Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Απεβίωσε το «Α» του ΒΑΝ

Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 101 ετών, ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Καίσαρ Δ. Αλεξόπουλος, ο αποκαλούμενος και ως «Α» της ομάδας ΒΑΝ.

Ο Καίσαρ Αλεξόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 10 Νοεμβρίου 1909. Από το 1926 έως το 1932 φοίτησε στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης απ’ όπου έλαβε το δίπλωμα του Μηχανολόγου Μηχανικού το 1930 και το δίπλωμα του Φυσικού το 1932.

Εργάστηκε ερευνητικά στο εργαστήριο Φυσικής στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, κοντά στον Καθηγητή P. Scherrer (Βραβείο Νόμπελ Φυσικής) και ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ των Φυσικών Επιστημών το 1935. Τότε, επέστρεψε στην Ελλάδα.

Ένα χρόνο αργότερα εξελέγη Υφηγητής το 1936 και εργάστηκε ερευνητικά στο Εργαστήριο Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1939, σε ηλικία 30 ετών, εξελέγη Τακτικός Καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου δίδαξε για 35 χρόνια έως το 1974. Το 1962 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το 1970-1972 διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και με την ιδιαίτερα τολμηρή και συμβολική πράξη του να παραιτηθεί από Πρύτανης το 1972, αντιδρώντας στις επεμβάσεις του τότε Χουντικού καθεστώτος στα Πανεπιστήμια, κέρδισε τον σεβασμό όλων των συναδέλφων του και της κοινωνίας. Το 1979 διετέλεσε Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Κατά την μακρόχρονη σταδιοδρομία του εργάστηκε στην Πυρηνική Φυσική και στην Φυσική Στερεάς Κατάστασης, δημοσιεύοντας περισσότερες από 100 εργασίες σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Συνέγραψε σειρά διδακτικών βιβλίων Φυσικής για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Το 1986 εξέδωσε στα Αγγλικά, σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Παναγιώτη Βαρώτσο ερευνητική μονογραφία για την Θερμοδυναμική των πλεγματικών ατελειών στα στερεά. Μαζί με τους Π. Βαρώτσο και Κ. Νομικό εργάστηκε ερευνητικά στην εφαρμογή της Φυσικής στην πρόβλεψη των σεισμών (είναι το «Α» στην μέθοδο ΒΑΝ).

Από το γάμο του με την Ελένη Ζάχου απέκτησε ένα γιό, τον Δημοσθένη, και δύο εγγόνια, την Αλεξάνδρα και τον Καίσαρα.