Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Αποχωρεί ο ιρακινός στρατός από την κεντρική Βαγδάτη

Τη σταδιακή του απόσυρση από την κεντρική Βαγδάτη ξεκίνησε ο ιρακινός στρατός ύστερα από ένα Σαββατοκύριακο σφοδρών συγκρούσεων. Οι οδομαχίες ξεκίνησαν ύστερα από τη σύλληψη του Αντέλ Μασαντανί, τοπικού πολεμάρχου.

Ο Μασαντανί ήταν αρχηγός της οργάνωσης σουνιτών ανταρτών Σαχβά (Αφύπνιση) που είχε χρηματοδοτηθεί από τους Αμερικανούς για να χτυπήσει την Αλ Κάιντα στα εδάφη του Ιράκ. Σταδιακά ο Μασαντανί μετέτρεψε την οργάνωση σε προσωπικό του στρατό, που έδρευε στη γειτονιά Φαντέλ της Βαγδάτης. Οι Σαχβά μετέτρεψαν τη γειτονιά αφού πρώτα την καθάρισαν από οποιαδήποτε παρουσία αντικαθεστωτικών ανταρτών.

Ωστόσο, υποψίες για φόνους και εκβιασμούς με σκοπό την προώθηση προσωπικών συμφερόντων από το Μασαντανί οδήγησαν σε έρευνα και επέμβαση του στρατού.

«Η περιοχή βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του στρατού. Οι Σαχβά δεν έχουν πλέον καμιά ισχύ στο Φαντέλ, αν και θα συνεχίσουμε να τους χρησιμοποιούμε ως τμήμα των δυνάμεων ασφαλείας» δήλωσε ο στρατηγός Κασίμ Άττα, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης Βαγδάτης.

Ομάδα των ιρακινών ειδικών δυνάμεων συνέλαβε το Μασαντανί το Σάββατο, πυροδοτώντας συγκρούσεις με τους υποστηρικτές του. Δύο πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν, κάνοντας το στρατό να επέμβει.

Εναντίον του Μασαντανί εκκρεμούν 80 κατηγορίες. Επίσης, υπάρχουν υπόνοιες πως αποτελεί ένα από τα ηγετικά στελέχη του στρατιωτικού σκέλους του Μπάαθ (το κόμμα του Σαντάμ Χουσεϊν).

Οι συγκρούσεις του σαββατοκύριακου θεωρούνται ως οι πλέον σφοδρές της Βαγδάτης από τον Απρίλιο του 2008 και μετά, όταν ιρακινές και αμερικανικές δυνάμεις χτύπησαν τις θέσεις του φονταμενταλιστή σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ και της οργάνωσής του, Στρατού Μαχντί.