Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011

Άν τολμάτε κάντε το ή συνηγορείστε να γίνει. Αμ δε!!!!

Την έντονη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τον αιφνιδιασμό της ευρωπαϊκής διοίκησης και του Βερολίνου προκάλεσε αναπάντεχο δημοσίευμα του έγκυρου γερμανικού περιοδικού, κεντροαριστερού προσανατολισμού «Der Spiegel» στο οποίο γίνεται λόγος για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Τόσο ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο ίδιος ο εκπρόσωπος του προεδρεύοντα της ευρωζώνης, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, διέψευσαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος, πλην όμως σε επικοινωνιακό επίπεδο η «ζημιά» είχε ήδη γίνει.

Στο δημοσίευμα του Der Spiegel γίνεται ο λόγος για επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και επαναφορά ως εθνικού νομίσματος της δραχμής (σενάριο το οποίο κυκλοφορούσε κατά κόρον πριν από αρκετούς μήνες).

Το Υπουργείο οικονομικών στην Αθήνα εξέδωσε ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας ως αναληθές το δημοσίευμα. Η υπουργική ανακοίνωση προχώρα ένα βήμα παραπάνω, επισημαίνοντας ότι οι ισχυρισμοί έχουν γραφτεί με απίστευτη ελαφρότητα.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

«Το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από τις Κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

Τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του Ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια».

Τι ανέφερε το δημοσίευμα που προκάλεσε αναταραχή

Το Spiegel Online (ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel)ανάφερε ότι η Ελλάδα σκέπτεται να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με το περιοδικό, οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόκειται να συνεδριάσουν εν κρυπτώ στο Λουξεμβούργο το βράδυ της Παρασκευής λόγω της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

Το Spiegel Online αναφέρει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου πιεζόμενη από τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας φαίνεται πως αισθάνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή και ότι μελετά την περίπτωση να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ και την επιστροφή στην δραχμή.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης η συνάντηση του Λουξεμβούργου έχει χαρακτηριστεί ως άκρως εμπιστευτική, γι' αυτό και παρόντες σ' αυτή θα είναι μόνο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Κρίστιαν Ράιενμαν, που υπογράφει το ρεπορτάζ του Spiegel Online, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα εξετάζει αν υπάρχει η δυνατότητα υιοθέτηση ενός εθνικού νομίσματος, το οποίο «θα υποστεί μια μεγάλη υποτίμηση έναντι του ευρώ». Ο ρεπόρτερ επικαλείται εκτιμήσεις στελεχών του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που θεωρούν ότι το νέο ελληνικό νόμισμα θα πρέπει να υποτιμηθεί στο 50% της αρχικής αξίας του, ώστε να μειωθεί δραστικά το ελληνικό χρέος.