Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Αισιοδοξία Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες

Στόχος μας είναι να μην χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και εκτίμησε πως δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς και ερμήνευσε τη συμφωνία ως μήνυμα προς τις αγορές να μην παίζουν με την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει διάσκεψη επενδυτών από την διασπορά και από πολλές πλευρές του κόσμου, ενώ ερωτηθείς ποιο είναι το μήνυμα της Ελλάδας είπε «να τελειώνουμε με την φημολογία γιατί έχουμε την πραγματικότητα:

Η Ελλάδα μπαίνει στον δρόμο για βιώσιμη οικονομία, ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις με θετικά αποτελέσματα, το μήνυμα μας είναι πως εμείς κάνουμε την δουλειά μας και έμπρακτα μας στηρίζουν οι 27».

Επίσης, ανέφερε ως παράδειγμα θετικής πορείας το γεγονός ότι ενώ το έλλειμμα στο πρώτο δίμηνο του 2009 ήταν 4 δισεκατομμύριο Ευρώ, φέτος στο αντίστοιχο διάστημα είναι 1 δισεκατομμύριο Ευρώ.

«Είτε υπήρχε μηχανισμός, είτε όχι, έπρεπε να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, τα μέτρα είναι δύσκολα και σκληρά, αλλά υπάρχουν και βασικές θεσμικές αλλαγές, όπως η δίκαιη φορολογία», είπε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς αν τον ανησυχεί το εσωτερικό μέτωπο, προσθέτοντας ότι σε ό,τι αφορά την κοινωνική συνοχή αν η χώρα δεν μπορούσε να δανειστεί η κατάσταση θα ήταν χειρότερη.