Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Το ΔΝΤ προτείνει: Πουλήστε Ελλάδα-Παρθενώνα

Αισιόδοξο το ΔΝΤ για την Ελλάδα …
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε την Πέμπτη: Επί του παρόντος φαίνεται πιθανό να αποφύγουν οι Έλληνες την αναδιάρθρωση του χρέους τους, αν και η δημοσιονομική κρίση της Ευρώπης θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη της ζώνης του ευρώ και τμήματα της ανατολικής Ευρώπης,.
“Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση … δεν υπάρχει καμία ανάγκη για οποιαδήποτε μορφή της αναδιάρθρωσης», δήλωσε ο Αντόνιο Μπόρχες, διευθυντής του Ευρωπαϊκού ΔΝΤ Τμήματος. Είπε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα,αν απαιτειθεί πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη και δήλωσε ότι θα μπορούσε φυσικά να αναθεωρήσει την άποψή του για την Ελλάδα, ανάλογα με νέα δεδομένα.- Περιοδικό Γουώλ Στρητ

Dominant Social Theme: Τα πάντα πρόκειται να είναι ΟΚ. Η ΕΕ είναι μια χαρά και έτσι είναι και το ευρώ. Μην ανησυχείτε.

Free-Market Analysis: Οι Έλληνες εξεγείρονται, οι ευρωκράτες πανικοβάλλονται και συναντώνται κρυφά στην Ελλάδα, οι αγορές ομολόγων είναι εξίσου τρεμώδεις, και ο Αντωνιο Μπόρχες διαμηνύει πως όλα βαίνουν καλώς. Θεωρήσαμε ότι ίσως αυτό ήταν ένα άρθρο από το 2007, πριν αρχίσουν να πηγαίνουν όλα τόσο φρικτά. Αλλά όχι, το περιοδικό δημοσίευσε το άρθρο της στις 12 Μαΐου 2011, οπότε η αισιοδοξία Μπόρχες έχει να κάνει με την κατάσταση όπως είναι τώρα.

Παρόλο που ο Μπόρχες δεν συνέβαλε τίποτα ουσιαστικό στο μεγαλύτερο διάλογο έξω από ρητορικές αοριστολογίες, οι δηλώσεις του αποτελούν ένα κλασικό παράδειγμα μιας ελίτ εξουσίας.

Η Wall Street Journal ήτανε στην ευχάριστη θέση να φιλοξενήσει την πραγματικότητα του Μπόρχες. Μαθαίνουμε από το άρθρο πως έκανε τα σχόλια μετά την εξαμηνιαία έκθεση του ΔΝΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία. Αλλά οι δηλώσεις του ηχούν λίγο παράξενα, δεδομένου μάλιστα του ότι έρχονται “εν μέσω νέων ανησυχιών πως η Ελλάδα δύναται να ζητήσει επιπλέον € 60 Δις (85,21 Διςδολάρια), σε βοήθεια ώστε να προσπαθήσει να αναδιαρθρώσει το σημερινό πακέτο του χρέους της.”

Η χώρα έχει αρχίσει μόλις € 50 Διςπρογράμματος ιδιωτικοποιήσεων, και ο Μπόρχες έχει καταλάβει πως αυτό αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 20% του συνόλου των κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Εξηγώντας ότι η Ελλάδα «έχει ένα εξαιρετικό χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών στοιχείων” εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου “€ 280 000 000 000 μόνο σε ακίνητα στοιχεία“, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να διαθέσει.
Αναρωτιώμαστε εαν η Ελλάδα θα μπορούσε να διαθέσει και τον Παρθενώνα,κατα τον Μπόρχες;
Ακριβώς τι εννοεί με το «έχει ένα εξαιρετικό χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών στοιχείων”.

