Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Εκατοντάδες νεκροί στο Σουδάν λόγω ζωοκλοπών

Τουλάχιστον 750 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον τελευταίο μήνα στο Νότιο Σουδάν, στη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν με αφορμή εκτεταμένες ζωοκλοπές, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί δραματικά η ήδη κρίσιμη κατάσταση στην περιοχή και να αποτραπεί η επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), οι μάχες διεξάγονται ανάμεσα στις φυλές Νουέρ και Μούρλε στο κρατίδιο Τζονγλέι ύστερα από επιδρομές ενόπλων σε χωριά με στόχο να κλέψουν βοοειδή.

Ένοπλοι επιτέθηκαν επίσης εναντίον αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια την περασμένη Τρίτη, ενώ την ίδια ώρα οι κινητοποιήσεις πρώην ανταρτών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν (SPLA) δημιούργησαν χάος στην περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουγκάντα.

Οι στρατιώτες, πολλοί από τους οποίους είναι βετεράνοι του εμφυλίου πολέμου (1983-2005) ανάμεσα στον χριστιανικό νότο και το μουσουλμανικό βορρά της αφρικανικής χώρας, διαμαρτύρονται διαμαρτυρόμενοι για μη καταβολή δεδουλευμένων.

Περισσότεροι από 1,5 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της εμφύλιας σύγκρουσης, η οποία έληξε με την ίδρυση του αυτόνομου Νοτίου Σουδάν.

Η χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή ανάγκασε την UNHCR να αναστείλει τη μεταφορά προσφύγων από την Ουγκάντα στα σπίτια τους.