Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Ο άλλος δρόμος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλιας, υποδεχόμενος προχθές τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, του είπε μπροστά στις κάμερες, εις επήκοον όλων των Ελλήνων και όλων των Ελληνίδων:
– Χρειάζεται πανεθνική συστράτευση. Δεν βγαίνει διαφορετικά...
Ο κ. Γ. Παπανδρέου, προφανώς, υιοθέτησε την προεδρική παραίνεση, έπλεξε το εγκώμιο του ελληνικού Λαού, ο οποίος μπροστά στην κρίσιμη κατάσταση επιδεικνύει αξιοθαύμαστη κατανόηση, και, εν συνεχεία, από κοινού με τους αρμόδιους υπουργούς του, έδωσε εντολή στις δυνάμεις καταστολής να στείλουν ηχηρό μήνυμα στους θερμοκέφαλους που απεργούν και διαδηλώνουν, – μήνυμα ισχύος και αδιαλλαξίας, – προκειμένου και οι τελευταίοι... «ταραξίες» να κλειστούν στα σπίτια τους!

Υπήρξε τόσο άγρια η αστυνομική καταδρομή και τόσο πυκνή η χρήση χημικών, ώστε 97 άνθρωποι οδηγήθηκαν στα Νοσοκομεία ΚΑΤ (67), «Ευαγγελισμός» (10) και Γεν. Κρ. Νίκαιας (20) – σοβαρότερα ή ελαφρότερα τραυματισμένοι ή με αναπνευστικά προβλήματα.

Λίγες μόνο ώρες αργότερα από την κυβερνητική επέλαση, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς ανακοίνωσε από το Ζάππειο την οικονομική πρόταση του κόμματός του για διόρθωση της πορείας της χώρας και για έξοδό της από την κρίση.
Φυσικά, αν υπήρχαν κάποιοι πολίτες που ανέμεναν ότι ο κ. Σαμαράς θα παρουσίαζε συνταγή μεταμόρφωσης του καπιταλιστικού λύκου σε ειρηνικό αρνάκι ή ότι θα καλούσε τον Λαό να ανατρέψει το Σύστημα, – σίγουρα θα απογοητεύτηκαν, διότι στόχος του Αρχηγού της Μείζονος Αντιπολίτευσης ήταν να πει ότι υπάρχει, μέσα στο ίδιο το Σύστημα, και ένας άλλος δρόμος που οδηγεί σε διέξοδο και που θ’ ακολουθήσει ο ίδιος όταν κληθεί από τον ελληνικό Λαό.
Η ομιλία και η όλη παρουσίαση των προτάσεων που έκανε ο κ. Σαμαράς, ούτε τεχνοκρατική ήταν, ούτε οικονομική. Ηταν εντόνως πολιτική, διότι, – όπως, άλλωστε, και παλιότερα έχει δηλώσει, – το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό.
Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η ομιλία του ήταν, κυρίως, πολιτική, – δεν μάσησε τα λόγια του. Πρότεινε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και εξήγησε με ποιον τρόπο και με ποιο κόστος. Πρότεινε να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά οι πραγματικές και όχι οι αποκρατικοποιήσεις – μαϊμού. Πρότεινε να υπάρξει λύση για τα αυθαίρετα, αλλά να είναι οριστική και αμετάκλητη.
Κοντολογίς: Πρότεινε αιτιολογημένα και κοστολογημένα μέτρα προς ενίσχυση του αστικού καθεστώτος και της αστικής δημοκρατίας και δεν έκρυψε ούτε κατ’ ελάχιστο την προσήλωσή του στην αστική δημοκρατία και στην οικονομική τάση της οποίας αποτελεί το πολιτικό εποικοδόμημα.
Με την ομιλία, δηλαδή, και με τις προτάσεις του ο κ. Σαμαράς έπεισε σίγουρα πολλούς – σε όλο το πολιτικό φάσμα, – ότι υπάρχει και άλλος δρόμος μέσα στο σύστημα, λιγότερο επικίνδυνος, λιγότερο σκληρός και περισσότερο αποτελεσματικός. Και, κυρίως, έπεισε οπαδούς του Κινήματος.
Επεισε, όμως, και την Αριστερά ότι προτίθεται να παίξει ένα καθαρό ταξικό και φιλελεύθερο παιχνίδι.