Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Μέσα Μαΐου το επόμενο τεστ για την ελληνική οικονομία

Στις 15 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το επόμενο κρίσιμο τεστ για την ελληνική οικονομία, καθώς κλιμάκιο της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα έρθει στην Αθήνα για να κρίνει την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας.

Ωστόσο, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ υποστήριξε το σχέδιο της ευρωζώνης για βοήθεια στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν διακυβεύεται η διατήρηση της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ.

«Είμαι ικανοποιημένος που οι ηγέτες της ευρωζώνης βρήκαν λύση για την στήριξη της Ελλάδας,» δήλωσε ο κ. Τρισέ.

Αν και ο κεντρικός τραπεζίτης, όπως και άλλα μέλη της ΕΚΤ, έκαναν σοβαρές προειδοποιήσεις κατά της εμπλοκής του ΔΝΤ, πάντως τελικώς υποστήριξαν τις αποφάσεις.

«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, όπου η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με κρίσιμες αποφάσεις, είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι για να ακμάσει η ενοποίηση απαιτείται αποφασιστική δράση».

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, μετά την συμφωνία της ευρωζώνης για μηχανισμό στήριξης της χώρας, με διμερή δάνεια και συνδρομή του ΔΝΤ.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις» αναφέρει το ΔΝΤ, επαναλαμβάνοντας πως «όπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν, το Ταμείο είναι πάντα έτοιμο να εξετάσει αίτημα κράτους-μέλους για οικονομική βοήθεια».