Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Κοινό μέτωπο Ομπάμα - Σαρκοζί κατά των πυρηνικών του Ιράν

Κοινό μέτωπο ενάντια στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συστήνουν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να δει την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν από τον ΟΗΕ εντός των επομένων εβδομάδων.

«Ελπίδα μου είναι ότι θα έχουμε κατορθώσει να τελειώσουμε με όλο αυτό μέσα στην άνοιξη», ανέφερε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. «Ενδιαφέρομαι να δω αυτό το καθεστώς τακτοποιημένο εντός εβδομάδων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να ληφθούν αποφάσεις για το Ιράν». Από κοινού με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και το Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν «θα κάνουμε τις απαραίτητες προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη ως σύνολο δεσμεύεται για την επιβολή κυρώσεων», συμπλήρωσε.

Κοινός στόχος και η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εργάζονται εντατικά με στόχο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Όπως ανέφεραν οι δύο πρόεδροι, συμφώνησαν ότι η διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης σημαίνει απόρριψη του προστατευτισμού στον τομέα του εμπορίου.

Μάλιστα ο Μπαράκ Ομπάμα επεσήμανε ότι θα ήθελε να δει τις τελματωμένες εδώ και πολύ καιρό συνομιλίες της Ντόχα για το εμπόριο, φέτος να σημειώνουν πρόοδο και πρόσθεσε ότι όλα τα μέρη πρέπει να ασκήσουν πιέσεις για μια ισόρροπη συμφωνία που θα ανοίξει τις αγορές.