Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Ιστορική πτήση των Ιρακινών Αερογραμμών προς ΕΕ

Την πρώτη της πτήση, εδώ και 19 χρόνια, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποίησε σήμερα η κρατική αεροπορική εταιρεία του Ιράκ, συνδέοντας την Βαγδάτη με την Στοκχόλμη μέσω Αθήνας.

«Ο υπουργός Μεταφορών Αμρ Αμπντέλ Τζαμπάρ Ισμαίλ ήταν σήμερα στο αεροσκάφος που στάθμευσε στην ελληνική πρωτεύουσα και είχε συνομιλίες με αξιωματούχους (Έλληνες) σχετικά με την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ιρακινού υπουργείου Μεταφορών.

Όπως σημειώνεται σε αυτή, ο υπουργός θα μεταβεί στη συνέχεια στην Στοκχόλμη.

Μετά το διεθνές εμπάργκο, που είχε επιβληθεί στο Ιράκ ύστερα από την εισβολή των δυνάμεών του στο Κουβέιτ το 1990, τα αεροσκάφη των Ιρακινών Αερογραμμών παρέμειναν καθηλωμένα στο έδαφος μέχρι την αμερικανική στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ το 2003. Στη συνέχεια άρχισαν πτήσεις κυρίως προς αραβικές χώρες, το Ιράν και την Τουρκία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Ιρακινές Αερογραμμές προγραμματίζουν πτήσεις προς την Γερμανία, την Ινδία, το Κατάρ και το Μπαχρέιν.

Στις 30 Δεκεμβρίου,ο όμιλος Air France-KLM και το ιρακινό υπουργείο Μεταφορών υπέγραψαν πρωτόκολλο για έναρξη των εμπορικών πτήσεων προς την Ευρώπη και την ανακαίνιση του αεροδρομίου της Βαγδάτης.