Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Πίνακες «ελληνισμού» σε πρεσβεία στο Βουκουρέστι

Τρεις πίνακες-προσωπογραφίες προσωπικοτήτων της Ελληνικής Επανάστασης παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας, στο Βουκουρέστι, κατόπιν πρωτοβουλίας του πρέσβη της Ελλάδας στη ρουμανική πρωτεύουσα, κ. Γιώργου Πουκαμισά.

Στη διάρκεια της τελετής, στην οποία το «παρόν» έδωσαν μέλη της πνευματικής και επιχειρηματικής κοινότητας του Βουκουρεστίου, ο πρέσβης κ. Πουκαμισάς αναφέρθηκε στο έργο και τον ιστορικό ρόλο του Ρήγα Φεραίου, του Ιωάννη Καποδίστρια και του Αλεξάνδρου Υψηλάντη, τους οποίους απεικονίζουν οι προσωπογραφίες, και στο σύνδεσμό τους με την πόλη του Βουκουρεστίου.

Επιπλέον, ευχαρίστησε θερμά τους χορηγούς για την απόκτηση των πινάκων, Νικόλαο Μπαρλαγιάννη, Κωνσταντίνο Τσουκαλίδη και την οικογένεια Παντελή, Κατερίνας και Γεώργιου Σοφιανού.

Κατά τη διάρκεια της τελετής μίλησε, επίσης, ο τεχνοκριτικός και καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Μάνος Στεφανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην καλλιτεχνική και αισθητική αξία των έργων, καθώς και στους δημιουργούς.

Τον πίνακα του Ρήγα Φεραίου φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Παντελής Σάμιος, του Ιωάννη Καποδίστρια ο Σάββας Γεωργιάδης και του Αλέξανδρου Υψηλάντη ο ζωγράφος Στέλιος Πετρουλάκης. Οι πίνακες θα κοσμούν εφεξής το κτίριο της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βουκουρέστι.