Με το 20% του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, πολίτες κάθε επαγγέλματος αναζητούν τον κατάλληλο συγκάτοικο, προκειμένου να γλιτώσουν μέρος των μηνιαίων εξόδων.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο Έλληνας ενοικιαστής πληρώνει κατά μέσο όρο 420 ευρώ ενοίκιο μηνιαίως, ενώ για τα κοινόχρηστα δίνει άλλα 100 ευρώ. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι αγγελίες για συγκατοίκηση φαίνεται ότι δεν περιορίζονται πια μόνο στις φοιτητικές αίθουσες και στα πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι λόγοι που οδηγούν στην επιλογή της συγκατοίκησης είναι οικονομικοί, αλλά έχουν διαφορετικό, κάθε φορά, σκοπό. Έτσι λοιπόν, πολλοί προτιμούν με αυτόν τον τρόπο να εξοικονομίσουν χρήματα για να ταξιδέψουν, για να κάνουν αγορές ρούχων ή να αγοράσουν μεταφορικό μέσο.
Χαρακτηριστική είναι η ιστορία του Λευτέρη, ιδιωτικού υπάλληλου που αμοίβεται με 900 ευρώ το μήνα και με τα έξοδά του να φτάνουν τα 875 ευρώ. Όπως λέει στο Newsit, βρήκε συγκάτοικο γα να μοιραστεί το ενοίκιό του που είναι 430 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να εξοικονομεί 215 ευρώ το μήνα.
Η πρακτική της συγκατοίκησης μέχρι πρότινος ήταν διαδεδομένη στην Αμερική και σε χώρες της Ευρώπης. Τελευταία, φαίνεται να υιοθετείται και στην χώρα μας. Αναμένεται μάλιστα αύξηση της τάξεως του 30%, σύμφωνα με το Άγγελο Σκιαδά, πρόεδρο του συλλόγου ενοικιαστών. Ο κ. Σκιαδάς, μιλώντας στο Newsit, αναφέρει πως καθημερινά διαπιστώνεται από τις καταγραφές στον σύλλογο, ότι δύσκολα κάποιος επιλέγει να μείνει μόνος του.
Όσον αφορά στους φοιτητές, η συγκατοίκηση δεν φαίνεται να προτιμάται, καθώς όλο και περισσότεροι επιλέγουν να μένουν με τους γονείς τους, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο, τον οικογενειακό προυπολογισμό. ''Πολλοί φοιτητές που έχουν ενοικιάσει δικό τους σπίτι στην πόλη τους, ξαναγυρίζουν στο πατρικό τους, έπειτα από απαίτηση των γονιών τους", αναφέρει ο κ. Σκιαδάς.
Δείτε μερικές από τις αγγελίες που δείχνουν ότι δεν είναι μονο οι φοιτητές που ζητούν πλέον να μοιραστούν τα έξοδα τους με συγκάτοικο, αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών.