Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Εκδίδει Ρώσους η Βρετανία

Ρώσους που κατηγορούνται για σειρά εγκλημάτων θα εκδόσει η Βρετανία στη Ρωσία με μια αιφνίδια απόφαση που παίρνεται για πρώτη φορά στα τελευταία δέκα χρόνια.

Τα ονόματα αυτών που θα οδηγηθούν στη Ρωσία δεν έγιναν ακόμη γνωστά και η αρχή θα γίνει με δύο άτομα σύμφωνα με το γραφείο της ρωσικής γενικής εισαγγελίας.

Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδόσεις ενώ το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει με τους «διάσημους» υπόπτους που βρίσκονται στη ρωσική λίστα των πιο καταζητούμενων ανθρώπων.

Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι ο μεγιστάνας Μπόρις Μπερεζόβσκι, ο Τσετσένος στρατιωτικός ηγέτης Αχμέντ Ζακάγεβ και ο πρώην πρόεδρος της Russneft Μιχαήλ Γκουτσέριγεβ.

Μέχρι τώρα η Βρετανία απαντούσε αρνητικά στα ρωσικά αιτήματα για έκδοση καταζητούμενων στους οποίους έχει προσφέρει άσυλο και τον Φεβρουάριο 2009 ο Ρώσος πρέσβης στη Βρετανία, Γιούρι Φεντότοβ, είχε αποκαλύψει ότι η χώρα του ζητά την έκδοση περίπου 20 ατόμων.

Από την πλευρά τους οι Βρετανοί ζητούν την έκδοση του Αντρέϊ Λουγκοβόϊ τον οποίο θεωρούν ύποπτο για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντρ Λιτβινένκο, όμως το ρωσικό σύνταγμα δεν επιτρέπει την έκδοση Ρώσων υπηκόων σε άλλες χώρες.

Άλλοι «διάσημοι» καταζητούμενοι από τις ρωσικές αρχές είναι ο Γιούλι Ντουμπόβ και ο Γεβγκένι Τσιχβάρκιν (Βρετανία), Βλαντιμίρ Γκουσίνσκι (Ισπανία-Ισραήλ), Λεονίντ Νέβζλιν (Ισραήλ), Μιχαήλ Μπρούντνο (Ισραήλ) κ.ά.