Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Απορρίπτει κυρώσεις κατά του Ιράν ο Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα της επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν εμμένοντας παράλληλα στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.

Ενώ τη Δευτέρα και την Τρίτη θα δεχτεί την καγκελάριο της Γερμανίας στην Τουρκία, ο Ερντογάν αντιτίθεται ανοικτά στην Αγγελα Μέρκελ όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι «πρώτα οφείλουμε να προσπαθήσουμε να βρούμε μια διπλωματική λύση».

«Αυτό που χρειαζόμαστε σε αυτή την περίπτωση είναι διπλωματία, και ακόμη περισσότερη διπλωματία», επέμεινε ο Ερντογάν, κρίνοντας ότι «όλα τα υπόλοιπα απειλούν την ειρήνη στον κόσμο».

Από την πλευρά της η Μέρκελ επανέλαβε σήμερα τη θέση της χώρας της: «Αν το Ιράν δεν επιδείξει διαφάνεια στα θέματα της πυρηνικής ενέργειας, πρέπει επίσης να σκεφτούμε την πιθανότητα των κυρώσεων», δηλώνει σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που προβάλλεται στην ιστοσελίδα της.

Εξάλλου ο Ερντογάν απέρριψε για άλλη μια φορά ότι οι σφαγές Αρμενίων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στις αρχές του 20ου αιώνα, ήταν «γενοκτονία» λέγοντας ότι επρόκειτο για μια «μάχη» μεταξύ Αρμενίων και Τούρκων.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επανέλαβε έμμεσα την απειλή να απελαθούν χιλιάδες Αρμένιοι που εργάζονται παράνομα στην Τουρκία,»'Εως σήμερα δεν είχαμε εξετάσει την πιθανότητα μιας απέλασης, αλλά αν η (αρμενική) διασπορά συνεχίσει να ασκεί πίεση, θα μπορούσαμε να καταφύγουμε σε αυτή» την απόφαση.

Το Παρίσι, η Οτάβα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζουν τη «γενοκτονία» των Αρμενίων. Στις αρχές Μαρτίου η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου όπως και το κοινοβούλιο της Σουηδίας ενέκριναν το παραπάνω ψήφισμα.