Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Πάμε για κατάργηση του ρευστού χρήματος από τους προδρόμους του αντιχρίστου

Η εκτεταμένη χρήση του πλαστικού χρήματος θα χτυπήσει την παραοικονομία.

Η περαιτέρω χρήση του πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα, που έχει πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, μπορεί να επιφέρει σημαντικό χτύπημα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές, με ότι θετικό συνεπάγεται αυτό στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, ανέφεραν τραπεζικά στελέχη-μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Visa Hellas σε συνάντηση που είχαν με δημοσιογράφους.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Νίκος Καμπανόπουλος, γενικός διευθυντής της Visa, από την εμπειρία του εξωτερικού, χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση με σημαντική χρήση των καρτών πληρωμών στις συναλλαγές έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά παραοικονομίας.

Γενικότερα, σύμφωνα με μελέτη της ΕΕ έχει εκτιμηθεί ότι το κόστος διαχείρισης των μετρητών ισούται με περίπου 2% του ΑΕΠ, έτσι στην περίπτωση της χώρας μας 5 δισ. ευρώ ευρώ θα ήταν εφικτό να κερδίσει το δημόσιο από την αντικατάσταση των μετρητών από το πλαστικό χρήμα.

Στο πλαίσιο αυτό τα τραπεζικά στελέχη κρίνουν θετικό το μέτρο που έχει ανακοινωθεί, ότι όλες οι συναλλαγές άνω ενός ποσού θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνονται μέσω καρτών πληρωμών ή δίγραμμων επιταγών από το 2011. Παράλληλα εκτιμούν ότι σημαντικό όφελος θα προκύψει και από την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος και από οργανισμούς του Δημοσίου, όπως συμβαίνει ευρέως στο εξωτερικό.

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΑ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΑ ΑΥΤΑ ΣΧΕΔΙΑ Η ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΣΙΩΠΟΥΝ;