Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Χρυσός: Θα γίνει νέο διεθνές νόμισμα;

Είναι γνωστό ότι η Κίνα έχει προτείνει ένα νέο διεθνές νόμισμα που θα αντικαταστήσει το δολάριο ΗΠΑ και ότι το νέο αυτό νόμισμα θα πρέπει να εξακολουθήσει να ελέγχεται από το ΔΝΤ.

Κανένα νόμισμα δεν μπορεί να παραμένει σταθερό στα χέρια των καιροσκόπων που το φουσκώνουν και τελικά το καταστρέφουν, είτε πρόκειται για το δολάριο, το γεν ή το γουάν.

Ο μόνος τρόπος να εμποδιστούν οι συναλλαγές από το πλασματικό χρήμα που ουσιαστικά κατασκευάζεται από κοπανιστό αέρα και επιτρέπει στους διεφθαρμένους να κατάσχουν περιουσίες και πλούτη, είναι ο αποκλεισμός τους από το ίδιο τους το όπλο μέσω του οποίου ασκείται και η πολιτική εξουσία.

Ο μονόδρομος που θα μπορούσε να ανατρέψει τις άπληστες πρακτικές είναι η επικράτηση του μοναδικού ισχυρού νομίσματος συναλλαγών που είναι ο χρυσός.

Η τιμή του χρυσού εκτινάχτηκε καθώς οι Αμερικανοί προβληματίστηκαν από την πρόταση της Κίνας για ένα νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα που θα καταργεί το παραγόμενο από τη σούπα δολαρίου/στερλίνας/ευρώ/γεν, SDR του ΔΝΤ.

‘Ηδη αρκετές χώρες στρέφονται προς την ανταλλαγή των αποθεμάτων τους σε δολάρια με χρυσό αν και οι Αμερικανοί επιμένουν ότι το δολάριο θα παραμείνει παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα για αρκετό καιρό.

Η Ρωσία τάσσεται επίσης υπέρ της καθιέρωσης νομίσματος με βάση τον χρυσό και το ζήτημα θα τεθεί στη Σύνοδο G20 του Λονδίνου, με απαραίτητη προϋπόθεση να συμπεριλαμβάνονται το ρούβλι και το γουάν στο νέο σύστημα.

Ο χρυσός ήταν το βασικό μέσον των συναλλαγών κατά τον 19ο Αιώνα και άρχισε να αμφισβητείται σταδιακά στη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου λόγω των πρωτοφανών δαπανών, ενώ κατέρρευσε στη δεκαετία ’30 μετά από κοινές στρατηγικές Βρετανίας-Γαλλίας-ΗΠΑ.

Αναβίωσε στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ για να στηριχθεί το δολάριο και αποσύρθηκε εκ νέου από τον Ρίτσαρντ Νίξον το 1971.

Έκτοτε τα χαρτονομίσματα στερούνται ουσιαστικού αντικρύσματος και πολλοί υποστηρίζουν ότι οι οικονομικές υπερβολές και οι ακραίες πιστωτικές πράξεις δεν θα γίνονταν αν ίσχυε η πειθαρχία του χρυσού.

Η Ρωσία είναι χώρα με μεγάλη παραγωγή χρυσού και το Κρεμλίνο έδωσε ήδη οδηγίες στην κεντρική τράπεζα για αύξηση του μεριδίου του χρυσού στα συναλλαγματικά διαθέσιμα.

Η επικράτηση του χρυσού μπορεί να είναι πλέον αναπόφευκτη και η αξία του αυξάνεται συνεχώς από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ίσως στους επόμενους τρεις μήνες ξεπεράσει τα 1.200 δολάρια ανά ουγγιά και μέχρι το τέλος της χρονιάς μπορεί να εκτιναχθεί πάνω από τα 2.000 δολάρια.