Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Ηandelsblatt προς Παπανδρέου: «Προχωρήστε σε στάση πληρωμών»

«Με μεγάλο σεβασμό παρακολουθεί ο δυτικός κόσμος τις προσπάθειές σας να αντιμετωπίσετε την κρίση χρέους. Κανένα άλλο δημοκρατικό κράτος δεν κατάφερε σε καιρούς ειρήνης κάτι παρόμοιο». Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου ο διευθυντής της εφημερίδας Ηandelsblatt, Γκάμπορ Στάινγκαρτ. Ωστόσο επισημαίνει ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι προς την λάθος κατεύθυνση και οδηγεί σε αδιέξοδο.

Ειδικότερα, ο Γκάμπορ Στάινγκαρτ αναφέρεται με αρνητικό τρόπο στις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και τις κατηγορεί ότι «οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή, φορτώνοντας στο ελληνικό κράτος 340 δισ. ευρώ χρέος, που ισοδυναμεί με 155πλάσιο των κερδών των 60 μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας».

Ο διευθυντής της εφημερίδας υπενθυμίζει ότι η Handelsblatt, «είχε πρωτοστατήσει πριν από ένα χρόνο στην καμπάνια για την αγορά ελληνικών ομολόγων, σε μια προσπάθεια να συνδράμει για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της μείωσης της εμπιστοσύνης και αύξησης των επιτοκίων».

Διαπιστώνει, ωστόσο, ότι «αυτός ο κύκλος επιταχύνεται, δεν επιβραδύνεται» και ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να πληρώσει επιτόκια 16%. Με τέτοια επιτόκια, που είναι «το αναισθητικό των επενδυτών», οι επενδυτές συνυπολογίζουν ήδη απώλεια μέρους της επένδυσής τους.

«Αν η ελληνική οικονομία είχε ένα μάτι, θα έκλαιγε. Αν μπορούσε να πει μόνον μία λέξη, θα φώναζε: σταματήστε! Πλησιάζει η μέρα που είναι εφιάλτης για τους επενδυτές. Τότε η λέξη "στάση πληρωμών" θα είναι στα στόματα όλων» προειδοποιεί ο Γκ.Στάινγκαρτ.

Εκτιμά ότι ο αντίκτυπος στις αγορές θα είναι τρομακτικός, αλλά θα είναι και ορόσημο για μία νέα πορεία της χώρας με το βάρος στις επενδύσεις και όχι την εξυπηρέτηση των δανείων με νέα δάνεια.

Επικαλείται το παράδειγμα της Αργεντινής του 2001, του Μεξικού στις αρχές της δεκαετίας του 80 και της Γερμανίας μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει ζωή μετά το θάνατο, αυτό ισχύει κυρίως για υπερχρεωμένα κράτη».

«Μέχρι τώρα επιχειρήσατε το ανέφικτο. Τώρα πρέπει να επιδιώξετε το εφικτό» λέει στον κ. Παπανδρέου.

«Όπως στη διάρκεια της δικτατορίας, κατά τη σύλληψη του πατέρα σας με το πιστόλι στον κρόταφο, αρνηθήκατε να τον αποκαλύψετε, έτσι και τώρα πρέπει να απαρνηθείτε την υπερηφάνεια των Ελλήνων για να σώσετε τη χώρα. Αντιμετωπίστε τη νέα, δύσκολη αλήθεια, πριν αυτή σας χτυπήσει την πόρτα. Είναι ήδη καθ΄οδόν» καταλήγει η ανοιχτή επιστολή του διευθυντή της Handelsblatt στον πρωθυπουργό.