Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Νευρική συνεδρίαση για τη Wall

Δεν είναι κάθε μέρα γιορτή! Δεν έχει κάθε μέρα κι από έναν λαγό στο καπέλο ο πρόεδρος της FED Μπεν Μπερνάνκε! Χώρια που και όταν ανακοινώνει προτάσεις μη αναμενόμενες από τους αναλυτές και την αγορά καλείται κατόπιν να αντιμετωπίσει τον … σκεπτικισμό των επαϊόντων οι οποίοι σχολιάζουν εκ του ασφαλούς αμφισβητώντας τις όποιες ανακοινώσεις του πριν καν αυτές υλοποιηθούν.

Σε κάθε περίπτωση η συνεδρίαση στη Wall Street ήταν ευθύς εξαρχής μια νευρική, άτολμη και εν ολίγοις πτωτική συνεδρίαση, με τους τραπεζικούς τίτλους να βρίσκονται στο στόχαστρο όλων όσοι επωφελήθηκαν της επί διήμερο ανοδικής τους αντίδρασης κι έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα όποια κέρδη τους. Επιπρόσθετα και τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν δεν βοήθησαν καθόλου στη διατήρηση «εύκρατου» κλίματος στην αγορά, με αποκορύφωμα την δημοσιοποίηση του περίφημου Δείκτη των Δεικτών, του δείκτη Philly Fed που πρακτικά «μετράει» την πρόοδο της αμερικανικής οικονομίας στο σύνολό της. Ο δείκτης υποδεικνύει για άλλη μια φορά πως η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς ύφεσης.

Από την άλλη ήρθε και η ανακοίνωση των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που με δυο λόγια λέει πως όσα μέτρα και πακέτα έχουν προς ώρας ανακοινωθεί για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας δεν φτάνουν και χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια για να αρχίσει η διαδικασία ανάκαμψής της και το σενάριο «έκλεισε» με τους βασικούς δείκτες της Wall να γυρνάνε στο κόκκινο.

Τέλος, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως με βάση τα μέχρι στιγμής δημοσιευθέντα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500 η πτώση στην κερδοφορία των αμερικανικών κολοσσών του βιομηχανικού κλάδου άγγιξε το 2008 το 57%, ενώ οι προβλέψεις για το 2009 κάνουν λόγο για περαιτέρω υποχώρηση κατά 20% ή και περισσότερο!

Έτσι, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,15% στις 7.400,80 μονάδες, ο Nasdaq έκλεισε στο -0,52% και ο S&P χαμηλότερα κατά 1,30%.

Άσχημη – αναλογικά – η συνεδρίαση και για τις μεγάλες ευρωαγορές. Ενώ ξεκίνησαν με κεκτημένη ταχύτητα από τις χθεσινές ανακοινώσεις της FED, γρήγορα γύρισαν και ψαλίδισαν σχεδόν το σύνολο των κερδών τους, κυρίως λόγω των πιέσεων που εκδηλώθηκαν στα τραπεζικά χαρτιά και φυσικά στις «μαύρες» προβλέψεις των διεθνών οργανισμών περί συνέχισης της ύφεσης και της κρίσης. Στο τέλος, στο Λονδίνο ο FTSE κατέγραψε μεν άνοδο αλλά της τάξης του 0,31% (ενώ ενδοσυνεδριακά είχε ξεπεράσει και το +2,5%), στο Παρίσι ο CAC έκλεισε με κέρδη 0,60% και στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,18%. Πάντως ο πανευρωπαϊκός δείκτης MSCI World «έγραψε» σήμερα τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του από τις αρχές του 2006.