Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Tράπεζες: "Εφυγαν" 10,4 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο

Συνεχίζονται οι εκροές των καταθέσεων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, μόνο το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι συνολικές καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχουν μειωθεί κατά 10,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, τον περασμένο Μάρτιο οι συνολικές καταθέσεις υποχώρησαν στα 199,2 δισ. ευρώ, αφού, είτε λόγω φυγής από τη χώρα είτε λόγω κατανάλωσης, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα στερήθηκαν περίπου 3,7 δισ. ευρώ έναντι του Φεβρουαρίου.

Το μεγαλύτερο μερίδιο της μείωσης αυτής αφορά τα νοικοκυριά, οι καταθέσεις των οποίων μειώθηκαν κατά 3,5 δισ. ευρώ. Τραπεζίτες εκτιμούν ότι το σημαντικότερο μέρος των εκροών των καταθέσεων από νοικοκυριά, σχετίζεται με τις μειώσεις των μισθών και τα αυξημένα ποσοστά της ανεργίας που εξαναγκάζουν στην ανάληψη των καταθέσεων για κατανάλωση. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι θα συνεχιστούν οι εκροές όσο το οικονομικό κλίμα δυσχεραίνει.

Οι συνολικές καταθέσεις σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ανήλθαν στα 244,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε σχέση με την αρχή του τρέχοντος έτους παρουσίασαν μείωση κατά 1,1% και υποχώρηση κατά 9,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό έτος.

Παράλληλα, το Μάρτιο οι τράπεζες εμφάνισαν κεφάλαια ύψους 87,93 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από 97,7 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2010 και 90,44 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2011. Τη ρευστότητα του συστήματος συζήτησαν χθες οι τραπεζίτες με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γ. Προβόπουλο στο προγραμματισμένο χθεσινό γεύμα που πραγματοποιήθηκε.

Συζήτησεις
Συζήτησαν τις δυνατότητες άμυνας που μπορεί να προσφέρει το νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ, που ψηφίστηκε την Τετάρτη σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης του κλίματος, αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί το σύστημα. Την ίδια ώρα που όλο το σύστημα αναζητά δίχτυ ασφαλείας, ο καταιγισμός υποβαθμίσεων των ελληνικών τραπεζών από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, συνεχίζεται, με την Standard & Poor's να παίρνει τη σκυτάλη και τη Moody's να αναθεωρεί τη βαθμολογία και να προειδοποιεί για πιθανή υποβάθμιση των καλυμμένων ομολογιών της Alpha Bank και της Εθνικής.

Η Standard & Poor's υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των Εθνικής, Eurobank, Alpha και Πειραιώς, σε Β, από B+, ως φυσική απόρροια της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, μείωσε τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση σε C από B προηγουμένως, ενώ με εξαίρεση τις υβριδικές εκδόσεις των τραπεζών, όλα τα προϊόντα παραμένουν σε καθεστώς CreditWatch, με πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης. Οι αναλυτές του οίκου επισήμαναν τους αυξημένους κινδύνους που απορρέουν από την έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου.

Οι τράπεζες παρέσυραν το Γενικό Δείκτη

Mε μεγάλες απώλειες έκλεισε και χθες το Ελληνικό Χρηματιστήριο κάτω από ένα κλίμα συνεχιζόμενης απαξίωσης, η οποία προκύπτει από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις που αφορούν τη συνεχιζόμενη φημολογία για αναδιάρθρωση.

Οι τράπεζες πρωταγωνίστησαν μετά την υποβάθμιση της S&P και πάλι αρνητικά στη χθεσινή συνεδρίαση. Μάλιστα κάποιοι χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως οι τραπεζικοί τίτλοι παρουσιάζουν συμπεριφορά ακραίων περιφερειακών μετοχών.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.355,08 μονάδες με απώλειες 2,38%, ενώ ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 5 συνεδριάσεων) έφθασε τα 71 εκατ. Προχθές, εν τω μεταξύ, πραγματοποιήθηκε η εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών FTSE κατά την οποία καμία αλλαγή δεν έγινε στο FTSE 20, διαγράφηκαν οι μετοχές ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΚΑΕ, Forthnet και Geniki από τον Mid Cup, ενώ από τον Liquid Mid σημειώθηκε μία προσθήκη και 6 διαγραφές. Παράλληλα 10 προσθήκες και 15 διαγραφές συντελέσθηκαν στο Small Cup.