Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Κίνα: 24 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν νερό

Μπορεί για εμάς να φαίνεται μακρινός εφιάλτης, αλλά για περισσότερους από 24 εκατομμύρια ανθρώπους από περιοχές της Νοτιοδυτικής Κίνας, η στέρηση πόσιμου νερού είναι πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τον Κινέζο υφυπουργό Υδάτινων Πόρων, Λιού Νινγκ, σήμερα 24,25 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό κυρίως λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.

Η ξηρασία που πλήττει της επαρχίες Γιουνάν, Γκουιτζού, Σιτσουάν και την περιοχή του Γκουανγκσί, καθώς και τη μητρόπολη Τσονγκτσίνγκ είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τον Νινγκ, η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν από την εποχή των βροχών που αρχίζει στις 20 Μαΐου.

Άμεσα, οι Αρχές έχουν αποδεσμεύσει 6,3 δισεκατομμύρια γιουάν (684 εκατομμύρια ευρώ) για τον εφοδιασμό του πληθυσμού με πόσιμο νερό και την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης, αλλά μακροπρόθεσμα προγραμματίζουν την πραγματοποίηση έργων για τη διατήρηση του νερού, μέσω της κατασκευής αποταμιευτήρων.

Πάντως, ο Κινέζος υφυπουργός διευκρίνισε ότι η σημερινή ξηρασία δεν πρόκειται να έχει επιπτώσεις στη συγκομιδή δημητριακών, καθώς οι καλλιέργειες της Νοτιοδυτικής Κίνας δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνο το 16% του συνόλου των συγκεκριμένων καλλιεργειών.

Η ξηρασία πλήττει επίσης τις γειτονικές χώρες που διαρρέονται από τον ποταμό Μεκόνγκ, το Λάος και την Καμπότζη.