Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Τρόικα: Απείλησε με διακοπή της χρηματοδότησης

«Κόκκινες κάρτες» μοίρασαν στους υπουργούς που είδαν τις προηγούμενες ημέρες τα στελέχη της τρόικας και απείλησαν πως θα... διακόψουν το «παιχνίδι» (σ.σ.: τη χρηματοδότηση), αν η χώρα μας δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της. Η αξιοπιστία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, την οποία ο Γ. Παπανδρέου έχει χαρακτηρίσει «όπλο» και θεωρεί προσωπική του επιτυχία, αμφισβητείται. Τα πρώτα μηνύματα ήρθαν στη συνάντηση του Λουξεμβούργου.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τηλεφώνησε από το Μεγάλο Δουκάτο στο Μέγαρο Μαξίμου και είπε μία φράση που ο πρωθυπουργός δεν περίμενε να ακούσει: «Πρόεδρε, μας αμφισβητούν»! Αιτίες; Πολλές. Η στάση υπουργών, η κόντρα με την τρόικα στην προηγούμενη επίσκεψή της, οι καθυστερήσεις, οι αντιφατικές δηλώσεις κ.ά. Ακόμη και οι εσωτερικές ισορροπίες στους μεγάλους «παίχτες» της Ενωσης. Το μήνυμα επιβεβαιώθηκε τις προηγούμενες πέντε ημέρες.

Η τρόικα αμφισβήτησε πως το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο θα πέσει στα 16 δισ. τα επόμενα δύο χρόνια. Ζήτησε από τον Γ. Ραγκούση πάγωμα των προσλήψεων, ακύρωση της πολιτικής των μετατάξεων και απολύσεις! «Με ονόματα και διευθύνσεις»!

· Η τρόικα τα έσπασε και με τη Λ. Κατσέλη. Το κόστος του ασφαλιστικού (συντάξεις), της υγείας και της πρόνοιας είναι σήμερα 56 δισ., ποσό που οι δανειστές θεωρούν αδιανόητο. Δήλωσαν καχύποπτοι και για την ικανότητα της κυβέρνησης να το μειώσει στα 45 δισ. Ζητούν, λοιπόν, νέο ασφαλιστικό, κόψιμο επικουρικών και βαρέων-ανθυγιεινών, επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις και μείωση του όγκου της υγείας, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για νοσοκομεία και γιατρούς.

· Πάνω απ' όλα, όμως, η τρόικα αμφισβήτησε τα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα και τις αποκρατικοποιήσεις. Θεώρησε τις ελληνικές προβλέψεις «υπερβολικά αισιόδοξες» και ζήτησε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου να ετοιμάσει μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος. Ειδικότερα για το θέμα των αυθαιρέτων στάθηκαν στις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις συνταγματικές πρόνοιες που περιπλέκουν το ζήτημα.

· Επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των δανειστών και για τις αντοχές του τραπεζικού συστήματος. Για την ώρα αρκέστηκαν να επισημάνουν ένα στοιχείο και μία πραγματικότητα: πως οι καταθέσεις μειώνονται και ότι οι τράπεζες δεν δείχνουν διάθεση για συγχωνεύσεις.

Στελέχη που συνόδευαν τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ μετέφεραν την εκτίμηση πως «ζητούν πολλά για να διασφαλίσουν αυτά που απαιτούνται». Τα αποτελέσματα των συναντήσεων και οι εκτιμήσεις των υπουργών και των τριών οργανισμών θα δοθούν σήμερα στον Γ. Παπανδρέου. Μέχρι την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει καταλήξει στο τελικό κείμενο του Οδικού Χάρτη. Και για το Μεσοπρόθεσμο και για τις αποκρατικοποιήσεις. Τυχόν καθυστέρηση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή καταβολή της πέμπτης δόσης. Και, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις, «αυτήν τη φορά οι τροϊκανοί δεν παίζουν»!

Ο Γ. Παπανδρέου
Από το Οσλο, όπου βρέθηκε χθες και προχθές, ο Γ. Παπανδρέου παραδέχτηκε το πρόβλημα: «Στην Ευρώπη και στον κόσμο υπάρχει μία πολιτική φόβου και μία δυσπιστία στις δυνάμεις της κοινωνίας μας και σε αυτά που μπορεί να κάνει, για να πάψει να εξελίσσεται το έλλειμμα πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί». Εσπευσε, όμως, να προσθέσει ότι «η Ελλάδα έχει αποφασίσει και οι εταίροι μας έχουν αποφασίσει να μείνουμε στο ευρώ». Από το Οσλο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα που κυριαρχεί στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. «Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι πλέον τεράστιο και απαιτεί συλλογική αντιμετώπιση», τόνισε.