Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Επαφές ΝΑΤΟ με Ιράν μετά από 30 χρόνια

Για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια το Ιράν και το ΝΑΤΟ άρχισαν επαφές μέσω της συνομιλίας που είχαν την περασμένη εβδομάδα ένας εκ των διπλωματών του και ένας εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας, ανακοινώθηκε από το ΝΑΤΟ.

"Ένας ιρανός πρέσβης επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα το ΝΑΤΟ για πρώτη φορά αφότου κατέρρευσε το καθεστώς του Σάχη", και η χώρα έγινε Ισλαμική Δημοκρατία, τον Δεκέμβριο του 1979, ανέφερε η ίδια πηγή.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι "οι Ιρανοί ενδιαφέρονται για μια πιθανή συνεργασία για το Αφγανιστάν" για να διευθετηθούν τα προβλήματα που τίθενται στην Τεχεράνη από το κύμα των αφγανών προσφύγων και τις δραστηριότητες των αφγανικών δικτύων διακίνησης ναρκωτικών και ειδικότερα της ηρωίνης που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο Ιράν.

Ένας άλλος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τις επαφές των δύο πλευρών "συζητήσεις βολιδοσκόπησης" χωρίς να διευκρινίσει εάν υπήρχε καμία σχέση των επαφών αυτών με τη διεθνή διάσκεψη για το Αφγανιστάν που οργανώνεται στις 31 Μαρτίου στη Χάγη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όπου θα μετάσχουν και το ΝΑΤΟ και το Ιράν.