Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Φονικές μάχες στο Πακιστάν

Πέντε άνδρες του στρατού, εκ των οποίων ο ένας αντισυνταγματάρχης, και 21 ισλαμιστές αντάρτες σκοτώθηκαν την Παρασκευή (26/3), σε μάχες σε περιοχή των φυλών, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας.

Οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν τη νύχτα σε στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή Ορακζάι και οι στρατιώτες έδωσαν μάχη για να το ανακαταλάβουν, εξήγησε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Λίγες ώρες πριν από τις μάχες αυτές σημειώθηκαν δύο αεροπορικές επιδρομές κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 15 αντάρτες στο Ορακζάι την Πέμπτη και 15 άλλοι στην περιοχή Κουράμ, όπου ζουν οι φυλές, επίσης, την Πέμπτη.

«Τη νύχτα οι τρομοκράτες επιτέθηκαν σε στρατιωτικό φυλάκιο στην Καλάγια», τη μεγαλύτερη πόλη του Ορακζάι και «το κατέλαβαν. Μετά οι δυνάμεις ασφαλείας αντεπιτέθηκαν και το ανακατέλαβαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι απολογισμοί που ανακοινώνονται τακτικά από το στρατό κατά τις επιθέσεις εναντίον των Ταλιμπάν στο βορειοδυτικό Πακιστάν δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές σε αυτές τις περιοχές που συνορεύουν με το Αφγανιστάν. Πολλές, μάλιστα, τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών ισλαμιστών.

Το Οκαρζάι είναι ένα από τα προπύργια των πακιστανών Ταλιμπάν όπως και οι περιοχές όπου ζουν οι φυλές, ενώ είναι και βάση των αφγανών Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα.

Η Αμερική, η οποία σχεδόν καθημερινά πραγματοποιεί επιθέσεις εκεί με πυραύλους εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, θεωρεί ότι η περιοχή αυτή είναι η πιο επικίνδυνη του κόσμου και κέντρο της παγκόσμιας τρομοκρατίας.