Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Έκρηξη σουπερνόβα

Η εκπληκτική αυτή φωτογραφία της NASA απεικονίζει τη σκόνη που άφησε πίσω του ένας σουπερνόβα που εξερράγη –μια μοναδική στιγμή που εγκλωβίστηκε από το φακό του παρατηρητηρίου υπέρυθρων ακτινοβολιών Chandra και του διαστημικού τηλεσκόπιου Spitzer της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

Η σκόνη αγκαλιάζει μια γειτονική οικογένεια αστέρων και το αποτέλεσμα είναι φαντασμαγορικό. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η φωτογραφία απεικονίζει ένα αστρικό σύμπλεγμα στο οποίο εξερράγη ένας σουπερνόβα. Το υλικό που εκτοξεύτηκε κατά την έκρηξη πέρασε από τους εικονιζόμενους αστέρες με τεράστια ταχύτητα.

Η λευκή πηγή στο κέντρο της εικόνας είναι ένας πυκνός αστέρας νετρονίων που περιστρέφεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ή αλλιώς πάλσαρ, ο οποίος δημιουργήθηκε από την έκρηξη του σουπερνόβα. Από το πάλσαρ σχηματίζεται ένα κύμα σωματιδίων υψηλής ταχύτητας, το οποίο επεκτείνεται στο κοντινό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να γίνεται ορατό το υλικό που εκτοξεύτηκε κατά την έκρηξη του σουπερνόβα.

Οι μοναδικές συνθήκες υπό τις οποίες εξερράγη ο συγκεκριμένος σουπερνόβα δίνει στους αστρονόμους την ευκαιρία να μελετήσουν τη συμπυκνωμένη σκόνη που εκτοξεύτηκε από τον σουπερνόβα και η οποία συνήθως είναι πολύ ψυχρή για να εκβάλει στην υπέρυθρη ακτινοβολία. Εάν δεν υπήρχε το αστρικό σύμπλεγμα, θα ήταν αδύνατο να μελετηθεί η συγκεκριμένη «αστρική» σκόνη.