Εδώ, πρέπει να σταματήσουμε και να αναγνώσουμε ένα από τα σχόλια από τον αναγνώστη Βασίλη Kουκη, που εμφανίστηκε στην Εφημερίδα μετά το άρθρο-

Το ΔΝΤ, ένα άντρο βρικολάκων λογιστών που έχουν μάστερ στην διγλωσσία, αλλά όχι την πολιτική οικονομία, εξετάζει τις επικείμενες καταστροφές και βλέπει μισογεμάτα ποτήρια. Χρησιμοποιώντας το ξύλινο ιδίωμα τόσο αγαπητό στους διανοητικά ανάπηρους, ο διευθυντής των συνομιλιών Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, λέει ότι η Ελλάδα έχει κρατική περιουσία που αποτιμάται στα 280 δισ. ευρώ και μπορεί να λύσει ως εκ τούτου το πρόβλημα του χρέους της από την διάθεση αυτού του υπέροχουθησαυρού.Κατά την άποψη οποιουδήποτε εξοικειωμένου με την Ελλάδα, με την κόλαση της κρατικής γραφειοκρατίας, με την ανικανότητα της κυβέρνησής, και με την εκρηκτική διάθεση του πληθυσμού της, αυτή είναι μια παράλογη κατάσταση. Ωστόσο, το ΔΝΤ το οποίο είναι έτοιμο να ρίξει περισσότερα καλά χρήματα.

Σύμφωνα με τον Μπόρχες «τα πράγματα δείχνουνε αισιόδοξα στην Ισπανία, όπου εξαιρετική πρόοδος έχει σημειωθεί την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας κατά το παρελθόν έτος,καθώς η συνολική έκθεση ισπανικών τραπεζών στην Πορτογαλία είναι περιορισμένη και ο κίνδυνος μόλυνσης από την Ιβηρική γείτονά της δεν είναι μια σημαντική ανησυχία προς το παρόν. “

Στην πραγματικότητα οι μεγάλες ισπανικές τράπεζες είναι πιθανώς εξ ολοκλήρου βυθισμένες όσον αφορά την ευρύτερη πραγματική κρίση της αγοράς ακινήτων στηνΙσπανία.
Κανείς δεν έχει ποτέ απαιτήσει από ισπανικές τράπεζες πλήρη διαφάνεια των εγχώριων χαρτοφυλακίων για την αγορά ακινήτων. Αν το έκαναν, θα μπορούσε να αποκαλύψει ότι οι τράπεζες είναι εκατοντάδες δισεκατομμύρια μέσα στο χρέος καιαναπόφευκτα αντιμετωπίζουν διαγραφές που ουσιαστικά κάνουν το ισπανικό τραπεζικό σύστημα αφερέγγυο. (Φυσικά, αυτό θα ήταν ενοχλητικό για όλους.)

Αποδεικνύεται, ότι ο Μπόρχες είναι πιθανό να κάνει αυτό που κάνουν πολλοί έμποροι:οικονομική προπαγάνδα.Προπαγανδίζει, στην πραγματικότητα, ότι ο πιο κρίσιμος παράγοντας σε μακροπρόθεσμη βάση είναι “αποκατάσταση της αύξησης του ΑΕΠ στις πληγείσες χώρες, με ισχυρότερες εστίες στους τομείς των εμπορεύσιμων και των εξαγωγών, καθώς και λιγότερη εξάρτηση από τον μη εμπορεύσιμο τομέα,καθως και της εγχώριας ζήτησης. “

Οι ευρωκράτες έχουν αποφασίσει ότι δεν υπάρχει διέξοδος από την κρίση(δηλαδη αναδιάρθρωση-άρνηση χρέους).
Για το σκοπό αυτό, ο Μπόρχες προειδοποιεί πως η Ελλάδα χρειάζεται να εμβαθύνει “σε νέα μέτρα λιτότητας” (καλή τύχη με αυτήν) και πως η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια σύντομα.

Συμπέρασμα: Προφανώς, εκτός από την άμεση πώληση κρατικής περιουσίας στην Ελλάδα , ο Μπόρχες και οι άλλοι ευρωκράτες ελπίζουν σε μια ώθηση του πληθωρισμού ώστε να βοηθήσει σε εσωτερική υποτίμηση του ευρώ, το οποίο με τη σειρά του θα συρρικνώσει την αξία των χρεών της Ελλάδας. Αλλά αυτό που είναι εμφανές είναι πως ο Μπόρχες και οι άλλοι ευρωκράτες δεν έχουν καμία βεβαιότητα όσον αφορά την Ελλάδα (ή την Πορτογαλία ή την Ιρλανδία ή την Ισπανία).
Έχουν την ιδέαπως η Ευρωζώνη θα αναζωπυρώσει τις μαγικά την ανάπτυξη .
Αυτό δεν είναι τόσο μια πρόβλεψη,όσο το στοίχημα ενός ανόητου.