Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Συνεργασία για την πάταξη της τρομοκρατίας ζητά ο Αφγανός πρόεδρος

Το Αφγανιστάν χρειάζεται τη συνεργασία των χωρών της περιοχής για να πατάξει την τρομοκρατία, τόνισε ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι στη διεθνή διάσκεψη για το μέλλον του Αφγανιστάν που πραγματοποιείται σήμερα στη Χάγη.

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν πως χωρίς την πραγματική συνεργασία των γειτόνων του Αφγανιστάν, δεν μπορεί να υπάρξει νίκη κατά της τρομοκρατίας», τόνισε ο Καρζάι κατά την έναρξη της μονοήμερης διάσκεψης.

Η διάσκεψη αυτή πραγματοποιείται με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και με τη συμμετοχή χωρών από ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δεν αναμένεται να έχει ουσιαστικές συνομιλίες με τον ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών Μεχντί Αχουντζαντέχ, ο οποίος πριν από την έναρξη της διάσκεψης επανέλαβε την αντίθεση του Ιράν στην παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Ο αμερικανός ειδικός αντιπρόσωπος για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δήλωσε ότι η παρουσία του Ιράν στη διάσκεψη είναι εύλογη στο πλαίσιο των προσπαθειών για ειρήνη στο Αφγανιστάν.

«Πώς μπορούμε να συνομιλούμε για το Αφγανιστάν αποκλείοντας μια από τις χώρες που συνορεύει με αυτό, μια γειτονική χώρα;», δήλωσε ο Χόλμπρουκ στους δημοσιογράφους στη Χάγη.