Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Κολομβία: Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου με 9 νεκρούς

Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη το βράδυ στην πόλη-λιμάνι Μπουεναβεντούρα, 550 χλμ. από την Μποκοτά.

Αποτέλεσμα τουλάχιστον εννιά άνθρωποι να βρουν το θάνατο και να τραυματιστούν δεκάδες. Αξιωματούχοι των τοπικών αρχών υπέθεταν ότι πρόκειται για ενέργεια της αντάρτικης οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) ή λαθρέμπορων κοκαΐνης.

Η έκρηξη κατέστρεψε τμήμα του τοπικού γραφείου του γενικού εισαγγελέα στην Μπουεναβεντούρα, το μεγαλύτερο κολομβιανό λιμάνι, από το οποίο διέρχεται σχεδόν η μισή ποσότητα του εξαγόμενου καφέ, αλλά και μεγάλη ποσότητα της κοκαΐνης που διακινείται λαθραία, μέσω του Ειρηνικού, με προορισμό την αγορά των ΗΠΑ.

Εικόνες που μετέδωσαν κολομβιανοί τηλεοπτικοί σταθμοί απεικόνιζαν κατεστραμμένα ταξί και διαλυμένες βιτρίνες, καθώς και ανθρώπους να μεταφέρουν τραυματίες σε νοσοκομεία, μερικά λεπτά μετά την επίθεση--τη χειρότερη που έχει σημειωθεί εφέτος στη χώρα των Άνδεων.

Ο μακρόχρονος εμφύλιος στην Κολομβία περιορίστηκε μετά την άνοδο του συντηρητικού προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε στην εξουσία το 2002 και την σκληρή πολιτική που υιοθέτησε έναντι των αριστερών αντάρτικων παρατάξεων και των ακροδεξιών οργανώσεων, σύμφωνα με αναλυτές.

"Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε", δήλωσε ο Ουρίμπε μετά την επίθεση, χωρίς να κατηγορήσει γι' αυτήν καμιά οργάνωση. "Είχαμε ανακτήσει πολλά στην Μπουεναβεντούρα [αλλά] αυτή η ενέργεια δείχνει ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση".

Σύμφωνα με την αστυνομία της Κολομβίας, πέρα από τους 9 νεκρούς υπάρχουν και 50 τραυματίες. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Caracol, τουλάχιστον τέσσερις από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Ο στρατηγός Φρέντι Παντίγια επέρριψε την ευθύνη της ενέργειας στις FARC. "Σίγουρα ήταν οι FARC", δήλωσε. Όμως ο υπουργός Άμυνας Γκαμπριέλ Σίλβα, ο οποίος πήγε στην πόλη, στην επαρχία Βάγιε δελ Κάουκα, είπε ότι "όλα τα σενάρια εξετάζονται από τους πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών".

Την ίδια ώρα μια δημοσκόπηση έρχεται να δείξει ότι ο Ουρίμπε μπορεί να είναι δημοφιλής όμως φαίνεται να χάνει την μάχη για τις εκλογές.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος προηγείται στην κούρσα για την διαδοχή του προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε στις εκλογές του Μαΐου, με προβάδισμα 10 εκατοστιαίων μονάδων έναντι της πλησιέστερης αντιπάλου του, σύμφωνα με την δημοσκόπηση .

Ο Σάντος εξασφάλισε 34,2%, ακολουθούμενος από την υποψήφια του Συντηρητικού κόμματος Νοεμί Σανίν, η οποία συγκέντρωσε 23,3%, και τον πρώην δήμαρχο της Μπογοτά και ανεξάρτητο Αντάνας Μόκους, με 10,4% στην πρόθεση ψήφου, κατά την δημοσκόπηση της Gallup Colombia.