Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Αποκαλύψεις από τον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ

Επί τέσσερα χρόνια, από τότε που αποστρατεύθηκε, ο επίτιμος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Γιώργος Αγγελάκος κρατούσε το στόμα του κλειστό για τα όσα συνέβαιναν στους κόλπους της Αστυνομίας. Όμως, στον επικήδειο που εκφώνησε στην κηδεία του άλλοτε στενού συνεργάτη του αστυνόμου Γιώργου Γληγόρη, είπε πολλά και αποκαλυπτικά.

Ο άτυχος αστυνόμος, που τον τελευταίο χρόνο ήταν διοικητής στην Ασφάλεια Λευκάδας, είχε τραυματιστεί βαρύτατα στις 28 Φεβρουαρίου όταν το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο συγκρούστηκε με το ΙΧ μιας τετραμελούς οικογένειας η οποία ξεκληρίστηκε… Στις δύο εβδομάδες που έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή με τη βοήθεια των γιατρών που τον υπέβαλαν σε τρία αλλεπάλληλα χειρουργεία, πολλά ακούστηκαν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τροχαίο. Κάποιοι, μάλιστα, είπαν ότι ο Γιώργος Γληγόρης οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ.

Στον επικήδειο, αποχαιρετώντας το φίλο και συνεργάτη του, ο Γιώργος Αγγελάκος έλυσε το γρίφο:

«Όπως πάντα γίνεται , κοντά σε αυτούς που ξεχωρίζουν τους πλησιάζουν άτομα που θέλουν να λέγονται φίλοι και γνωστοί τους, να παίρνουν από την αίγλη τους, από το φως τους. Με ένα τέτοιο άνθρωπο δυστυχώς βρέθηκες 15 ήμερες πριν το βράδυ όταν έγινε το φοβερό εκείνο ατύχημα που στοίχησε τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων, το βαρύ τραυματισμό σου, την μάχη σου με το θάνατο για τόσες ημέρες και τελικά την κατάληξή σου. Δεν ξέρω τι έγινε, Γιώργο, στο συγκεκριμένο ατύχημα. Η πολιτεία και οι λειτουργοί της είναι υποχρεωμένοι να βρουν τι έγινε και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αυτό που ξέρω και πρέπει να το πω σήμερα εδώ είναι ότι δεν οδηγούσες εσύ…» είπε.

Ο πρώην αρχηγός έπλεξε το εγκώμιο του εκλιπόντος που, ως προϊστάμενος του τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Ασφαλείας Αττικής, είχε επιτυχίες πρωτοφανείς για την ΕΛ.ΑΣ.. Τον χαρακτήρισε «ηγέτη», «έντιμο», «άξιο» και «ριψοκίνδυνο» και μετά άρχισε να αποκαλύπτει το παρασκήνιο της άδικης απομάκρυνσής του από το τμήμα:

«Και ενώ όλα δούλευαν ρολόι, πέρυσι το καλοκαίρι σαν κεραυνός ήρθε η είδηση της μετάθεσής σου. Δυστυχώς, γύρω από τους φωτισμένους ανθρώπους υπάρχουν πάντα μετριότητες οι οποίες για να αναδειχθούν πρέπει να ψαλιδίσουν αυτούς που αξίζουν. Δια της μεθόδου δήθεν της αναβάθμισης σε πήραν από την δίωξη της Αρχαιοκαπηλίας, την υπηρεσία που έδωσες το αίμα σου δηλαδή. Δεν άντεξες και ήθελες να φύγεις από την Αστυνομία. Και δεν σε άφησα. Μετά από πολλά είπες ότι, αν μείνεις στην Αστυνομία, ήθελες να πας στην Λευκάδα για να είσαι κοντά στο παιδί σου, τον Άγγελο. Το δέχτηκα. Αν ήξερα αυτό που θα συνέβαινε, δεν θα σε άφηνα…».

Οι ευθείες βολές του απόστρατου αντιστράτηγου, καρφώθηκαν άμεσα στο σύστημα λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ. και τους επιτελείς της… Επίσημη αντίδραση δεν υπήρξε ποτέ. Οι καταγγελίες του Γιώργου Αγγελάκου θάφτηκαν μαζί με το Γιώργο Γληγόρη στη λευκαδίτικη γη…


Μανώλης Βάϊας