Με το βλέμμα στραμμένο στο spread του ελληνικού Δημοσίου βρίσκονται σήμερα οι ελληνικές τράπεζες την επομένη της Συνόδου Κορυφής.
Η προσδοκία των τραπεζών είναι να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου, κάτω των 300 μονάδων βάσης άμεσα, προκειμένου να διευκολυνθεί και ο δανεισμός των τραπεζών από τις διεθνείς αγορές μέσω της έκδοσης καλυμμένων ομολογιών.
Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθά ήδη η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας ομόλογα με αξιολόγηση ΒΒΒ- και το 2011.
Μετά την Εθνική Τράπεζα που εξέδωσε καλυμμένη ομολογία, έτοιμη να ανακοινώσει έκδοση καλυμμένου ομολόγου είναι και η Eurobank.
Η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ αποτελεί μία πρώτη καλή είδηση για το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου (το οποίο δεν αποκλείεται να βγει και την ερχόμενη εβδομάδα να δανειστεί από τις αγορές) και συνακόλουθα των τραπεζών. Ωστόσο, τα spreads δεν θα επανέλθουν άμεσα στα προ της κρίσης επίπεδα, καθώς απομένει να διευκρινιστούν οι όροι του «πακέτου» βοήθειας προς την Ελλάδα και κυρίως να πειστούν οι αγορές ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης εφαρμόζονται και αποδίδουν.
Οι χθεσινές εξελίξεις, πάντως, έρχονται σε μια στιγμή που οι αντοχές των τραπεζών στη συγκράτηση των επιτοκίων καταθέσεων κάτω του 4% ήταν οριακές και οι συνθήκες άντλησης ρευστότητας καθίσταντο άμεσα δυσκολότερες, καθώς στις 31 Μαρτίου διενεργείται από την ΕΚΤ η τελευταία πράξη αναχρηματοδότησης εξάμηνης διάρκειας.
Μέχρι την παραμονή της Συνόδου Κορυφής, οι ελληνικές τράπεζες ζούσαν με ένα τεράστιο άγχος για το πώς θα εξελιχθεί το κόστος δανεισμού τους, τη στιγμή μάλιστα που οι πελάτες τους βρίσκονταν σε «παραλήρημα» πανικού ότι θα χάσουν τις καταθέσεις τους λόγω επικείμενης χρεοκοπίας της χώρας.
Είναι ενδεικτικό ότι την Τετάρτη, ακόμα και μικροκαταθέτες των 1.000 ευρώ ζητούσαν από τις τράπεζες να πάρουν τα χρήματά τους για να τα σώσουν από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, ενώ στο όργιο της φημολογίας του τελευταίου διαστήματος προστέθηκε και η φήμη ότι οι τράπεζες θα έκλειναν σήμερα Παρασκευή, δεσμεύοντας τις καταθέσεις για να τις «γυρίσουν» σε δραχμές!
Σε μία από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες ο ίδιος ο επικεφαλής της αναγκάστηκε να προβεί σε οδηγία προς το δίκτυο στην οποία ανέφερε ότι «είναι δουλειά όλων μας να προσέχουμε τις πολύτιμες καταθέσεις».
Εσωτερικές οδηγίες προς το δίκτυο για το πώς πρέπει να ενημερώνονται οι καταθέτες κυκλοφορούν σε όλες τις τράπεζες, καθώς οι τελευταίες εστιάζουν στην ενημέρωση ούτως ώστε ο πανικός να μην είναι σύμβουλος των αποταμιευτών.
Υπενθυμίζεται πως oι εκροές καταθέσεων είναι ελεγχόμενες και ανέρχονται στο ποσό των 12 δισ. ευρώ το τελευταίο τετράμηνο, εκ των οποίων το 60% αφορά επιχειρήσεις και το 40% ιδιώτες.