Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Καταπατητές κόβουν τα πεύκα και φυτεύουν ελιές

Η κατάσταση είναι απελπιστική. Στην περιοχή του Βαρνάβα ασυνείδητοι κόβουν δέντρα, που κάηκαν στις περσινές τρομακτικές πυρκαγιές, και επιχειρούν να φυτεύσουν ελιές προκειμένου να μετατρέψουν το δάσος σε χωράφια δικής τους ιδιοκτησίας. Τα αλυσοπρίονα «μουγκρίζουν» καθημερινά, ακούγονται παντού μέσα στο καμένο δάσος. Κανείς τους δεν έχει άδεια κοπής. Στόχος πάντα το εύκολο κέρδος ανεξαρτήτως συνεπειών και κόστους.

«Από το Πουρίθι προς τον δρόμο προς το Γραμματικό, από το πλατανοδάσος ρεματιάς Κουτουμάνου προς τον Πύργο της Αγ. Παρασκευής, στο Νεκροταφείο, στο Ησυχαστήριο και από εκεί προς τις κεραίες και τον δρόμο προς την παραλία, φωτογραφίσαμε τα πειστήρια του εγκλήματος.

Οι καταπατητές κόβουν τις εξαιρετικού κάλλους δρύες και τις πωλούν στις ξυλουργικές βιοτεχνίες και σε μάντρες εμπορίας καυσόξυλων» καταγγέλλει μια ομάδα ευαισθητοποιημένων κατοίκων.

«Το πλέον οδυνηρό είναι ότι οι καταπατητές κόβουν και πεύκα που δεν είχαν καεί. Κάθε Σαββατοκύριακο αλλά και τις καθημερινές βλέπουμε αγροτικά αυτοκίνητα να πηγαινοέρχονται στους μικρούς δασικούς δρόμους γεμάτα με κορμούς δένδρων. Μια ακόμη κατηγορία βανδάλων είναι και οι λαθροκυνηγοί μπεκάτσας».

Τι κάνει ο δασάρχης Καπανδριτίου; Γιατί δεν κινητοποιείται για να αποτρέψει την άθλια αυτή κατάσταση; Τι κάνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα; Τι κάνουν οι υπάλληλοι των συγκεκριμένων υπηρεσιών και οι ειδικοί δασοφύλακες; Έχουν ιστορική ευθύνη, αν δεν σταματήσουν τους εγκληματίες που κόβουν τα εναπομείναντα δέντρα για να βγάλουν χρήματα.