικειοθελώς!
Το λάθος;;; ή μακακία του Υπουργείου, γιατί μόνο ως τέτοια μπορούμε να το εξηγήσουμε, προκαλεί για μία ακόμα φορά πολλά ερωτηματικά και την αγανάκτηση του Έλληνα πολίτη, ο οποίος δοκιμάζεται καθημερινά, εκπλήσσεται και σοκάρεται.
Και εντάξει… Να δεχτούμε ότι ο τελευταίος που πάτησε το κουμπί «δημοσίευση» δεν γνώριζε κατά πού έπεφτε το Κασταλέριζο και η νήσος Ρω. Κανείς στο υπουργείο, ούτε καν ο ίδιος ο Γερουλάνος δεν το παρατήρησαν; Τρίζουν τα κόκκαλα της ιστορικής και αείμνηστης Κυράς!
Στην τριάδα των «τουρκικών» νησιών, κατά το υπουργείο, είναι και η Στρογγύλη, η οποία προφανώς μαζί με τη Μεγίστη (Καστελόριζο) και την Ρω, δίδεται δώρο κατά τη γνωστή τακτική για την προσέλκυση νέων πελατών… Στην περίπτωσή μας οι Τούρκοι ως πελάτες τι θα ψωνίσουν και σε ποια τιμή;
Όπως βλέπεται στον χάρτη όλη η ελληνική επικράτεια είναι σε φόντο άσπρη για να ξεχωρίζει. Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Σε γκρι είναι όλα τα υπόλοιπα κράτη με τα οποία συνορεύουμε, όπως και η τριάδα των νησιών, η οποία είναι τόσο μακριά από την Ρόδο, που προφανώς θεωρείται… Τουρκία!
Να σημειώσουμε ότι η Τουρκία επί σειρά ετών αμφισβητεί τα θαλάσσια σύνορα, ενώ από το 1982 η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ευνοεί τη χώρα μας προβλέποντας τη δημιουργία θαλάσσιας ζώνης ΑΟΖ. Αυτό το γεγονός επιτρέπει στην Ελλάδα να εκμεταλλεύεται μία θαλάσσια ζώνη πλάτους μέχρι και 200 μιλίων. Έτσι, τα νησιά με οικονομική δραστηριότητα, όπως και οι ηπειρωτικές περιοχές, να έχουν δικαίωμα ΑΟΖ.
Φυσικά, τη σύμβαση δεν υπέγραψε η Τουρκία αφού δεν έχει νησιά μπροστά της που να της ανήκουν και εκ των πραγμάτων διαθέτει περιορισμένη ΑΟΖ.
Το Καστελόριζο σύμφωνα και με τη σύμβαση εξασφαλίζει την επαφή της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες παρεμβάλλονται μεταξύ τουρκικής και αιγυπτιακής περιορίζοντας σημαντικά την τουρκική ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Να θυμίσουμε ότι στις αρχές Μαρτίου ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στην Αθήνα έθεσε το ζήτημα εκ νέου επαναλαμβάνοντας ότι το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο διευκρινίζοντας, την επόμενη ημέρα και μετά τον θόρυβο που ξέσπασε ότι το νησί είναι ελληνικό.
Ντροπή σας ρεμάλια!