Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011

Καστανίδης αδειάζει Σημίτη για θέματα διαφάνειας - Δημοσιοποίησε την αλληλογραφία τους

Αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης για τον Κώστα Σημίτη, μία ημέρα μετά την επιστολή που είχε στείλει ο πρώην πρωθυπουργός στη Βουλή, εκθέτοντας τις θέσεις του για τις συμβάσεις με τη Siemens, την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης.

Όπως δήλωσε ο Χάρης Καστανίδης στην Ολομέλεια, το 1996 είχε προτείνει στην Κυβέρνηση να συσταθεί μια Ανεξάρτητη Αρχή Προμηθειών που θα θέσπιζε νέους κανόνες διαφάνειας στον τομέα των προμηθειών σε όλο το δημόσιο τομέα προκειμένου να κοπεί ο ομφάλιος λώρος συμφερόντων και πολιτικής.

Καταρχήν, όπως είπε, ο πρώην Πρωθυπουργός αποδέχτηκε την πρόταση του και του ζήτησε να επισπεύσει τις διαδικασίες και να καταθέσει το σχέδιο νόμου στη Βουλή. Όπως πρόσθεσε όμως, «στις 7/1/1997 λαμβάνω επιστολή Πρωθυπουργού, με κοινοποίηση στον υπουργό Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλο που έλεγε πως έχω ξανασκεφτεί το θέμα και ότι θέλει περισσότερο συζήτηση το πράγμα».

Στη συνέχεια, όπως εξήγησε ο κ. Καστανίδης, ο κ. Παπαδόπουλος συγκάλεσε συσκέψεις για το θέμα, «ενώ ακολούθησε και Υπουργικό Συμβούλιο και χωρίς την παρουσία μου αποφασίζει να το απορρίψει, με το επιχείρημα ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν χρειάζεται να αλλάξει γιατί είναι επαρκές» συμπλήρωσε και αποκάλυψε πως «όταν στις 14/5/ 1997, γυρίζω από την Αμερική στέλνω επιστολή ότι έσφαλε το Υπουργικό Συμβούλιο».

Εξιστορώντας την κατάσταση ο κ. Καστανίδης σημείωσε πως στις 30/8/1997 αναγκάστηκε να δηλώσει την παραίτηση του από την Κυβέρνηση, στην οποία όμως επανήλθε μετά από 6 χρόνια. «Γιατί επανήλθα; Γιατί ο Πρωθυπουργός μου ζήτησε μετά επιτάσεως να βοηθήσω. Γιατί έχω αφοσίωση πρώτα στη χώρα και μετά στο κόμμα» είπε.